Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení pochozí půdy

Od: jiri245 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

prosím o radu ohledně způsobu (materiálu) a tloušťky zateplení pochozí půdy 1patr. domu (používané především k uskladnení věcí).

Byla postavena r.1990 (obvyklým způsobem...hurdisky, velká vrstva škváry min. 10-15 cm, beton).

Krytina má (pravděp.difus.) folii.

-

Přemýšlím o položení (na beton) 26 cm minerál. (čedič.) vaty (nebo 13 13?), bez difuz. nebo parotěs. folie, ano?

podpěry z OSB (do tvaru X nebo T po cca 60-85 cm), příp. v řadě spojené latí anebo jestli neznáte typ zátěž. polyst. s nostností cca 100-200 kg/m (jestli by šel použít jako podpěry s půdorysem např. 10x10cm)?

Na to bych rád (vzhledem k ochraně vaty a ceně) OSB desky 1,5mm s perodr. (příp. každý metr s děrami 0,5 cm pro odvětrání). Dají se takto myslíte použít? Nebo třeba mezi nimi a vatou ponechat 2 cm volný prostor pro odvětrání (na krajích otevřené)?

-

Prosím o radu ohledně skladby materiálu a jeho tlouštky (příp. rady na způsob podepření pochozí podlahy).

Děkuji Vám všem předem za rady nebo jakýkoli nápad.

Jiří

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

cukrar.rajce.idnes.cz/...

z obrázku a moelu pochopíte možnosti, určitě nesmíte dát OSB desku jako záklop, páč takto to dopadne, cukrar.rajce.idnes.cz/...

mezera tam může být ale dle plochy od 8cm více a po boku odvětráváno...

doplněno 24.05.12 20:38:

foukání je drahé..

cukrar.rajce.idnes.cz/...

jiri245

Děkuji moc za radu,

jen teď nevím, co místo těch OSB, ostatní prkna mi příjdou drahá nebo obtížně pokládaná než na perodrážku OSB.:(

Kdyby byly podpěry z OSB nebo extrud.polys. a pod nimi takřka volná plocha 2 cm, na okraji půdy otevřené, příp. každý půlmetr 2-3cm otvory pro odvětrání, pak byste souhlasil nebo opravdu raději nedoporučujete?

Pokud to je takto komplikované s podpěr. konstrukcí i spec. podlaha, tak asi začnu přemýšlet, že připlatím za 100Z polys. Na to hodně lidí OSB dává. Nebo je i v tomto případě podle Vás lépe je nepoužít nebo použít pod polys. nějaký parotěs.folii?

Jiří,

příp. každý půlmetr 2-3cm otvory pro odvětrán ...tak je to OK

polyš není vhodný, málo se používá dejte desky k sobě a koukněte se na spoj proti světlu...

standam*

Milane

a co 2x EPS krizem s PUR mezi spojema?

Stando, zdravím,

je to sice lepší, ale já byl v pátek na dvou stavbách na reklamaci nepřesnosti EPS, dosatvil se i zástupce výrobce, odvezl si desky na přeměření, avšak upozornil na toleranci jak v délce tak i v řezu. Když je to pak deska 14 cm a desky nejdou k sobe jak na délce, tak i na kolmost... to je opravdu problém§

Proto jsem pro vatu...

standam*

prepokladam, ze na fasade, pak oznaceni "F" ma velkou toleranci a neni vhodna na to jak se bezne aplikuje :)

mineral - vsak ja taky jsem pro vatu, jeste by to slo pripadne resit pasem mineralu (pas tak jak se prodava pro dilataci) a mrsknou mezi desky, kdyby nekomu nehovela PUR

jinak ja jak dam EPS, tak rozhodne nechavam cca 5-10mm (dle pistole) a mezeru vyplnuji

jiri245

...ještě mě napadají 3 otázky, kdo byste mohl ještě odpovědět prosím:

1) v případě EPS je třeba odvětrávání záklopu také? (Vím, že spousta lidí nedává, ale nevím, jetsli to nevadí.)

2) fólie (parotěs. nebo difusní) je v těchto případech vhodná?

3) Dalo by se přibližně odhadnout nějaká min. tloušťka? (při složení pod plánovaným zateplením - hurdisky, min.10-15cm škvára, beton)?

Děkuji.

1) ano, páč je potřeba aby odcházel rosný bod...

2) dole parotěska je vždy potřebná až vhodná..

3) odhadnout... to je jen pro laiky. je třeba přiměřeně k ostatním izolacím...

24-36 cm...

jiri245

to 3) jsem plánoval 24-26cm izolaci, budu muset někde spočítat, chápu, že odhad je jen odhad, ale stejně moc díky za odpovědi tady. Klobouk dolu *palec*

standam*

jiri

izolace isover domo, je nekde kolem 26-28cm, to jsou uz hodnoty doporucene, ale kazdy kdo by to mel poradne spocitat by musel brat v potaz ruznorode slozeni stropu

u EPS me vychazi o trochu lepe EPS 100 Z lambda 0,038, tepelny odpor u 140mm 3,68, kdyz das 2x EPS 100 Z - 140mm, dle me OK

navic tam mas beton strop, takze zase neco k plusu

jokr
hodnocení

0x

Zdravím a předesílám, že odborník nejsem... Toliko jsem viděl na vlastní oči tzv. foukanou izolaci. Na půdu se umístily desky, prkna na stojačku tak, že vznikla jakási šachovnice. Do těchto oddělení se nafokala izolace a tuším, že majitel dal na toto palubky. Více jsem tam už nebyl, ale stížnosti či nespokojenost jsem od těchto lidí nezaznamenal. Firma je tuším z Jihlavy nebo Polné... Snad to není reklama.
Mám potíž větší, ve staré barabizně zateplit starý strop. Je dřevěný, původní, tj. ca 160 let starý...

repkin*

Foukaná izolace, ať již minerální, kuličky polystyrenu, nebo "PUR" pěna je sice rychlá záležitost, ale také velice drahá. Porovnejte náklady na zateplení a zjistíte, že Vám to v nejlevnějším případě vyjde minimálně o 1/2 dráž než klasické zateplení. Některé firmy si dokonce vyjma samotného materiálu+ práce účtují ještě i dopravu za každý kus materiálu např. m3 apod. Náklady mi tak přijdou zbytečně vysoké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]