Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průchod v kamenné zdi

Od: georgix* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Prosím o radu,při probourání otvoru pro průchod v kamenné zdi cca 80cm tlusté.Pro průchod jsme se rozhodli dodatečně,tudíž již není možné ho umístit jinam.Chci se prosím zeptat,jak hluboko do stran zapustit překlady a zda není nutné pod překladem vyzdít podpěrné pilíře,jelikož nad průchodem jsou klenuté stropy.Pro upřesnění zasílám foto.Moc děkuji za jakoukoliv radu.

Průchod v kamenné zdi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

3x

Já jsem něco takového dělal z klenutého chléva, dal jsem pod traverzu která nese klenbu stojku, tedy pro jistotu dvě vedle sebe, vyboural díru a to i pro příčný překlad nad budoucími dveřmi a dozdil na ně otvor, podezdil překlad a zabudoval dveře a nechal zděné cca pár dní dozrát a vyhodil stojky. Měl jsem otvor 140 cm šíře a použil jsem jako překlad íčko 160. Drží to jak helvetská víra. Konce traverzy jsem měl pro jistotu zapuštěné cca 30 cm, protože jsem kamenné zdí která byla prakticky na hlíněnou maltu moc nevěřil. Kdysi dávno jsem to dělal jinde a tam jsem nepravidelný otvor po vybourání kamenů zašaloval a zalil betonem. Kameny v otvoru jsem před tím ostřiknul wapem aby se se betonem lépe spojily. Staré chalupy byly někdy zděné skoro na hlínu.

georgix*
hodnocení

Zdravím.Děkuji za informace.Rozumím tomu dobře,že jste otvor proboural celý najednou,pak vsadil překlad a dozdil?Já mněl představu,že vykopu drážku na překlad,vsadím,dozdím a potom bourat...

moto*

Domnívám se, že i váš postup je správný. Je také otázkou, co nese zeď nad bouraným otvorem. Pokud zeď pokračuje nahoru, určitě by bylo jistější začít překladem, aby zvrchu nic nevypadlo.

sdtu

Tu traverzu bych si podepřel, pokud je ve zdi třeba jen 10cm tak by se při vkládání překladu mohla hnout. Trám a vyklínovat, pak teprve dávat překlad...

asdg

PS: a na podlahu pod trám fošnu, aby se rozneslo zatížení podlahy na větší plochu...

georgix*
hodnocení

Zdravím,traverza je položená skoro až na druhou stranu zdi,hledal jsem ji tam,abych mněl jistotu,že není ve zdi jen kousek ,jak píšete.Děkuji za postřeh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]