Nejste přihlášen/a.
Zdravím, můžete mi někdo prosím poradit, jak se vypočítává tloušťka krokví na jednoduchou střechu pergoly? Na netu jsem našel jen výpočty pro sedlové střechy. Chtěl bych postavit na zahradě pergolu místo starého chléva s úhlem střechy cca 10° s lehkou vlnovkou, ale protože ji chci mít celkem dost velkou bez podpěr (pozednice by byly 4,5m od sebe), chci si být jistý, že se mi střecha časem neprohne, nebo snad nespadne. Navíc je to v IV.sněhové oblasti. Děkuji všem za odpovědi.
doplněno 30.05.12 08:34:Dobrý den, děkuji všem za odpovědi, doplňuji víc informací: Pergola by měla stát ze dvou stran u zdi stím, že jedna pozednice je využita od stávající stodoly a druhá pozednice bude jednou stranou upevněna ke zdi. Takže bude jen jeden svislý sloup (počítám asi velkostí 12x12cm?). Vzdálenost mezi pozednicemi 4,5m, úhel sklonu střechy cca10°, Krokve budou jen s jedním 50cm převisem, krytina Guttanit max 12ks= 72Kg, střešní latě 3x5cm délka 4m -celkem 12ks .
V první řadě si zkuste nějak představit, nebo spočítat (pokud to teda vůbec jde), kolik ta střecha pegroly má unést. Předpokládám, že stejně jako já nazýváte pergolou zahradní altánek, určený k posezení, schování auta apod. Podpěrami myslíte v rozích mezi vodorovnou a svislou konstrukcí (úhlopříčně)?
Vždy si nejdříve musíme vypočítat zatížení. To si většinou vypočítáváme nejdříve na m2. Skládá se ze stálého zatížení (vrstvy střechy + samostatná hmotnost navrhovaného prvku) a nahodilého zatížení (u střechy sních dle sněh. oblasti). Toto zatížení si musíme dle sklonu a goniometrických fcí převést. Poté se podle vzdáleností krokví přepočítá zatížení na 1m´ krokve. Pak si uvědomíme o jaký typ nosníku se jedná (prostý, s převislím konce, se dvěma převislými konci, spojitý, spojitý s převislým/i konci). Uděláme si statické schéma a zjistíme velikost maximálního momentu. Dle vzorečku dosadíme max. moment a pevnost dřeva dle vlhkostní třídy a vyjádříme si W, podle kterého si už určíme samotný profil krokví.
Pokud chcete - pomůžu Vám s výpočtem, ale musíte dodat více info. Nebudu za Vás na netu hledat hmotnost krytiny a vzdálenosti latí roštu.
Děkuji Vám za nabídku s pomocí výpočtu. Doplnil jsem do mé otázky další upřesňující informace, ale napíši Vám ty rozhodující znovu.
Velikost střechy4x5m
Jeden převislý konec 50cm
Vzdálenost krokví 90cm
Střešní latě po 50cm
Krytina Guttanit celkem 72Kg
IV.sněhová oblast
Stavěl jsem něco podobného a použil jsem krokve 10x14 cm, stojny sice silnější 14x14, ale to jen z optického hlediska, 12x12 musí dostačovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.