Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám před sebou opravu starých omítek v RD. Stěny jsem podřezal a zamezil dalšímu šíření vlhkosti do konstrukce. Jsou již i vyschlé. Zasaženou část omítek jsem oklepal až nad zasaženou hranici. Původní omítky ve vyšších zónách bych rád ponechal a na stropech (rákosové podhledy dřevěných stropů) taktéž. Omítky na cihlách (CPP) drží. Mám v plánu udělat sanační omítky ve spodní oklepané části, dále všechny staré omítky seškrábat (několik vrstev starých maleb). Udělal jsem pár sond. Vrstev maleb je několik přes sebe a je jasné, že pokud bych je napenetroval a "přetřel" krycí barvou, dlouho by to nevydrželo a malba by odpadla. Pokud začnu omítku škrábat, nedoškrábu se k žádnému solidnímu bílému štuku, na který je možné aplikovat malbu novou. Pokud škrábnu hlouběji do omítky, jádrová omítka se může postupně vydrolovat. Přikládám fotodokumentaci podstatných míst. Prosím o radu, jak situaci efektivně (levně, rychle a nikterak složitě) řešit, jaké použít vybavení a na co si dát pozor. Můj prozatímní plán je: oškrábat staré malby po navlhčení a tím asi i "jakýsi štuk" a po nahození jádrových sanačních omítek zdi se starou omítkou napenetrovat a kompletně přeštukovat, pak nabarvit. U rákosových stropů se štuk odlupuje (předpokládám, že se tehdy jednalo o nějaké vápenné materiály), takže tam je to pro mne asi?jasné? - oškrábat, co se loupe a přeštukovat. Pokud použiji na spodní část sanační štuk a na horní štuk běžný, nebude to po přetření bílou barvou poznat? Jak chytne napojení nové omítky na omítku starou, nebude tam nějaký problém při zrání - prasklina? Výraznější praskliny ve staré omítce, pokud okolí drží na stěně hodlám zamazat akrylátovým tmelem. Děkuji za cenné rady od zkušenějších...
doplněno 16.05.12 15:58:Ještě doplněk k obrázkům: 1 - přechod na starou omítku po oklepání zničené omítky, 2, 3 - škrábací sonda, ukázka povrchu pod malbou (malbami) a vryp do mnou rozdrolené omítky, 4 - celkový pohled na situaci (takto je to skoro do kola ve dvou místnostech spojených průchodem), 5 - strop s oloupaným asi vápenným "štukem"
Ještě doplním, že RD je předválečný.
doplněno 16.05.12 15:59:6 - viz. 5 a 5 má být ukázka prasklin na stěně pro zatření akrylátovým tmelem (zde je to způsobeno od překladu, ale už se to moc nehýbe)
Je nutné říci, že dům byl 20 let neobývaný a moc se v něm netopilo...
Tak to si das nez to oskrabes, ja radeji vzal sekeru a za sobotu bylo vse dole, pak ocistil, napenetroval a dal omitku
je otazkou zda potrebujes sanacni omitku, kdyz mas podrezano, ja myslim ze ne
osobne doporucuji vse dolu
pokud omitnes kde mas oklepano a oskrabes malbu nevyhnes se celoplosne perline a nez lepidlo doporucuji jednovrstvou jemnou jadrovou omitku (napr. CEMIX 73), kterou zafilcujes a zde bude zapravena perlina
takze osekat co nedrzi, oskrabat, napenetrovat (penetrace hloubkova), omitnout oklepana mista, natahnout jednovrstvou omitku (zubakem), zapravit perlinu a zatahnout jadnovrsvou omitkou a zafilcovat
tato omitka je hrubsi, tak nevim zda ti to bude vyhovovat
rakos - strop muzes resit SDK podhledem
nebo misto jednovrstve omitky muzes pouzit sadrovou sterku (Rimano Prima)
Sanační omítky chci použít z důvodu zasolení zdí, některé části jsem podřezal teprve před rokem, tak nemusí být také ještě dokonale proschlé...
Sklepat celou omítku se mi moc nechce. Hodně peněz za novou omítku + čas a práce...
Ta perlinka je skutečně nutná? Nepostačí penetrační nátěr na seškrábanou starou omítku? Štuk už omítku příliš nezatíží a ke zpevněnému povrchu by měl přilnout...
Sádrová stěrka Rimano Prima zní dobře, to asi provedu... SDK by mi snížil stropní konstrukci, i když usnadnil elektroinstalace...
