Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o pomoc s výběrem vhodného čerpadla.
částečně renovujeme domek a u něj je i kopaná studna, z ní je asi nedávno zavedená voda do sklepa, tam je expanzka a je z toho napojený splachovač WC a přípojka na hadici na zahrádku. Rád bych z toho ale připojil i pračku a koupelnu. Kuchyň a myčku chci nechat na pitnou vodu z rozvodu.
Vodu ohřívám v průtokové části plyn. kotle a byla by připojena taky na studnu. Pitná z řadu by tedy zůstala jen v kuchyni ve dřezu studená a přípojka pro myčku.
Celkem by tedy studna měla "uživit" 2xWC, 1x vana, 1x sprch. kout, 1x kohoutek dřezu kuchyň, 1xpračka a 2x umyvadlo.
Zkusím Vám popsat jaký je stávající stav:
Studna kopaná, 13m hladina, 15,5m dno. Pramen velmi silný - při čištění mám problém vůbec snížit hladinu.
Ve studni je teď čerpadýlko "malyš" a ze studny vede černá plastová vodařská trubka asi polyetylén ale jen průměr 20mm.
Ta je vedená pod novou zámk. dlažbou cca 15m k domu a do sklepa. Tam je přes filtrpřipojená expanzka´, ale propoje od filtru k expanzce jsou sice dlouhé cca 3m, ale jsou udělané z těch klasických plastových trubek na vodu (PPR), ale taky průměr 20mm.
Expanzka je teď nastavená tlakáčem a běhá v rozmezí 1-2,2 bar a ten malyš to těžce táhne... 80L expanzku po sepnutí plní asi 15minut a je vidět, že větší tlak už dá jen hodně těžko.
A teď k jádru pudla...
Rád byhc udělal popsané rozšíření rozvodu na studnu, ALE.
tu polyetylénovou trubku ze studny do sklepa (pr. 20) nemůžu vyměnit - manželka prostě neskousne, že bych jí rozebral novou zámkovku a hadici vyměnil. Takže to je asi hlavní limit.
Mě by zajímalo jaké čerpadlo dát do studny, aby expanzku natlakovalo cca na 4bar (stejně máme v řadu) a aby stíhalo dávat dost vody pro čtyřčlenou rodinu.
Je mi jasné, že tou slabou trubkou do sklepa se asi ubere dost tlaku a omezí množství vody v čase, ale zase nejsme cimprlich a pokud po delším odběru (třeba sprcha) bude chvíli nižší tlak, tak se nezblázníme.
Stávající malyš má na sobě psáno výtlak max 40m. a tlačí cca 15m výškových a 25m vodorovných a dotlačí expanzku na 2,2bar.
Našel jsem čerpadla vřetenová ale i odstředivá a přiznám se že moc nevím co od kterého čekat...
Můžete mi někdo poradit, jaké čerpadlo vybrat a příp. jak rozvod v domě upravit-optimalizovat?
Děkuji
Ps. v domku je přípojka 230V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.