Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení plynového sporáku

Od: jana8* odpovědí: 12 změna:

Jak se připojuje plynový sporák s integrovaným elektrickým zapalováním? Budeme si po přestěhování do paneláku kupovat nová plynová kamna, stávající už tam byla přes 16 let. V nabídkách u plynových píší, že mají elektrické zapalování. Jak se tedy napojují na elektrické vedení? Žádná přípojka u kamen není jen zásuvka. Jak by se to řešilo? Musel by se udělat nový rozvod?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Já mám kombinovaný sporák s plynovými hořáky a elektrickou troubou. Také mám elektrické zapalování a horkovzdušnou troubu. Když mi přivezli sporák domů, tak jsem zjistila, že elektrická šňůra byla jen vložená do obalu a nebyla zamontována do kamen. Objednala jsem si elektrikáře na odborné zapojení a následně plynaře. Od elektrikáře jsem dostala potvrzení s kulatým razítkem a od plynaře také. Jednou za rok u nás chodí kontrola na plynové sporáky. Při první kontrole plynu jsem musela předložit potvrzení o odborném zapojení kabelu. Zástrčku mám v zásuvce u kuchyšké linky.

mowla*
hodnocení

0x

Pokud jde jen o zapalování, má příkon ´nulacelánulanic´, takže v pohodě stačí prodlužka odkudkoli... Ale - jde o kamna a nebo sporák? Ne, že by na tom nějak zvlášť záleželo (pokud jde o zapalování), ale součástí plynvého sporáku bývá dost často elektrická trouba - a tu je, samozřejmě, velmi vhodné připojit na samostatný el. okruh...

doplněno 07.11.12 13:01:

Takže jde jen o zapalování - ideální je zásuvka za sporákem (nikde nezavazí - není vidět šňůra)... Pokud tam není, zvážil bych možnost jejího přidělání, dokud je kuchyň ´ve výstavbě´... Jinak lze přívod řešit prodlužkou...

jana8*
hodnocení

U sporáku píšou toto:
Volně stojící plynový sporák Indesit v nerezovém provedení. Čtyři varné zóny s pojistkou proti úniku plynu a integrovaným elektrickým zapalováním. Plynová trouba nabízí dva programy - gril a tradiční pečení. Dvojité sklo dvířek. Výklopná přihrádka pro skladování plechů. Skleněné víko.
Takže by měla být na plyn i trouba. Kamna by mě přivezli a zapojili na plyn, ale tu elektriku nedělají. Tak by mě právě zajímalo jak se zapojí.

hodnocení

0x

Mám právě takový sporák. Nahoře plyn s tlačítkem el.zapalování a dole el.troubu. Normálně mám šňůru ve dvojité zástrčce. ještě na tu zástrčku připojuji pračku a myčku. Ale vždycky každé zvlášť. Nikdy ne současně některé z těch tří spotřebičů. Šňůru od sporáku nikdy nevytahuji a zapaluji ikdyž jede pračka nebo myčka.*hej*

hop®
hodnocení

0x

Nepíšete přesný typ sporáku, proto se je dohadujji, že trouba je opravdu na plyn. Potom je sporák vybaven flexošňůrou a stačí jej "strčit" do jakékoli zásuvky, elektrický odběr sporáku je minimální, jak říkal Mowla, ja bych to upřesnil na "nulanulaho.no"...

ferda60*
hodnocení

0x

Tak nevím, ale . . . Plynová trouba nabízí dva programy - gril a tradiční pečení . . . - nechce se mi věřit, že by ten gril byl plynový.
Naštěstí ale jeho příkon bývá nižší než 2kW a tak je možno takový sporák připojit i do "normální" zásuvky v kuchyni, tedy takové, která je určena i pro jiné kuchyňské spotřebiče. Výrobce by měl uvést patřičný pokyn k připojení v návodu, jestli není sporák vybaven přívodním kabelem s vidlicí do zásuvky je možno ji (podle okolností) dodatečně přidělat nebo provést připojení jako pevné. S tím je ale třeba obrátit se na někoho, kdo si je v oboru elektro odborně jistý.

hodnocení

0x

Jano, asi se jedná o kombinovaný sporák, vršek plyn, dole elektrika. Zapojíte ho do zásuvky, jako třeba žehličku, pračku a podobně, a hadicí na přívod plynu.

jana8*
hodnocení

Jedná se o sporák INDESIT KN3G21S(X)/EU, takže dle paramterů je celo plynový jak trouba, tak i varná deska. A mě právě zajímalo jak se řeší u takového sporáku připojení k elektrice.

datart.cz/...

Technické parametry

Ventilátor: Ne

Objem: 58 l

Gril: Ano

Otočný gril: Ano

Hodiny: Ne

Minutka: Ano

Rozmrazování: Ne

Informační displej: Ne

Trouba: plynová

Varná deska: Plynová

Osvětlení trouby: Ano

Počet varných zón: 4

Ohřev trouby: jen dolní

Parní ohřev: Ne

Mikrovlnný ohřev: Ne

Kruhové těleso: Ne

Samočištění trouby: Ne

Sušení v troubě: Ne

Teplotní sonda: Ne

Výsuv v troubě: klasický

Trysky na propan-butan v balení: Ano

Napětí: 230 V

Integrované zapalování: Ano

Kategorie: Sporák

Standardně dodávané příslušenství: 2 plechy, 1 pečící rošty, 1 otočný rožeň

Barva: nerez

Rozměry výrobku : š / v / h 50/85/60 Centimetr

Hloubka: 60 cm

Výška: 85 cm

Záruční doba: 24 měsíců

Hmotnost: 49,7 kg

Šířka: 50 cm

Počet skel ve dveřích: 2

datart.cz/...

Sporák má šnůru. Normální, do zástčky. Jako má pračka, žehlička. S uzemňovacím kolíkem. To je na elektřinu.*palec* A na plyn je hadice.

tak jak jsem napsal, a i další šikovní napsali..

strčíte vydličku do zásuvky a pak se bude točit gril, svítit světýlko...

Pokud tam není kabel, pak pozvat elektríkáře či šikulu, aby připojil "flexu šnůru"!

jana8*
hodnocení

Tak moc všem děkuji, moc jste mi pomahli *hej*

Jani, jsme rádi, že vám můžeme být nápomocni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]