Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Olíznutí lžičky - hygienické?

Od: tonous odpovědí: 30 změna:

Zdravím,

zajímalo by mě, za jak moc nehygienické či nechutné lze považovat olíznutí lžičky před nabráním cukru. Řekněme například, že osladím jeden čaj medem, druhý šálek chci osladit cukrem, tak olíznu lžičku, aby byla "čistá" a naberu cukr. Je to podle vás nenormální chování a může mít nějaké hygienické následky (např. kontaminovat cukr)?

Moje přítelkyně z tohoto neuvěřitelně šílí... a tak mě zajímalo, jestli to má nějaké reálné opodstatnění a jak se na to dívají ostatní lidé :)

Předem děkuji za názory.

 

 

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar jethro

Pokud je to mezi partnery, kteří se v jistých situacích olizují mnohem razantněji a na nejzajímavějších místech, tak vzájemná hygiena je jejich věc. Cukr se na vlhkou lžičku nalepí, takže ke kontaminaci v cukřence prakticky nedojde (předpokládám, že lžička je jen vlhká a ne uslintaná), a med je konzervant sám o sobě. No ale neestetické to rozhodně je

*blee*

 

mowla*
hodnocení

2x

Asi tě nepotěším - já to za "nenormální" považuju...

Pokud - např. - sladím čaj, používám jednu lžičku na přidávání cukru a druhou na jeho rozmíchávání - nevidím žádný rozumný důvod, proč ´zanášet´ čaj ze lžičky do dózy s cukrem - a jestli posléze umyju jednu lžičku nebo dvě, je nepodstatné.

Pokud vařím, nepoužívám na míchání a ochutnývání týž nástroj - ochutnám např. lžicí a vzápětí ji opláchnu.

Pravděpodobně bych to mohl i nějak ´opodstatnit´ - možným přenosem bakterií, mícháním chutí ve ´zdrojích´ - ale nevím, mám tohle ´nastaveno´ takto...

;)

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

ano

Já bych se z toho osypala. Z olizování lžičky! Fuj! *stop* Navíc, kontaminujete obsah sklenice nebo jídla. To může rychle zplesnivět - džem, burákové máslo, tatarka, kompot. Ujídání z kastrůlku zapříčiní rychlé zkysnutí - polévka, omáčka.

 

lidus*
hodnocení

2x

Na návštěvě bych to neudělala, doma mi to až tak moc nevadí že bych z toho šílela ale nedělám to. V medu i v cukru lžička je a tou si každý nabere a dá do kávy, lžičku nekoupe ve svém hrnku a neolizuje ji.Ovšem víc mi vadí když zeť jí buchty ze společného talíře a místo aby si dal na dezertní talíř posune si pod pusu ten se všema buchtama a drobí do nich u nich v rodině je to ale běžné.

 

eulalie*
hodnocení

2x

Ano, zdá se mi nehygienické a doma to nepraktikuji.

 

ben®
hodnocení

1x
avatar ben

ne

Dobrý den. tak přiznám se, že doma to občas udělám, ale na návštěvě bych si to nedovolil. Hlavně, aby se to někomu "neeklovalo". Z důvodu zdravotních jsem o tom neuvažoval, ale myslím si, že např.

při polibku je větší možnost přenosu infekce. A nejvíc "humusu" je prý na držadlech nákupních vozíků v supermarketech. Zdravím!

 

dericcaster*
hodnocení

1x

Také to nesnáším, stejně jako, když někdo vaří a olizuje během vaření vařečku, vím že to var vyčistí, ale přesto... Osobně nesladím, takže mne tento problém míjí, ale co třeba prostě použít cukřenku se lžičkou.

