Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
koupil jsem nemovitost, kde jsou osazena eurookna. Na vnitřním hliníkovém rámečku není napsán koeficient prostupnosti "U". Nevíte kde bych to zjistil? Na rámečku je napsáno toto: THERMOPLUS GVB CZ T GLASS + 23/05/03..jediné co z toho tipuji je rok 2003. Díky za Vaše rady...
Zjistíte to pouze z datového listu daného okna od výrobce okna či zasklení...pokud jde o parametr Ug (tedy samotné sklo) a od výrobce okna, pokud jde o parametr Uw (tedy celého okna).
doplněno 12.12.12 10:24:Pokud jsou to okna s dvojsklem (což bych podle data řekl že ano), pak Uw bude cca 1,2...lepší bych nepředpokládal..
Papíry nemám žádné..bývalý majitel byl s prominutím hajzl a nemáme papíry veškeré žádné a nic z něj nedostanu...takže tedy můžu "U" jen předpokládat .-(
V podstatě je to stejně "jedno" ze dvou důvodů...
1. Proč to potřebujete vědět? K čemu Vám tento údaj bude?
2. I kdyby jste Uw a Ug měl na papíře, tak tyto koeficienty (zejména tady Ug se časem snižují...výplň inertního plynu v okně..
U argonu je snížení (zhoršení) vlastností třeba 7%...u kryptonu ještě vyšší...až 13% při snižení koncentrace plynu z 90 na 60%...
To snížení, které píšete je za jakou dobu?
Chci to vědět, abych okna případně vyměnil...dům má zateplenou fasádu, já zateploval stropy i podlahy..tak by bylo škoda mít špatná okna...navíc se mi nyní v dolní části okna rosí ( a to máme vhkost v bytě jen 40-50% ), tak zjišťuji, jestli to není špatnými okny...
To snížení resp.úbytel plynu začíná v podstatě "od výroby"...
Po 10 letech už bude patrné...
Nicméně Uw se sníží např. z 1,1 na 1,25..
Není to nic kvůli čemu by bylo potřeba měnit okna..(pokud je nechcete měnit z jiného důvodu).
Na oknech s trojsklem mám zkušenost že se sráží vlhkost jen v ložnici...a to ještě při mrazech cca -7stC a více..a jen v podstatě
nepatrném množství řádově 3mm (a samozřejmě ráno před vyvětráním). V ostatních místnostech se mi toto nestává ani při nižších
teplotách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.