Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahození ppr trubek

Od: kahsa* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebuji se poradit.

dělal jsem si sám rozvod vody a těd se všude dočítám že se trubky musí dát do miralonu. Věděl jsem že jsou potřeba něčím obalit a proto jsem už asi před měsícem koupil takový filcový "obvaz" . Když to řeknu upřímně, tak hlavně kvuli ceně. Ten miralon je dost drahej. Můžu to omotat teda do toho filcu? Nebo musím koupit ten miralon? Nebo znáte něco levného a stejně účiného? :)

Potřebuji to rychle zahodit, v sobotu se stěhujem. Takže ráno na to musím vlítnout:)

Díky za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Ano, klidně omotejte filcem, sice má horší tepelně izolační vlastnosti, ale jinak naprosto vyhoví. Jinak, PPR trubky lze v určitých případech ve zdi zahodit i bez toho filcu...

edge*

No pro studenou vodu, kde hrozí orosení je lepší vždy omotat filcem nebo dát miralon. U teplé vody zase skrs teplotní ztráty... Samozřejmě se dá i bez izolace, nicméně to bych doporučoval jen v krajní situaci. Na druhou stranu, jak bylo zmíněno horších tepelných vlastností filcu, alespoň na něm lépe drží malta že ano*smich*

jabraka*

Teplovodní trubky mají dost velkou roztažnost.Podle mnoha zkušeností se při střídání teplot rozpínají a smršťují.Pokud by se ve zdi trubka opírala o nějaký kamínek,ten je schopen ji proděravět za měsíc.Nehledě na praskání zdi.Proto se trubky navléhají do separačních obalů.Nejen pro tepelnou izolaci.

JABRAKA

kahsa*
hodnocení

Díky za odpovědi, jsem rád že mi někdo řekl že je to v pohodě :)

repkin*
hodnocení

0x

Naprosto souhlasim, taky to tak mám

hodnocení

0x

Jen malinko doplním, je třeba hlavně kolena více omotat, aby mohla trubka dilatovat. PPR u teplé vody hodně jezdí!!

kahsa*
30.05.12 14:40
hodnocení

díky:)

figurek*
hodnocení

0x

izolace se dává také z toho důvodu, že trubky ve zdi nesmí být zazděné natvrdo, kvůli tepelné roztažnosti. Jinak je celkem jedno, čím, je obalíte a zaizolujete. Jestli se vám nechce utrácet, pak klidně použijte i ten filc co máte. Ale na druhou stranu, zase to se šetřením nepřehánějte. Ono se zase tak moc nevyplácí na svém baráku příliš šetřit.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Studená plsť 20kč klubo . Teplá Miralon nebo Tubex 22x9 - 7kč /1m . Co je na tom drahého. Jak již bylo řečeno je to kvůli tepelné dilataci . (teplá) Nedělat dlouhé rovné štreky.

také jsem nepochopil když tazatel tu píše o drahém miralonu... Podle mě je to banální položka a navíc ta práce s omotávání trubek plstí, tak tu nevidím žádnou úsporu.

"Podle mě je to banální položka a navíc ta práce s omotávání trubek plstí, tak tu nevidím žádnou úsporu."

Také žádnou výraznou úsporu nenacházím...maximálně v řádu jednotek korun..nebo několika desetikorun..

Tohle býval takový typicky "skotský" přístup...dnes bych Skoty urážel..

Ovšem v principu lze potrubí omotat třeba starým tričkem...nebo trenýrkama...a ani prát se nemusí...Čistě technicky vzato je to OK..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]