Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dým z krbové vložky v místnosti - problém?

Od: eve* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

potřebuji poradit. Máme krbovou vložku Uniflam, nově zakoupenou a instalovanou v lednu. Nyní je teplo - podmínky se trochu změnily, .. každopádně jsem si všimla, že když přivřu komín, z vložky mi jde dým přímo do místnosti, přestože je krb zavřený. Jde to z průduchů nad těmi zavřenými dvířky. Takže tu mám parádně zakouřeno, ještě že jsem si toho všimla.

A k věci - čím to je? Jak je možné, že z vložky jde dým, nemělo by to být utěsněné? Chápu, že je jinačí tah, když je teplo, ale aby šel - i když jemný - dým do místnosti? Nějak mi to nejde do hlavy. Prosím o radu, vysvětlení... abych se tu neudusila :)

Eve

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Může to být počasím, nebo zanešeným komínem (i zanešený komín může naoko táhnout...)

eve*
hodnocení

Takze je prostě možné, že ten kouř šel do místnosti? Já tomu sice moc nerozumím, ale myslela jsem, že ten systém je utěsněný a kouř může jít jen do komínu. Chápu, že bylo nejspíše špatné počasí a celkově ten komín netáhne dobře jako když je chladněji, ale prostě mě vylekalo, že se to vracelo přímo do baráku, když jsem si myslela, že nemůže :) Chtěla jsem tedy hlavně vědět, jestli to není nějaká závada.

jklk

Určitě zkontrolujte průchodnost komínai kouřovodu, těsnost kontrolních dvířek atd. (zároveň po zimě vyčistíte komín)

Kamna obecně vyduchotěsná nejsou, komín má tah = v kamnech je normálně podtlak a kouř netěstnostmi do místnosti nemůže. Pokud někdy vznikne přetlak ("špunt" teplého vzduchu v komíně), tak potom netěstnostmi kouří do místnosti - často se to stává v létě kdy je venku tepleji než uvnitř, dochází i ke zpětnému tahu komína. Pomůže zapálit kouli z novin - velké množství horkého vzduchu ten ˇšpunt" rychle vytlačí a rozjede se normální tah. Pokud to není ucpané např. ptákem spadlým do komína atd.

jendax
hodnocení

0x

Sama to píšete - přivřete komín(asi klapku) a komín nemá takový tah jako v zimě.

Dále asi nemáte vzduchotěsnost a tedy i regulovatelnost vložky. Zkuste takzvaný bankovka test na dvířkách - Vezmete slaby proužek novin a přivřete jej do dvířek . Neměl by jít po zavření vytáhnout. To zkontrolujte u celého obvodu dvířek . A pokud máte popelník , tak i u dvířek popelníku. Pokud vše je v pořádku , tak tam máte moc primárního vzduchu. To je vzduch odspoda na rozhoření. Ten až se vložka roztopí se zavírá a používá se sekundár(oplach skla) .A tam vám to právě pouští kouř do místnosti.

Někde vám jde moc vzduchu do vložky a protože máte komín přivřený , tak přebytek kouře co ohen vytvoří ,tak komín nevezme a jde vám přes ten sekundární vzduch do místnosti.

hodnocení

0x

Zásadně nepřivírejte komín, když dřevo prudce hoří a plynuje! Komín můžete přivřít, mjen když budou na roštu žhavé uhlíky.

eve*
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi, hodně mi pomohly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]