Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuju poradit - opravuji 100 let starý dům. Konkrétně se mi jedná o jednu místnost (zbytek domu jsme podřezal, udělal zcela nové izolované a zeteplené podlahy, něco jsem přistavil).
Nicmémě v poslední místnosti (asi 35 metrů) nemohu toto radikální řešení zvolit - prostě to nejde. Oškrábal jsem malby, odstranil linoleum, vyboural všechny staré rozvody a podobně. Stěny jsou smíšené zdivo, podlaha je bohužel betonová. Při měření vlhkoměrem stavebních hmot jsem v obvodovém zdivu naměřil vlhkost od 1 do 2 procet, takže hurá. Nicmémě na dvou místech (u zatím nezateplené obvodové stěny na sever) a podél prakskliny v betonu (zlom až na podklad, prostě původní majitel neudělal dilataci, nezhutnil terén a podobně) byla pod linem (které tam leželo 20 let) patrná vlhkost. Příčina mi není jasná, domnívám se ale, že jde spíše o kondenzaci (asi 75 procent betonu bylo i po 20 letech zcela suchých). Nicméně přo několika sondách jsem zjistil, že škvárový val pod mazaninou není místy úplně suchý...
A teď ta otázka (omlouvám se za tu dlouhou expozici):
1) Čím vyspravit spáru (už jsem jí vyřezal zhruba do 1/3 výšky a pečlivě vysál průmyslovým vysavačem)?
2) Chci ponechat současnou mezeru mezi podlahou a zdivem. Nyní má asi 0,5 cm, chtěl bych ji rozšířit tak na dva až tři centimetry, dát tam nějakou ukončovací lištu s perforací a přímo nad tyto výdechy instalovat neizolované trubky topení. Případně máte jiný nápad jako alespoň částečně zajistit odvod vlhkosti tak, aby se případně nevrazila do zdí?
PS: Nepište, prosím, ať i tuto část domu udělám s podřezáním, podbouráváním a podobně. Bylo by to technicky neskutečně náročné a hlavně by se mi už asi rozpadlo manželství :D. Se zateplením obvodového pláště počítám příští rok na jaře.
Co je pod tou betonovou podlahou? Neni pod ni sklep? Neda se pod tu podlahu nejak dostat? treba by pak pomohlo pod tu podlahu udelat nejakou drenaz?, ci nejak odvetravat.
jinak co se tyka praskliny, tak ja bych do toho nalil hydroizolaci. Je to levne reseni. Nezajisti ti pevnost, ale zabrani to vzlinani vody tou prasklinou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.