Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji se poradit.
dělal jsem si sám rozvod vody a těd se všude dočítám že se trubky musí dát do miralonu. Věděl jsem že jsou potřeba něčím obalit a proto jsem už asi před měsícem koupil takový filcový "obvaz" . Když to řeknu upřímně, tak hlavně kvuli ceně. Ten miralon je dost drahej. Můžu to omotat teda do toho filcu? Nebo musím koupit ten miralon? Nebo znáte něco levného a stejně účiného?
Potřebuji to rychle zahodit, v sobotu se stěhujem. Takže ráno na to musím vlítnout
Díky za rady.
Ano, klidně omotejte filcem, sice má horší tepelně izolační vlastnosti, ale jinak naprosto vyhoví. Jinak, PPR trubky lze v určitých případech ve zdi zahodit i bez toho filcu...
No pro studenou vodu, kde hrozí orosení je lepší vždy omotat filcem nebo dát miralon. U teplé vody zase skrs teplotní ztráty... Samozřejmě se dá i bez izolace, nicméně to bych doporučoval jen v krajní situaci. Na druhou stranu, jak bylo zmíněno horších tepelných vlastností filcu, alespoň na něm lépe drží malta že ano
Teplovodní trubky mají dost velkou roztažnost.Podle mnoha zkušeností se při střídání teplot rozpínají a smršťují.Pokud by se ve zdi trubka opírala o nějaký kamínek,ten je schopen ji proděravět za měsíc.Nehledě na praskání zdi.Proto se trubky navléhají do separačních obalů.Nejen pro tepelnou izolaci.
JABRAKA
izolace se dává také z toho důvodu, že trubky ve zdi nesmí být zazděné natvrdo, kvůli tepelné roztažnosti. Jinak je celkem jedno, čím, je obalíte a zaizolujete. Jestli se vám nechce utrácet, pak klidně použijte i ten filc co máte. Ale na druhou stranu, zase to se šetřením nepřehánějte. Ono se zase tak moc nevyplácí na svém baráku příliš šetřit.
Zdravím. Studená plsť 20kč klubo . Teplá Miralon nebo Tubex 22x9 - 7kč /1m . Co je na tom drahého. Jak již bylo řečeno je to kvůli tepelné dilataci . (teplá) Nedělat dlouhé rovné štreky.
také jsem nepochopil když tazatel tu píše o drahém miralonu... Podle mě je to banální položka a navíc ta práce s omotávání trubek plstí, tak tu nevidím žádnou úsporu.
"Podle mě je to banální položka a navíc ta práce s omotávání trubek plstí, tak tu nevidím žádnou úsporu."
Také žádnou výraznou úsporu nenacházím...maximálně v řádu jednotek korun..nebo několika desetikorun..
Tohle býval takový typicky "skotský" přístup...dnes bych Skoty urážel..
Ovšem v principu lze potrubí omotat třeba starým tričkem...nebo trenýrkama...a ani prát se nemusí...Čistě technicky vzato je to OK..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.