Nejste přihlášen/a.
Moje žena má už hodně dlouho dřevěný vál na těsto a zvykla si na něj. V poslední době se stalo, že se dřevěné díly, které jsou sestaveny do jedné desky, trochu vyboulily a z jedné strany se mezi nimi vytvořila asi milimetrová spára, ve které se zachycuje mouka a další věci. Zatím mne nenapadlo, jakým způsobem by se dala zatmelit nebo vyplnit. Mělo by to být něco, co by drželo na dřevu a zároveň bylo netoxické a vhodné pro styk s potravinami. Měl by někdo nějaký nápad? Díky.
Asi 35 let používám vál, který měl mezery možná i větší než 1 milimetr. Manžel tehdy do spár nastrkal dřevená párátka, celé to zalil něčím (to je problém, vůbec netuším čím a na dotaz, jestli to není jedovaté, mi tehdy řekl, že ne). Pak celé přebrousil.
Občas a zrovna teď mě z nejistoty použitého lepidla napadá, že bych si měla pořídit nový vál.
Kdysi jsem tohle dělal - vál jsem opatrně rozebral, vyčistil drážky i pera, římsákem ´uřízl´ vybouleniny na hranách a znovu sestavil a slepil bočnicemi. Drbačka, ale vál byl jako nový.
Vál na těsto stojí v průměru 300kč,vůbec bych se nějakou opravou nezabýval.Všechno i všichni jednou skončí. hyperzbozi.cz/...
Je mi to jasné, že by bylo nejlepší koupit nový, jenže moje žena ho má za jakýsi památeční a nerada by se s ním loučila. Tak to je u nás s lecčím. Díky za rady.
A jak víte, že to není Čína, napuštěná kdoví čím? Že neskončí za rok používání daleko hůř, než jen se spárou? Úplně oblibu starého válu chápu. Světlý tmel a je to. Mám totéž s otlučeným litinovým kastolem. Vedle materilálu teflonu a titanů má stále své čestné místo. Francouzské brambory prostě jedině v něm zapékané.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.