Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz elektrickým proudem

Od: nm odpovědí: 13 změna:

Ahoj,

práve jsem udělal školáckou chybu a způsobil si úraz elektrickým proudem. Naštěstí jsem v pohodě a kromě malé spáleniny na ruce jsem OK.

Chci se ale zeptat na jinou věc, která mi jde hlavou.

Když sahnu na vodič v gumove rukavici, tak se mi nic nestane, protoze gumova rukavice je izolant a tak pres rukavici a mě do země neproteče proud. Když si ale na rukavici stoupnu a sáhnu na vodič proud přeze mne a nasledně rukavici do země projde. Jak to? Kde dělám chybu ve své úvaze?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Mýlíte se. Když budete na té rukavici stát tak, abyste nikde nepřčníval a nebudete se mimo toho vodiče ničeho dotýkat, proud přes Vás rovněž neprojde.

hodnocení

1x

A taky. pokud je rukavice mokrá, už vlastně není izolant. (Myslím tedy ta, na kteréstojíte.)

standam*
hodnocení

1x

nm

spise bych resil a pamatoval na vypnuti nez do neceho budes vrtat, delat pod napetim (proudem) jak kdo chce, delam bezne protoze jsem lenosny, osobne jsem na tom s odporem dobre + boty, takze muzu bez problemu jednou rukou pracovat na fazi, ale nedej buch abych se dotkl druhou rukou zive ci nezive casti (nezkouset)

takze k tvemu dotazu

kdyz mas rukavici (toto se bezne nepouziva max. na VN + speci rukavice) jinak vzdy vypnout tak mas zakrytou velkou plochu tj. jsi daleko

pokud na rukavici jen stojis, tak bud stojis i mimo nebo diky male vzdalenosti (rukavice je seslapnuta) muze dojit k tomu na co se ptas

je otazkou co mas za rukavice, boty apod.

hm*
hodnocení

0x

Hele, radši se drž od elektriky dál. A moc nespoléhej ani na tu oblečenou rukavici.

Jinak nevím, jak dobře stojíš na rukavici, v jakém prostředí atd. Přes tu rukavici asi moc proudu neteče ani tehdy, když na ní stojíš. Ale teče tebou minimálně kapacitní proud (jako teče střídavý proud kondenzátorem), když budeš v dostatečně vlhkém prostředí, tak poteče proud i normálně jako přes odpor, když se náhodou budeš držet něčeho uzemněného kovového (opřeš se třeba o radiátor), utržíš tvrdý zásah plným napětím.

repkin*
hodnocení

0x

Navíc je třeba si uvědomit, že nezabijí napětí, ale proud.

O napětí tady ale nikdo nemluvil.

Jasně, ale proud se odvíjí podle napětí a vašeho odporu.

To sice jo, ale o tom otázka nebyla. Otázka zněla, proč prou neprojde, když mám rukavici na ruce a proč stejný proud (při stejném napětí a stejném odporu těla) projde, když jí mám na noze. A to já tvrdím, že neprojde.

jabraka*
hodnocení

0x

Doplním odpovědi - není rukavice jako rukavice(gumová)Pro montéry jsou určeny speciální rukavice.S vysokým měrným odporem.

JABRAKA

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pozor na to- Uraz elektrickym proudem muze zamavat s telem jeste nekolik hodin potom! Bacha na srdce.

jinak misto rukavice si predstav gumove holinky, taky dobry izolant, kterym proud neprotece.

nm
hodnocení

Protoze vás ta rukaviei zmátla tak to udelame opacne s botou. Pokud si stoupnete bez bot a na ruku navlečete botu a tou sahnete na živou část, tak se vám nic nestane. Na botě je centimetr gumy a k izolaci staci milimetr.

Kdyz to uděláte opačne, že si do bot stoupnete, a sáhnete, dostanete pecku, to jsem zažil. Takže jak to?!

Asi chápu kam míříte...když stojím před rozvaděčem v teniskách a sáhnu si holou rukou na živou část, dostanu pecku. Pokud sáhnu na živou část tou teniskou, pravděpodobně ránu nedostanu, tak to myslíte, že?

Faktorů je několik (nejsem vědec, jen vycházím z všeobecných znalostí fyziky):

- pokud stojíte na tenisce, na gumovou podrážku působí tlak (váha těla) a každý izolant ztrácí s tlakem své izolační vlastnosti

- plocha tenisky je realitivně dost velká a v kontaktu se zemí je schopná (v důsledku neideální izolace) přenést pro lidské tělo nebezpečně vysoký proud

- je třeba si uvědomit, že Vámi protéká pouze kapacitní proud - vaše tělo se dotykem s živou částí dostává na stejný potenciál jako část, které se dotýkáte, tělo najednou nese vyšší napětí (potenciál) než je okolní potenciál (ideálně potenciál zemně) a začne protékat svodový kapacitní proud, jelikož vzduch není tak dobrý izolant

Naproti tomu, když sáhnete na živou část pod napětím dielektrickou rukavicí, vyrobené z materiálu který má vysoký izolační odpor, tělo nezíská potenciál dotykové části a proud prostě nepoteče, samozřejmě toto neplatí pro prostory s vysokým napětím.

figurek*
hodnocení

0x

v elektrotechnice existuje veličina, které se říká vnitřní kapacita. Je to schopnost tělesa pojmout elektrický náboj. Takže i když si stoupnete na gumovou rukavici, pak proud sice přes vás neproteče až do země, ale vy zafungujete jako kondenzátor. 220V v síti vás střídavě nabíjí a vybíjí, 50x za vteřinu. I takový proud úplně stačí, aby vás pořádně zřídil. Takže opatrně, gumové boty a gumové podložky proti střídavému proudu nechrání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]