Nejste přihlášen/a.
Toto léto budeme poprvé s pískletem na chatě - je půlroční. Chata je 70let stará, částečně podsklepená, cihlová. Okna stará pořádně netěsníci, zdi jsou typu "teplo popadnu a vyplivnu ven". Potřebuji vymyslet, čím by se dalo zajistit nějaké rozumné teplo ráno-večer, aby mi prcek nenastydl (je to prostě panelákové dítě)
Zatím mám v patře ve dvou ložnicích takové to přenosné topení do zásuvky - kombinace buď těch trubek (pardon, jsem trubka na výrazy) co se dávají do koupelen ke stropu a plus se dá zapnout větrák co rozhání teplo po místnosti. Což je super na rychlé teplo, ale samozřemě je hned po teplu když se to vypne.
A teď teda řeším přízemí: vysoké stropy velká studená místnost. Myslela jsem na normální olejový radiátor, ale nejsem si tím jistá. Už mě napadl i infrapanel, ale jeho cena je příšerná a pokud mu vadí jakákoliv překážka a teplo se nedostane jinam než tam kam míří (/třeba na chodbu, na schodiště - to by se mi taky šiklo) tak je mi to k ničemu.
Samozřejmě ideální by bylo něco co rychle zahřeje, teplo se šíří i na chodbu otevřenými dveřmi, nezruinuje mě to a dalo by se to přidělat na zeď aby to na sebe prťous nestrhl (ale to by byl jen takový bonus).
Poradíte? Předem děkuji.
Přitopit si na chvíli se dá čímkoli. Ale, jak píše Jabraka, není nad kamna. Pokud se na chalupu jezdí jenom na víkend, tak optimální klima je v neděli odpoledne, když se odjíždí. Ideální by tedy bylo zajistit mírné temperování po celý týden. Což samozřejmě není levná záležitost. Ale přitápění také může stát víc než 20,- Kč za hodinu za elektriku.
Dobrý den. Jak píše jeden rádce nahoře, nejlepší je zatopit v kamnech, když to jde. Stačí chvilka topení a oteplí se všude. Vlastní zkušenost. Malé dítě se lépe přizpůsobí, než dospělý člověk. Stačí dítko, trochu více přistrojit k teplotě uvnitř chaty. Když bude venku, tak zase strojit podle venkovní teploty. Naopak si myslím, že dítko bude spát, jako dudínek, ani se mu ráno nebude chtít vstávat. Až se budete stěhovat na zimu, zpět do paneláku, tak bude otužilejší. Jen můj názor.
Já bych se, na vašem místě, tou ´potřebou tepla po ránu a zvečera´ zase tak nestresoval - pokud je na chatě natolik sucho, aby šprčkovi nenavlhlo odění... Půlroční dítě není novorozenec, byť by i bylo "panelákové" - a chovat je ´ve skleníku´ mu spíše ublíží. . .
BTW - říkají o mně, že "Herodes byl můj hodnější předek", možná na tom něco bude.
děkuji všem za rady a moje reakce:
- kamna máme dole, ale jsou malá a hlavně chata je v tomhle totální specialitka, nevím čím to je, ale když se zatopí dole v té velké místnosti, teplo se drží jen v té místnoti - dveře jsou otevřené a na chodbě ani na schodišti se to nezvedne ani o stupínek, zima šílená. A nahoru to teplo po schodech už vůbec nestoupá, nechápu to, v jiných chatách teplo stoupá jako prokoplé a taky se drží v jedné místnosti a mizí.
- určitě z něj nechci dělat skleníkovou kytku, ale bohužel, jak už píšu, chata je to speciální a i v loňských příšerných vedrech (byla jsem těhotná, tak jsem si je vážně užívala) byla uvnitř chaty zima. Plně jí totiž kryje les co si soused pěstuje na svém pozemku (normální člověk by to považoval za zahdaru, ale on tam má prostě čtyřicetimetrové smrky a borovice, dokonce mu tam rostou hřiby...) a tím pádem je tam neustále vlhko a zima, vlezlá hnusná zima.
Váš problém by asi vyřešilo pár lehkých příček kolem těch kamen v přízemí, které by udržely teplo v menším prostoru, kde byste mohla prcka vykoupat a převléknout. Pozvěte si nějakého místního truhláře a on Vám poradí, jak by se to dalo zahradit.
Pokud jde o kamna ,tak je duležité aby byly staložarné ( topily přes noc) . Dobré jsou tyto
nebo menší jotul F 602n a dovre 100 . To jsou kamna ,která jsou na dlouhá polena a pomalu odhořívají odpředu do zadu.Je velký rozdíl , když ráno přijdete a kamna ještě topí a mate žhavé a jen přiložíte.
S rozdílnou teplotou v jiných místnostech je to jako u teplovodního topení .Musí byt cesta kde jde studeny vzduch a potom také teplý. Mě se osvědčilo například do otevřenych dveří dá do studené místnosti na zem ventilatorek a pustit ho na pomalou rychlost. Studený vzduch je hustší a přesunete ho více , protože je hustý .A teplý samozřejmě se přesouvá lépe sám . Dobrý je u vysokých stropu stropní ventilator a pustit ho opačně - aby nasaval vzduch směrem vzhuru a vrací se potom okolo stěn ,kde se ochlazuje a klesá dolu k zemi.
Nejlepší řešení pro vytápění na chatě je tohle zařízení: cerpadla-ivt.cz/...
Máme to na chatě pro přitápění ráno a večer. Rychlé, bezobslužné, levný provoz a dokonce se to dá pustit napřed přes mobil než na chatu přijedu.
Tady někdo prodavá v bazoši jotulky F 602n v zeleném smaltu dum.bazos.cz/...
žhavé by sice vydrželo do rána , ale nebude to mít extra velky vykon vzhledem k topeništi a co píšete o chatě.
Ještě se dá topit levnější klimatizací - přepisuji co jsem našel zde: forum.tzb-info.cz/...
Dobry den,
sam tiez pouzivam a myslim uspesne klimatizacie ETA 2575 na kurenie. Podarilo sa mi ziskat jej podrobnejsi popis, ktory odbornej verejnosti prikladam pre posudenie.
Pre mna bolo dolezite, ze funguje do minus 15 st. celzia, skusal som az do minus 18 , zatial bez poruchy.
A dnes na internete sa da kupit za cca 10 000 czk
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.