Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předkupní právo

Od: huldaaaa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Po tatínkovi jsem zdědila zahradu v zahrádkářské kolonii na které otec postavil chatu a teď jsem zjistila,že v kupní smlouvě z roku 2007 má předkupní právo stát (dále asi Pozemkový fond), chtěla bych tuto zahradu i s chatkou prodat a měla byh ji tedy nabídnout PF jako prvnímu-můj dotaz je,zda je možné,že si pozemek (zahrada 348m2) koupí stát zpět?Jestli se toto stává a stát má zájem takové pozemky opět odkoupit?Nebo zda ji PF nenabídnout,prodat ji a do kupní smlouvy opět vložit bod s předkupním právem?Děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

0x

Prodat ji někomu jinému s "věcným břemenem", že předkupní právo má stát je, jak sama tušíte, blbost. Takhle by se nikdy ten, kdo má předkupní právo, k majetku nemusel dostat a celé předkupní právo by ztratilo smysl. Naopak - kupní smlouva by mohla být rozporována a prohlášena za neplatnou. Neznám všechny okolnosti, ale pravděpodobně bude nutné státu, tedy ministerstvu zemědělství, potažmo PF, pozemek nabídnout. Pravděpodobně nebude na nabídku reflektovat, potom s nemovitostmi můžete naložit dle Vašeho uvážení.

huldaaaa*
hodnocení

Ostatní majitelé také své zahrady prodali a v katastru nemovitostí již je nový majitel a na listu vlastnictvi je stále omezení-předkupní právo. Ptala jsem se,zda první nabídka byla státu a prý ne,jen to opět dali do kupní smlouvy,proto se ptám,protože sama chci mít prodej v pořádku. Tak nevím co myslíte,že je blbost?

cepagis*

Můj názor je, že je taková kupní smlouva (tzn. obejití předkupního práva) neplatná. Ale třeba nemám pravdu a někdo mi to vysvětlí...:)

huldaaaa*
hodnocení

Ano to máte pravdu,že je neplatná taková smlouva a proto jsem se ptala,zda je možné,že si stát tu zahradu koupí zpět.Jestli se s tím někdo setkal a tak.Ale děkuji za Vaši reakci.

cepagis*

Takže víte, že smlouva je neplatná, potom je nesmysl ji uzavírat. Není nic jednoduššího, než nemovitost pozemkovému fondu nabídnout, s největší pradvěpodobností stejně nebude mít zájem a Vy budete mít možnost s čistým svědomím uzavřít regulérní kupní smlouvu. Průšvih bude, když stát zájem mít bude a bude zkoumat i ostatní již prodané pozemky. Nicméně, ten průšvih nebude Váš...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]