 

ladaadal*
hodnocení

0x

Lžičku olizuju, jen když si zamíchám a hodím ji zrovna do dřezu. Taky máme na cukr suchou jinou lžičku, představa, jak to pak v cukřence tvrdne...? A po olíznutí ji strčit jinam než do dřezu - maximálně manželce do kafe, ale s cizím bych si sliny nepředával ani za zlatý prase. Na návštěvě občas olíznu, když ji pokládám na talířek, aby z ní nekapalo, ale taky to někdy udělám, někdy ne.

 

tonous
hodnocení

Ok, pochopím to např. u medu či marmlády (a nedělám to), ale u cukru mi kontaminace přijde prakticky nemožná. A kromě toho lžičku samozřejmě do dózy s cukrem nevracím a nenechávám jí v ní.

Máme zavřenou dózu, kterou vyndám ze špajzu. Čistou lžičkou naberu cukr, vsypu do čaje a zamíchám... zjistím, že není sladký dostatečně, tak vyndám lžičku a aby nebyla mokrá, ji olíznu... a naberu znova. Poté zavřu dózu a uklízím. Chápu, že v případě, že někdo má doma "stálou" lžičku v dóze s cukrem, že s ní bude jen nabírat, nic víc. Ale tady mluvím o případu jednorázového využití. A nedovedu si představit, že bych si před 2. nabráním musel brát novou lžičku nebo tu stávající nejdřív umýt a utřít... když v sypké hmotě kterou je cukr není moc co kontaminovat. Krom toho má cukr dost spotřebu, tak je za chvíli pryč.

pb®

No zkrátka doufám, že lidé, ke kterým chodím na návštěvu, mají lepší hygienické návyky než Vy. Doma si dělejte co chcete, ale prosím, alespoň pro návštěvu si opatřete jinou cukřenku, se kterou toto dělat nebudete, když už tedy nejste schopný dát si do cukřenky lžičku.

lidus*

pb na základě vašeho psaní mi došlo, že máme doma cukřenku na cukr krystal-skleněná sklenice a kovový uzávěr s trubičkou, žádná lžička jen se cukřenka otočí a sype se, jedno otočení je asi malá lžička cukru.To by tazalele zbavilo všech problémů, prodává to IKEA.

ladaadal*

To je právě ono. Olízneš, strčíš do cukru, pak cukr dosypeš do cukřenky pro návštěvu a dáš jim tam lžičku. To, že už tam je napliváno je nemusí zajímat, oni to neviděli.*zed* Ještě že na návštěvách nesladím.

 

buss
hodnocení

0x

ne

Nevadí mi to, ale takoví opatrníci čistí nejspíše něco chytnou.

 

nicozjb*
hodnocení

0x
Přesto že mi po baraku běhají 3 psy a 2 kočky a krom ložnice a koupelny chodíme v botech jsou věci přes které vlak nejede je to silně nehygienické je to jako bych nandala jídlo na talíř olízla příbor a dala bych ho k jídlu . preferuji ty bezkontaktní cukrenky .

 

hodnocení

0x

1. nabrat lžičkou cukr a nasypat to do čaje - nemíchat

2. nabrat tou samou lžičkou med a dát to do čaje - zamíchat, jak je libo

Nedojde ke kontaminaci a přítelkyně nebude šílet. Stejně bude mít vlastní lžičku, kterou si cukr v čaji zamíchá.

 

krkovicka*
hodnocení

0x
Mám sypací cukřenku takže u mě se to stát nemůže.Ovšem někdy na návštěvě kdy nedodá lžičku navíc,není zbytí.To mi běžně dělá rodina a tam to beru...Stejný zlo je pro mě kostky cukr.Na lžičku se nevejde a tak musíte sáhnout prstem.Stejný problém je u čajového sáčku-kam s ním?Proto ho omotam kolem lžičky a provazkem vymačknu,poté odmotam a odlozim-když je kam.
lidus*

krkovičko již za totality byly k dostání kleště na kostkový cukr, nechápu, že tato věc v domácnosti kde kostkový cukr používají chybí. Ač sama piju kafe ze čtvrtlitrového hrnku návštěvě bych si nedovolila dát čaj nebo kávu do hrku bez podšálku. Nesnáším když na stole neleží dezertní talířky a dezertní vidlička na zákusek. Dcera cukr řeší jinak, pro návštěvu používá cukr balený a na stole je talířek na odložení papírového sáčku od cukru.

