Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
práve jsem udělal školáckou chybu a způsobil si úraz elektrickým proudem. Naštěstí jsem v pohodě a kromě malé spáleniny na ruce jsem OK.
Chci se ale zeptat na jinou věc, která mi jde hlavou.
Když sahnu na vodič v gumove rukavici, tak se mi nic nestane, protoze gumova rukavice je izolant a tak pres rukavici a mě do země neproteče proud. Když si ale na rukavici stoupnu a sáhnu na vodič proud přeze mne a nasledně rukavici do země projde. Jak to? Kde dělám chybu ve své úvaze?
nm
spise bych resil a pamatoval na vypnuti nez do neceho budes vrtat, delat pod napetim (proudem) jak kdo chce, delam bezne protoze jsem lenosny, osobne jsem na tom s odporem dobre + boty, takze muzu bez problemu jednou rukou pracovat na fazi, ale nedej buch abych se dotkl druhou rukou zive ci nezive casti (nezkouset)
takze k tvemu dotazu
kdyz mas rukavici (toto se bezne nepouziva max. na VN + speci rukavice) jinak vzdy vypnout tak mas zakrytou velkou plochu tj. jsi daleko
pokud na rukavici jen stojis, tak bud stojis i mimo nebo diky male vzdalenosti (rukavice je seslapnuta) muze dojit k tomu na co se ptas
je otazkou co mas za rukavice, boty apod.
Hele, radši se drž od elektriky dál. A moc nespoléhej ani na tu oblečenou rukavici.
Jinak nevím, jak dobře stojíš na rukavici, v jakém prostředí atd. Přes tu rukavici asi moc proudu neteče ani tehdy, když na ní stojíš. Ale teče tebou minimálně kapacitní proud (jako teče střídavý proud kondenzátorem), když budeš v dostatečně vlhkém prostředí, tak poteče proud i normálně jako přes odpor, když se náhodou budeš držet něčeho uzemněného kovového (opřeš se třeba o radiátor), utržíš tvrdý zásah plným napětím.
Protoze vás ta rukaviei zmátla tak to udelame opacne s botou. Pokud si stoupnete bez bot a na ruku navlečete botu a tou sahnete na živou část, tak se vám nic nestane. Na botě je centimetr gumy a k izolaci staci milimetr.
Kdyz to uděláte opačne, že si do bot stoupnete, a sáhnete, dostanete pecku, to jsem zažil. Takže jak to?!
Asi chápu kam míříte...když stojím před rozvaděčem v teniskách a sáhnu si holou rukou na živou část, dostanu pecku. Pokud sáhnu na živou část tou teniskou, pravděpodobně ránu nedostanu, tak to myslíte, že?
Faktorů je několik (nejsem vědec, jen vycházím z všeobecných znalostí fyziky):
- pokud stojíte na tenisce, na gumovou podrážku působí tlak (váha těla) a každý izolant ztrácí s tlakem své izolační vlastnosti
- plocha tenisky je realitivně dost velká a v kontaktu se zemí je schopná (v důsledku neideální izolace) přenést pro lidské tělo nebezpečně vysoký proud
- je třeba si uvědomit, že Vámi protéká pouze kapacitní proud - vaše tělo se dotykem s živou částí dostává na stejný potenciál jako část, které se dotýkáte, tělo najednou nese vyšší napětí (potenciál) než je okolní potenciál (ideálně potenciál zemně) a začne protékat svodový kapacitní proud, jelikož vzduch není tak dobrý izolant
Naproti tomu, když sáhnete na živou část pod napětím dielektrickou rukavicí, vyrobené z materiálu který má vysoký izolační odpor, tělo nezíská potenciál dotykové části a proud prostě nepoteče, samozřejmě toto neplatí pro prostory s vysokým napětím.
v elektrotechnice existuje veličina, které se říká vnitřní kapacita. Je to schopnost tělesa pojmout elektrický náboj. Takže i když si stoupnete na gumovou rukavici, pak proud sice přes vás neproteče až do země, ale vy zafungujete jako kondenzátor. 220V v síti vás střídavě nabíjí a vybíjí, 50x za vteřinu. I takový proud úplně stačí, aby vás pořádně zřídil. Takže opatrně, gumové boty a gumové podložky proti střídavému proudu nechrání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.