Nejste přihlášen/a.
prosím víte někdo čím to asi je? Po uvření brambor cca do 3 hod. zčernají.Chuťově jsou stále dobré,ale ta barva. Dělá mi to jen 1 druh,který jsem koupila cca 15 kg. Bohužel druh nevím. Díky mMartina
Ahoj, je to zpusobeno oxidacni reakci, kde se vylucuje zelezo, coz zpusobuje prave to cerne zabarveni... Je nekolik moznosti jak zamezit zcernani.
Neukladej brambory v lednici a pokud ano, tak je pred varenim nech ohrat na pokojovou teplotu. Tuto oxidacni reakci prave spustis vyssi teplotou. Pokud uvareny brambory nechas ve studeny vode, tak reakci inhibujes a nezcernaji ti.
Pokud ti cernaji napr i ve vode, tak je to zpusobeno i vodou, ktera muze byt vic alkalicka, coz pomaha reakci velice dobre. Pokud pridas pred varenim do vody neco co ti trochu okysely tu vodu, tak ti take nezcernaji. Muzes pouzit napr. lzicku octa, kyselina citronova. Ma to ovsem nevyhodu, ze ocet muze trochu byt citit. Pokud ano a vadi to, tak existuje i "Cream of Tartar" encyclopedia.com/... ,ktery chut a vuni neovlivni ovsem nevim jestli se to da sehnat v CR a pokud ano, tak jak se tomu cesky rika...
doplněno 01.11.08 14:33:jeste dodatek. Urcite se neboj, zdravi skodlivy cerny brambory nejsou...
Zeleny, to uz je o necem jinym...
Tak to vím zcela přesně, jednou jsem zapoměla vypnout plotýnku a také mi zčernaly ...Ale k radě - to bude asi klíčkama- pokud je mají, tak je musíš odstranit před vařením.Jinak to může být už jen špatný způsob zacházení od dodavatele... Radši je vyhoď, ať máš jistotu, že nejsou nějaké jedovaté...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.