 

hodnocení

0x
avatar gotrekzagary

ano

Když tu lžičku místo olíznutí hodíte na zem a šlápnete na ni, tak bude čistější, než když ji olíznete.

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale dutina ústní je jedno z míst lidského těla s největším počtem a různorodostí bakterií.

Jednoduše řečeno... jste s prominutím pěkné prasátko a já se Vaší přítelkyni vůbec nedivím.

Pokud to berete takhle, tak takový vášnivý polibek musí být skoro smrtící záležitost :-P

ano

V některých případech skoro jo...

Já to naštěstí takhle neberu, jen jsem konstatoval několik faktů a pokusil se tazateli ozřejmit, proč se to jeho přítelkyni ekluje...

:-P

 

hodnocení

0x

Já nevím, ale pokud je to v rodině, nevidím na tom nic strašného :)

To že sdílíme jedno záchodové prkénko a to že si dáme občas polibek je principiálně to samé, ale nikoho se tím nenapadne zabývat :)

Samozřejmě, že na návštěvě je to věc nepředstavitelná a samozřejmé je také to, že nepodáváme návštěvě cukřenku, do které celá rodina smáčí olízané lžičky :)

Tazateli spíš gratuluji k takto krásně roztomilé záležitosti, kterou s přítelkyní sdílí :-D Za čas těch věcí, ze které přítelkyně šílí bude víc, ale všechny hrany se jednou obrousí :)

 

hop®
hodnocení

0x
avatar hop

ne

Ve společnosti to správné etiketě samozřejmě nevyhovuje, ale doma bych to vůbec neřešil. Pokud z toho Vaš přítelkyně šílí tak nechápu, jak Vám může dát třeba pusu...

 

hodnocení

0x
avatar hangar

ne

No páni, když si vzpomenu na to jak babička(budíž ji země lehká) vyprávěla jak makali na poli s řepou či mrkví kterou pouze omyli v sudu s okapovou vodou a pak to bez škrabek a saponátů na místě zbaštili, jak jablka nedrhli...

Předpokládám že někteří chodí asi v plynové masce a žijí bez tělesného kontaktu...

Jak se již psalo, ve společnosti opravdu ne ale to co někteří píší...

Nějaká polooblízlá cukřenka v životě nepůjde porovnat se svinstvem které máte v mobilu či dálkovém ovladači...

doplněno 06.02.13 00:25:

Popravdě moc ne. Já i sestra jsme prý jako malí všude ublemcli sladký čaj takže se u nás tekutiny nesladí, leda medem...

Nejde o ožužlanou lžičku v hrnku, ale o med/čaj v cukru. Víte, jak je ten cukr potom hnusně lepkavý?

 

tonous
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpovědi ;)

těm, kteří to až přespříliš "hrotili" a označovali mě nelichotivými výrazy, bych se chtěl omluvit za pohoršení a rád bych každopádně vysvětlil situaci u mě doma, abych se alespoň trochu "očistil" :)

Malou otevřenou cukřenku doma nepoužívám (kdyby ano, rozhodně v ní mám nonstop malou lžičku jen na nabírání). Chápu, že jeslti někdo sladí hlavně z cukřenky několikrát denně jendotlivé šálky a vztáhl můj dotaz na svou situaci, mohla mu přijít tato představa nechutná. Každpádně do těchto otevřených cukřenek, které jsou "po ruce", se zas práší, tak si vyberte ;)

Cukr mám pouze v zavřené dóze. Sladím denně všeho všudy 1-2x celou konev čaje (výjimečně něco jiného) vždy čistou lžící a jelikož mám množství cukru pro slazení zmáknuté, tak neočekávaně a opětovně použitou (olíznutou) lžíci z 99% nepoužiji (max párkrát za rok?). Každopádně tuto dózu využívám výhradně jenom já. Hostěné návštěvy jsou dost rarita.

