Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na starý dům

Od: dcspeedi* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den

měl bych dotaz ohledně zateplení starého domů

něco málo jsem tu pošmejdil na poradně ale nenašel jsem co jsem přesně potřeboval k tehle situaci

zdí jsou šedesátky z palene cihly takže soudím že tohle zateplovat nemá cenu

nosné vnitřní zdi jsou z kamene což předpokladam by bylo vhodné vybourat a vyzdit cihlou

mou hlavni otázkou tedy je jak zateplit strop, pulka pudy je obytná tedy na dřevěnou podlahu se hodil štěrk nebo něco podobného a beton druhá část dřevěna bez úprav tam mezi trámy asi nějakou izolaci

u te první části asi polýstyren ze spoda a sadrokartonový podhled?

podlaha je betonová takže tam bych asi řešil osb a pvc

tak co mi radite?

předem děkují

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zateplení domu - mam taky 60 zdi cihla - zateplil jsem a uspora se projevila. Takze bych to neodsuzoval. Jestli setrite tak to pocka, jestli na to mate sel bych do toho.

Strop zateplení - je nutné si vždy promyslet jak prostupují páry a kde se sráží, aby se vám nekondenzovaly v konstrukci podlahy na půdě apod. . Polystyren není paropropustný. Jestli se na půdě topí a dole topí tak je to ok. Pokud se dole topí a nahoře ne, budou se páry tlačit zespoda nahoru. Tuto problematiku určitě proberte s odbornikem.

Taky jsem to před časem řešil .A dospěl jsem k tomu,že do toho nejdu. Asi ti nějaké teplo " udrží ",ale jaká je návratnost?Má to cenu?

hodnocení

1x

dcspeedi,

60 cm je sice silná stěna, ale tepelně hodně mizerná. Hlavně záleží, zdali je pod ní funkční hydroizolace, pokud ne, tak tepelná hodnota ještě klesně, páš stěna musí být vlhká, napovrcu zřejmě oschlé.

vnitřní kamené, zřejmě tam nebule lepenka, takže vybourat izolaci a postavit novou uzkou třeba 11cm ušetříte prostor..

strop zateplit určitě mezi vytápěným a nevytápěným prostorem.

zateplení je třeba vždy na studené straně, úniky tepla vidíte třeba zde: dolur.cz/...

to co funguje u Jarda a šetří, nemusí fungovat u Vás...stačí aby soused topil o 1°C více spotřeba vzroste o 6%

pepeee*
hodnocení

0x

Jen bych Vám chtěl říct že tepelný odpor 60cm zdi z plných cihel je stejny jako 24cm porothermu, a na to by jste podle Vás zateplení dal?

stavebnictvi3000.cz/...

stavebnictvi3000.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

rekonstruoval jsem byt zároveň se sousedem. Naše byty jsou stejné, jen zrdcadlově převrácené a jsou ve zvýšeném přízemí jednoposchoďového čtyřbytového domu. Soused zateplil celou boční stěnu a na stará vyklápěcí okna namontoval jakousi izolační fólii, což mu kdosi poradil. Zateplil i strop ve sklepě pod svým bytem. Já jsem si vzpoměl na starou energoprojekťáckou poučku, že nejslabší místo jsou vždycky okna. Tak jsem si pořídil okna v arktickém provedení. Abych neměl studenou podlahu, povyměňoval jsem i světlíky ve sklepě. Jinak jsem nic nezateploval, žádný polystyren nikam nemontoval a po této poslední zimě jsem měl poloviční účet za plyn, než soused. Takže radím z vlastní zkušenosti, jestli opravdu chcete účinně šetřit, pak nešetřete na oknech.

dcspeedi*
hodnocení

takže čim širší stěna tim horší tedy v tomhle případě dalo by se říct katastrofa :)

proč se vůbec v té době budovala tak široka stěna?

tudíž izolaci stěn zbytečná

dcspeedi*
hodnocení

zatim jsem v situaci kdy se snažím aby se dalo v domě vůbec bydlet, předevšim co jsem tedy pochopil tak chci vyměnit okna a zateplit strop, protože v zimě jak se topí taje sníh na střeše a v chalupě je chladno... :)

takže v obytené částo podkroví zateplit ze spoda (považuju za chladnější část ) a v neobydlene částo podkroví zateplit podlahu přimo v podkroví

buď nechápu Vaše podkroví, nebo tuto větu:
takže v obytené částo podkroví zateplit ze spoda (považuju za chladnější část ) a v neobydlene částo podkroví zateplit podlahu přimo v podkroví
vždy je třeba zateplit odkud přichází mráz...
dcspeedi*
hodnocení

myslel jsem to takto... v neobyvane části podkroví se zateplí podlaha a v obyvane časti podkrovi zůstane zateplena střecha

v přízemi tedy mohu zateplit (tim i snížit) stropy i když je zde jedna místnost v podkroví kde se topí?

dcspeedi*
hodnocení

ještě jedna otázka

tady na foru jsem se dočel o dodatečném betonování podlahy

v baráku je jsou betonové podlahy krom kuchyně

co jsem se dočetl tak by se mělo postupovat vybetonovat 10-15cm, lepenka, polystyren a podlahové desky ale zase na druhou stranu jsem se zase dočetl že beton není vhodný způsob ale předopokladam že tim bylo myšleno že bude použit jen beton a krytina...?

to jsem nepochopil, asi jsem unaven

dcspeedi*
hodnocení

napíšu to tedy formou otázkou

v přízemí kde je dřevěna podlaha bych chtěl dat betonovou, můžu se dat touto cestou? nebo mám zvolit jiný material než-li beton

ano můžete, (dáte tam hydroizolaci?) a tepelnou taky?

doplněno 24.05.12 16:39:

když slyším IPU, tak se mi ježí chlup na ruce.

Raději používám V60S35(40), polyš ..klidně může být přímo na lepence a pak teprve beton, či jiná podlaha...

dcspeedi*
hodnocení

ručitě ano

psalo se tady že by na ipu měla přijít přimo podlahový polystyren

osobně jsem ale viděl že na ipu šla ještě malá vrstva betonu a až potom již zmiňovany polystyren

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]