Nejste přihlášen/a.
Cely zivot jsem bydlel v domku na kraji Prahy. Ted se rodice rozhodli, ze dum prodaji a penize rozdeli mezi deti. Mne by mel pripadnout cca milion, za ktery bych si chtel koupit bydleni. Kdyz se tak rozhlizim, tak za mega s v Prazue koupim holobyt nebo neskutecne malou garsonku a to jeste kdovi jestli. Protoze jsem zvykly bydlet cely zivot v dome, nedela mi potize vymenit kohoutek, prelozit strechu, vybetonovat, nahodit omitku, voda, topeni... a priznam se, ze by mi to asi i chybelo, hlavne ta zahrada. Premyslim ted nad dilematem, za mega se da koupit v dojezdove vzdalenosti od Prahy zachovaly domek,ktery si zvelebim k obrazu svemu a mam na to cely zivot. V Praze bych se z neceho takoveho nevyhrabal. Navic si myslim, ze je lepsi mit jistej domek kousek za Prahou a do Prahy dojizdet, nez minigarsonku v Praze, kvuly ktery budu muset spoustu svych vecich vyhodit, protoze z domku jsem zvyklej na vic veci a taky mam dost konicku. Jsem celkem introvert, t akze s prateli se schazim obcas a to se nemusi zmenit, vzdycky muzu u nekoho prespat, nebo si tu casem zaridim levny podnajem, ale kousek budu mit pevne zazemi naporad. Uz dnes dojizdim do prace hodinu a to z jednoho konce Prahy na druhy, tak jsem si zkousel dojezdove vzdalenosti ze Slaneho nebo Benesova a vychazi to skoro stejne. Navic budu mit auto, to je asi dnes na vesnici nezbytnost. V Praze jsem bydlel cely zivotn a ocenim kjlid a prirodu, za kterou jsem musel ujizdet. Rad jezdim na kole a rad pestuju zeleninu, pro me je tohle ta nejvetsi svoboda. V relaci jeden milion je nabidka domku ve stredoceskem kraji celkem bohata a patrne se to jeste "zlepsi". Jeden priklad za vsechny treba zde: http://tinyurl.com/c2yu5zz .
Ii kdyz jsem jej nezkoumal tak neco takoveho bych si dovedl predstavit.
Uvitam jakekoli nazory i zkusenosti. Kdo bydli ve svem a dojizdi, necht napise svou zkusenost. Zduraznuji, ze se o barak staram od raneho mladi, takze vim co to obnasi. Moznost si "priplatit"na byt v Praze predem vylucuji.
Pěkná vesnická chaloupka. Jediný a pro mne velký problém vidím v tom suchém WC... Nutnost vybudovat žumpu a nebo připojení na kanalizaci jestli v obci je... Jinak v pohodě...
Ze zkušenosti můžu říct, že to chce vybrat lokalitu v dojezdové vzdálenosti do Prahy max. hodinu, jinak je to velká ztráta času. Pochopitelně na vesnici je potřeba auto nejen k dojíždění do práce ale i k dovozu materiálu na rekonstrukci.
Já osobně bych do toho šla...
Ten link jsem uvedl jen jako priklad, ke koupi se dostanu nejdrive napodzim,ale spise pristi rok, jen predbezne sonduji, abych neskoncilj jako bezdomovec. Znam lidi,kteri jiz nekolik let dojizdi i 2 hodiny a jsou spokojeni. Co se tyce auta, tak to je jasne, jinak jsem celkem sikovnej a uz jsem jeden dum castecne svepomoci postavil, resp pristavil a zrekonstruoval, odpady pocinaje pres topeni, podlahy a omitkami konce. Casem se ceny blize k Praze zvysuji, ale podle me ani 50 km neni daleko a zalezi na kazdem, jestli je stravi u knizky ve vlaku (jede li tam vlak) nebo autobuse, nebo za volantem. Sam dojizdim pres celou Prahu skoro hodinu a prazska MHD je spis mlynice nez dopravni prostredek.
