Nejste přihlášen/a.
Dobrý den a zdravím všechny odborníky,
potřeboval bych od někoho dobrou radu, jak na odvětrávanou podlahu ve sklepě.
Sklep je ve starším domě z 50.tých let, základy sklepa jsou cca 80cm pod okolním terénem, základy jsou z pálených cihel naskládané přímo na udusanou hlínu a končí přesně v úrovni podlahy. Podlaha je beton od zdi ke zdi, bez izolace, bez zateplení.
Hydroizolace obvodových vnějších stěn je ve výšce cca 120cm od podlahy (asi 40cm nad okolním terénem). Zdi uvnitře sklepa (3 příčky, 1 nosná zeď) mají hydroizolaci 15cm nad podlahou.
Relativní Vlhkost ve sklepě je mezi 75-85% v zimě i létě, teplota v zimě 8°C (venku -10°C), v létě 16-18°C (venku 30°C). Vlhkost prolíná a dopařuje se nejvíce z betonové podlahy. Z menší části i z obvodových zdí (vnitřní zdi jsou suché) - do výška cca 40cm od podlahy jsou vlhké.
Chtěl bych ve sklepě provést odvětrávanou podlahu, potíž je v tom, že když vyrubu betonovou podlahu, tak pod ní je holá zemina, na ní stojí základové zdi, pokud bych tedy prohluboval sklep, tak okamžitě kopu pod základy. To mi nebylo doporučeno kvůli statice.
Na odvětrávanou podlahu tedy mám jen 15cm se vším všudy. Z toho tepelná izolace mě vychází maximálně na 5cm (vzduchová mezera 6cm, polystyren 5cm, na to beton s výztuží 3-4cm, celkem 15cm).
Sklep nebude obyvatelný, chceme tam jen uskladňovat sezónní oblečení, kola atd. atd. Stačilo by trvale snížit relativní vlhkost pod (na) 70%, víc si od toho neslibuju a nepotřebuju.
Můžete mí někdo říci, jestli:
1. bude 5cm polystyrenu stačit?
2. mám obavy, že v zimě zmrzne základová zemina a obvodové základové zdi. Nebo to nevadí? Jinde také mají odvětrávané podlahy ve sklepě a nemají s tím v zimě potíže...
3. zatím nechápu jak to udělat, aby v létě nekondenzoval teplý vlhký vzduch přivedený z venku - logicky se přeci od země ochladí a zkondenzuje vlhkost. Nebo ne?
4. pokud je těch 5cm polystyrenu a mzrnutí zeminy v zimě naprd, mělo by nějaký efekt provětrávat podlahu zevnitř? Tj. nepřivádět venkovní vzduch, ale přes mřížku v podlaze na jedné straně nasávat vnitřní vzduch a na druhé straně odvádět ven trubkou po fasádě - šlo by vlastně jen o odvětrávání sklepa přímo pod podlahou. V zimě by se nenasával ledový vzduch a zemina by nepromrzala.
Děkuji předem za jakoukoliv radu.
Pepa.
Pepo, zdravím.
1) podlaha ve sklepě nezmrzne, páč je ohřívána zespoudu. (pod barákem je stálá teplota +-8°C)
2) mrznou můžou zdi, když jsou vlhké...
zbyvit vlhkosti bude problém, musel byste udělat vanu z hydroizolace. Jak víte, že stěny jsou suché. Nejsou jen na povrchu oschlé?
Zdravím a děkuji, že jste reagoval,
Ad 1) aha, takže je ohřívána podlaha od země, čili nezmrzne. Já jsem v tomto oboru laik, takže zatím napůl "tápu ve tmě".
Čili, když budu přivádět v zimě vzduch s -10°C a zem bude cca 8°C, tak zemina svou hmotou a zásobou tepla převáží a podlaha nezmrzne.
Ad 2) zdi bych po celém obvodu zevnitř izoloval polystyrenem - tím by provětrávaný vzduch neměl přímý přístup ke zdivu a větrala by se jen podlaha.
Bude ovšem stačit izolace 5cm polystyrenu v podlaze? Všude se doporučuje 10cm minimálně. Podotýkám, že tam bydlet nebudu, má to být jen skladiště.
Obvodové zdivo ve sklepě má izolaci až 120cm nad podlahou, do výšky 40cm je zeď viditelně vlhká. V této výšce 40cm je provedena jakási první hydroizolace z asfaltu s cementem a ta částečně propouští. Čili do 40cm je od podlahy je zeď vlhká, 40-120cm je to jen mírně vlhké, není to tragické a nad 120cm je zeď zcela suchá. Udělal jsem pár vrtů v různých výškách.
Příčky uvnitř sklepa a nosná zeď uvnitř sklepa má hydroizolaci asi15cm nad podlahou (jak kde) a tyto zdi jsou suché.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.