Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pořídil jsem starší dům (1960) se sedlovou střechou a potřebuji alespoň nějak snížit náklady. Výhledově (7let?) chci vybudovat podkroví. Momentálně není mnoho peněz na kompletní zateplení střechy. Napadlo mě koupit vatu, kterou bych potom mohl použít mezi krokve a jen ji volně rozbalit na půdě. Třeba na malířskou folii a i ji tím přikrýt.Strop půdy je konstrukce palach-desky-krovy-desky-škvára-betonový stěr. Střechu dělat nebudu, krokve, latě i tašky jsou ok a hlavně bych na to ani neměl peníze. Budu tedy zateplovat dodatečně. Zde jsem si vyčetl, že musím nechat odvětrávání pod taškami cca 6 cm. Takže to znamená, že mi při tloušťce krokví 14cm zbývá jen cca 8 cm vaty. Když ji dám zatím na půdu na zem, zateplím s tím alespoň něco? Zdá se mi to dost málo... Nebo raději koupit vatu, co dám potom pod krokve? A případně, jakou tloušťku? 16cm? Vatu bych bral asi Isover Unirol Profi. Děkuji
I kdyz budete izolovat pudu provizorne, vyplati se tloustka izolace nejmene 30 cm.(Ve dvou vrstvach )
. isover.se/...äggsisolering+och+småhus/att+tilläggsisolera/vinden/isolera+vinden
na teto strance najdete strucne video o postupu.Je to sice ve svedstine, ale snad vam to neco prinese.Hlavne pri pouziti folie - parozabrany- ji umistete POD izolaci.Pri naslednem zateplovani mezi krokvemi opravdu nema smysl zase rozebirat podlahu a material pouzit pod strechu.Vezmete to jako novou stavbu.
Pokud mate na pude podlahu, je treba ji rozebrat a izolaci polozit pod ni. Priklanim se k izolacnim deskam, protoze se s nimi snadneji pracuje, a pri dobrem skladani je odpad prakticky nulovy.Pochybuji, ze , kdybyste pouzil roli , ze byste ji donesl vcelku az na pudu.
Zamezeni podfukovani izolace smerem od sikme strechy je dulezite a je videt pri pokladani na zacatku videa.
doplněno 03.02.14 10:31:Pro uplnost. Dnesni moderni baraky se zde delaji se zateplenim strechy, nebo pudy v tloustce 50 cm. Ale i kdyz se budete drzet tloustky izolace 30 cm, a neodfusovane prace, investice se vam vrati ve forme usetreneho paliva nejdele za 5 let.
Pokud se izolace pod podlahu nevejde, je lepe podlahu zvysit, nez tloustku izolace ubrat.
No nevím, podlaha na půdě se mi rozbíjet nechce jen proto, abych tam vložil mezi trámy vatu... Mě jde zatím o improvizované dočasné zateplení momentálně obývaného přízemí. Půdu z velké části využívat nebudu, tak že bych na volnou podlahu dal zatím vatu, která by se později použila na zateplené střechy, až budu dělat podkroví...
pane ffrelichu, zdravím na Moravu.(?)
Je třeba začít tím, že se na stavbu podívá odborník s "odborným okem". Vaše téze, zeteplit podlahu a pak vatu použít do podkroví je správná a ekomická.
Teď k detailem. Na tomto webu, jsem to popisoval již mnohokrát, ale vždy to skončilo pokecem on line po internetu či telefonu. Sdělím tedy jen obecně.
Rozlišení bude, pokud se po půdě bude 7 let chodit a pravidelně využívat prostor, nebo jen 1x za rok zkontroluje stav půdy.
teď Vaše dotazy:
Třeba na malířskou folii a i ji tím přikrýt.***určitě to nesmíte zakrýt touto a podobnou folii, ale jen diguzní folii, či membránou..
nechat odvětrávání pod taškami cca 6 cm*** bude stačit 4 cm do délky krokví 10m, a hlavně dle sklonu střechy. Každopádně to musí být odvětrávaná mezera, což mnozí ani nevědí.
Zdá se mi to dost málo..*** To se Vám nezdá, ale je to pravda. I když 8cm vaty pomůže, ale jako když si vezmete triko na hory, místo zimní bundy. U Vás se bude dávat vata mezi krokve a pod krokve, celková síla izolace bude od 24 do 30 cm, dle druhu izolace a ostatních izolací domu.
Unirol Profi*** zatím je toto předčasné, až si doplníte potřebné info. Jsou lepší a horší vaty, a vždy je to přepočet kvalita na cenu..
Pokud máte fotky podkroví, trámů a detailů, určitě lze pak dát přesnější radu.
doplněno 03.02.14 15:00:fotky zašlete na emal: milan.cukrar@volny.cz
Víte jak se pozná, že jste z Moravy?
Děkuji Vám za odpověď. Ano, zdravíte na střední Moravu . Půdu bych zatím nevyužíval, nebo jen třeba kousek na např. uskladnění stolu. Takže by mi vata na podlaze nepřekážela. Jde mi právě o dočasné (nějaký rok to asi bude) zateplení domu a chtěl bych začít s tímto, je to nejjednodušší. Zítra na domeček jedu, takže půdu nafotím a dodám foto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.