Pokud přemýšlíte o rodině, berte v úvahu i to, aby např. děti mohly existovat i bez auta. Tedy aby se dostaly do školy, aby tam školy byly, aby se jednou dostaly třeba i na střední a nejezdily 3 hodiny denně nesmyslnými spojemi atd. Ne vždy mohou rodiče děti vozit kvůli odlišné pracovní době a době výuky.
Osobně bych také volila vesnici s alespoň základní vybaveností - obchod, hospoda, kanalizace. Septiky, které se vyvážejí jsou čím dál tím více na hraně zákona (hlavně proto, že na spoustě vesnic je vyvážejí soukromé osoby, což nijak nenapadám, není nikdo jiný, kdo by to udělal... vyvážejí je někam na pole k lesu, což taky nenapadám, protože zatím není kam... ale dlouhodobě se toto bude řešit). Kde kanalizace není, bude se stavět. Je to spousta hádek v obci ohledně financování (několik zkušeností z okolí), spousta hluku ze stavby, zničené zahrádky atd. atd. Přijde mi vhodné vybrat si něco, kde je toto vyřešeno. Něco jiného je zvládat přestavby na domě sám, ale tohle není přímo ve vaší moci...
Dojíždění nad hodinu je časově neúměrné, to už bych si být vámi i hledala práci v jiném městě.
doplněno 22.05.12 16:07:A nebylo by lepší si k milionu, který máte, vzít ještě nějakou hypotéku kterou byste zvládal splácet? Ono totiž ani dojíždění není zadarmo a je to nikdy nekončící náklad, takže když třeba vezmete něco blíž, můžete si dovolit nějakou splátku, kterou byste jinak projezdil.
Dobrý den. Domek ano, ale ne dojíždět hodinu do Prahy do zaměstnání a ještě po Praze. Ráno hodina, odpoledne hodina a ještě výjezd z Prahy. Nyní jste sám, musíte počítat s tím, že budete mít partnera, děti. Zaměstnání partnera, lékař, školka, děti, škola.
Je to asi o narocich kazdeho z nas. Jak jsem jiz psal, jiz nyni dojizdim hodinu do prace a to bydlim v Praze. Jsou lide, kteri dejizdi i 2 hodiny vlakem a jsou spokojeni, ale to uz jsem take psal. Budoucnost planuji, ale momentalne resim,aby se ze me nestal bezdomovec. S praci je to vachrlate, ale uz jsem pracoval ve SS kraji a do budoucna s tim pocitam opet, jen me zkusenosti veli, ze to nebude nejsnadnejsi, ale jini maji jine zkusenosti. Proto bych rad ocenil jakekoli i spatne zkusenosti. Reseni muze byt i domek na venkove a podnajem v Praze, jeden zamestnavatel mi to nabidl. Moznosti je vice, ja ale resim strechu nad hlavou a me prostredky nejsou neomezene,ba naopak.
zdravim, vůbec bych se toho nebál. Teda toho pobytu na zapadlé vesnici, já pokud bych hledal dům a že jsme hledaly v okolý Prahy tak bych určitě kupoval dům s větším pozemkem min. 1300 M2, už jen kvuli prostoru pro sebe. Nebo že se rozhodnete přistavovat nebo dokonce stavět nový dům. A že do Prahy je to daleko,? No a co, d Prahy nebudete třeba dojíždět věčně.
doplněno 30.05.12 00:36:jěště bych se podíval po chatě a tu pak přesatvit na dům.
Já bydlím 100 km od Prahy. Autem jsem na okraji prahy za cca 40 minut. Zvažuji koupi bytu v nejlevnější části - Černý most. V Praze bych teda bydlet nechtěl nikdy, ale když tam mám něco občas až do večera a ráno zase - tak jen přijedu domů, ráno vstanu a jedu zase zpátky - zajímavostí je, že cesta z čerňáku do cíle na druhém konci Prahy mi trvá stejně dlouho co cesta domů. Háček je tedy v těch cenách. Domek jsem postavil skoro za polovinu ceny toho bytu a to se jedná o maličkou králíkárnu se dvěma místnůstkami, starou kuch. linkou,umakartovým jádrem - > k rekonstrukci. A teď se rozhodnout jestli za to dát skoro 2 mega.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.