Šlo mi spíše o zjištění teoretické možnosti kontaminace a např. zkažení cukru. Když se na to podívám z teoretického hlediska, tak v sypké hmotě se na vlhkou (v našem případě olíznutou) lžíci ta hmota nalepí a tudíž kontaminované částečky stejně vyndám a ostatní nekontaminuji, protože se vlhkého povrchu nedotkly. Z lžíce samozřejmě nesmí nic kapat. Kromě toho je cukr rychle se spotřebovávající potravina a sám o sobě nepodléhá nijak extra zkažení. V případě nesypkých obsahů, jako džemů, tatarské omáčky apod. je samozřejmě už jen z principu riziko kontaminace pravděpodobnější a bylo by zajímavé vidět nějaký laboratorní pokus. Možná i zde je to přehnaná hysterie.

Co se týká šílící přítelkyně, tak ta mě to viděla udělat jednou (a úplnou náhodou) v jiném prostředí (rodina), kde žádná lžička k dispozici nebyla a já měl u sebe jen svou v čaji a k čisté to bylo daleko. Její reakce mi přišla vysoce hysterická a z mého pohledu neadekvátní a neopodstatněná. Proto mě to tak zajímalo... reálně totiž nevidím prakticky žádnou možnost, aby cukr mohl být nějak kontaminovám a "znehodnocen".

simonaaa

Nanejvýše s Vámi souhlasím v neškodnosti... :-D udělala bych to samé, co Vy.. :)

 

 

kacka*
hodnocení

0x

Pokud je to jen mezi vámi, tak to asi je jen mezi vámi... ale zcela logicky je to velmi intimní záležitost. Horší na tom je, že pokud to uděláte s medem, marmeládou, apod., díky bakteriím obsaženým ve slinách, se potravina rychle zkazí..

 

hodnocení

0x

ano

pritel to dela taky, jenze s kafem, zjitila sem to pri zkoumani, co je to sakra za ty hnedy hrudky v nadobe s cukrem :oS a to tu lzicku taky olizne ... zkoumal jste nekdy jak "dokonale" tu lzicku umite oliznout? nebo spis odslintat?

za normalni to nepovazuju a za hygienicky uz vubec, srovnani s libanim pokulhava na faktu, ze to delate dobrovolne, ale pojidat po nekom sliny s cukrem ... fuuuj

pohanka*

A když vaříte, tak když ochutnáte omáčku, lžičkou, lžící, vařečkou? A opět stejným nástrojem zamícháte?

Polévka, omáčka se vaří, dá se říci, že se sliny a bakterie se varem převaří. Správně by si měl kuchař kápnout pokrm na malý talířek a z něj ochutnávat. To se dělá ve většině /snad/ gastronomických zařízení.

V ,,Prostřenu,, jsem to viděla asi jen u jednoho člověka. Ale samozřejmě nekoukám na všechny díly.

Jinak cukr nabírám vždy čistou lžičkou, kostky kleštičkami.

 

hodnocení

0x

A když přítelkyni políbíte, taky z toho šílí? Ta lžička nehygienická určitě je, ale oproti líbání... Takže v rodině bych klidně olizoval, na návštěvě určitě nikoliv. Hm a jestli jsem jsem tou lžičkou "kontaminoval" cukr, který odpoledne nabídnu návštěvě, no já nevím, taky jsem kontaminoval vzduch v mém domě tím, že jsem tam vydechoval, tak ať ke mně radši nikdo na návštěvu nechodí. Samozřejmě, pokud vím, že momentálně nejsem zdráv, tak neolizuju nic a nikoho ani v rodině a tudíž ani nekontaminuju ten cukr.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]