Díky za informace...
urcite musis dat perlinu na mista kde bude prechod nova - stara omitka a kde je popraskana stara omitka - bohuzel
jinak to tam za par mesicu mas znova
Sterka Rimano Prima je dobra mam ji vsude, vcetne omitek, ale mrkni na Rimano Plus (Glet) ta je primo urcena na vyrovnani pred malovanim, pak budes muset perlinu zaaplikovat do stare a nove omitky (trochu proskrabnes cca 10cm na kazdou stranu a 5-10mm hluboko, protoze do Pluska se davat nemuze, davas jen male mnozstvi
Celoplosne perlina do Rimano Prima lze davat, pripadne nerovnosti muzes doladit Pluskem
je to na tobe, pocitej, ze ta to sadrova sterka je hladka
strop a SDK: vsak mas minimalne 2,8m ne?
nebo pokud budes chtit hlavne rovinu a ne jen kopirovat starou omitku muzes pouzit plas. omitniky 4mm a natahnout (nahodit)
Rimat DLP 100 pri tl. 4mm je vydatnost jednoho pytle 9m2, ma v sobe perlit, takze je "houzevnata"a pak to doladit filmem sterky Rimano PLUS (glet)
sice je omitka - sterka pytel nekde kolem 300,- - 350,-, ale ve vysledku to vyjde stejne nebo levneji
Super, díky. Perlinku aplikuji na popraskaná místa a na přechod omítek (stará/nová). Produkty na bázi sádry jsem si poznamenal. Snad jim nebude vadit komín, v kterém se bude topit. Teď ještě jestli se mi je podaří také sehnat. Poslední dobou zjišťuji, že ne všechno všude je k sehnání...
Výška stropu je dost, pravda že, ale původní lustr v jedné z místností je dost dlouhý a ten hodlám zachovat... Má to styl. Sádroše přijdou na řadu až v podkroví...
jj, ja plno veci beru pres e-shop (napr. izolace zde byva i doprava zdarma) nebo musim ve stavebninach objednavat, ale zde bude 100% baustoff-metall.cz/...
dale bauhaust, hornbach apod. zde snad take
TEK - PROSÍM DNEŠNÍ PYTLÍKÁŘE A KYBLÍKOVÉ ZEDNÍKY? UČTE SE OD TĚCH CO UMĚLI , JÁ MĚL DĚDU A TAK UMÍM? MÍCHAT I BENÁTSKÉ ŠTUKY I TADELAKTY MAROCKÉ ŠTUKY - OMLUVTE PRAVOPIS JSEM DEDNÍK 3 GENERARE V RODU? PŘEDENĚ . NA STARÉ DOMI PYTLÍKY VYHODTĚ? KÝBLE I S PENETRÁTORAMA? STAČÍ BÍLÝ CEMENT _:_PEVNOST JE 550 CENA U FA AVIS DOBŘANAY TAK KOL 160 PYTEL 25 KG K TOMUTO VÁPNO ČERT SERT SCHODÝ - HYDRÁT _ TO JE UŽ HAŠENÉ VE FABRICE _ PŘESTO JE TŘEBA NAMOČIT __ NABYDE OBJEMU A ZMÁSLOVATÍ - PÍSKY OSTRÉ ŘÍČNÍ BUD LABSKÝ - DŘENICKÝ - HORNÍ BŘÍZA? TA SICE JE OSTRÝ ALE NENÍ ŘÍČNÍ ALE JDE POUŽÍT - - V PRVNÍ FÁZI OŠKRÁBAT VÁPNO TEDY MALBY AŽ NA JÁDRO TEDY MLABU PRYČ - DALŠÍ FÁZE - NÉ PENETRACE? HOVADO CO NAVŘE VÁPNO DNEŠNÍMI AKRYLÁTY SILIKÁTY SILIKONY? TY SILIKÁTY JEŠTĚ JDE ALE JE TŘEBA ZNÁT A UMĚT S NIMI - PRO TOHO RADITELE PITLIKA BROUKY A PENETRACE- POKUD SE SILIKÁTEN ZPEVNÍ JE TŘEBA ZKUSIT FENOLFTALINEM A PO VYZRÁNÍ A REAKCI TEPRV POKRAČOVAT - TUDÍŽ LÉPE JE VZÍT VÁPNO TO NAMOČIT STYL DO PUL SUDU DÁME VODU DOSYPEM VÁPNEM ASI Ě- PYTLE 20 KG VÁLNA ČERT SCHODY NA SUD 200 LITRU - DRUHÝ DEN PO USAZENÍ VÁPNA KTERÉ SE MÍCHÁ V TEKUTOTI SMETANA PRO ODLEŽENÍ , VÁPNO SEDNE A ZUSTANE NAD TÍMTO VODA VÁPENNÁ ČISTÁ PRUHLEDNÁ VODA - OMYL TO JE PENETRACE TTO VODU SEBEREM FANKOU DO KÝBLE NA KÝBL 15 LITRU VODY DÁME TECHNICKÝ LIH DÁ SE KOUPIT ZA PÁR KAČEK VE VELKÉM BALENÍ TAK KOL 40 KČ LIT TENTO LÍH DÁME DO VÁPNNÉ VODY NA 1 5 LITRU 2 LITRY A NA TUTO VODU LÍHVÁPNO - DÁME DVĚ FANKY BÍLEHO CEMENTU - VZNIKNE PENETRACE KTERÁ DÝCHÁ ZPEVNÍ A DÁ SE NA NI IHNED POKRAČOVAT OMÍTKOU? COŽ U PENETRACÍ SILIKÁT SILIKON A AKRILÁT JE PRUSER? A TUTO PENETRACI ŠTĚTKOU STŘÍKÁME PO STĚNÁCH MÍCHÁME ABI SE NEUSADIL CEMENT BÍLÝ - SOUČASNĚ PŘI PENETROVÁNÍ , TEDY KROPENÍ STĚN ZÁSEKY HROTY KRAMLE PEKUJEM STĚNY DO OMÍTEK OČIČTĚNÝCH OD MALBY ZATESÁVÁME VRIPY POSEKÁME STENU KRAMLÍ DIRKY TAK OD 1 CM DO 2 CM OD SEBE 12 AŽ 30 CM - TÍM JE STARÁ OMÍTKA DESINFIKOVÁNA - VÁPNEM I LIHEM VÁPNO I LÍH DOPRAVÍ CEMENT DO HLOUBKY STARÉ OMÍTKY , PO NAPENETROVÁNÍ? TO JE PRO MLÁDENCE PENETRÁTORA PITLIKÁŘE RADA SE MUŽE HNED ZAČÍT DRUHÝ DEN - UDĚLÁME SI POSTŘIK? TEDY ŠPRIC Z PÍSKU ZRNO o:4 TEDY BETONÁK V POMĚRU 1 DÍL VÁPNO MAZLAVÉ MÁČENÉ HYDRÁT 1!2DÍLU CEMENTU BÍLEHO A 3 DÍLY PÍSKU OSTRÉHO ŘÍČNÍHO MOŽNO I KOPANÝ Z LOKALIT KOLEM VÁS? POZNÁME KDY JE DOBRÝ TENTO ŘÍČNÍ KOPANÝ? STISKNEME DO DLANĚ A ON SE PO UVOLNĚNÍ ROZSYPE? TÍM JE DOBRÁ ŘÍČNÍ PÍSEK NEBO KPANÝ? JEN NE CHOTÍKOV PŘÍŠOV? SOU SAMÉ JÍLY A TO JE PRUSER? JÍL JE HLÍNA CO NIČÍ MALTU TÍM ŽE TÁHNE VODU I ZE VZDUCHU JAKO O DĚLÁ I SUL?A TAKY SOLIM VE STARÝCH OMÍTKÁCH NEODOLÁ? TUTO RECEPTURU POMĚR JDE PO ŠPRICU OPAKOVAT? ŠPRIC POUZE PO POSTŘÍKÁNÍ A ZAVADNUTÍ TEDY ZASCHNUTÍ SRAZÍME HRANY DŘEVÁKEM FARTÁČEM RAJBÁKEM GLETÁKEM - ŘÍKÁM ZÁMĚRNĚ KAŽDY KRAJ MÁ JINÝ NÁZEV? A JEMNĚJŠÍ OMÍTKU TZV FAJN ŠTUK POUZE MÍCHNEME SMĚS PÍSEK CEMENT BÍLY NA SUCHO PÍSEK SI NECHÁME VE STODOLE VYSCHNOUT A PO NAMÍCHÁNÍ NA SUCHO SMĚSI NA ŠTUK NANÁŠÍME BUD UHOZEM LŽÍCÍ VEDLE SEBE VTÁČÍME TOČÍME RAJBÁKEM DO HLADKA ŠTUK Z PÍSKU A VÁPNA A CEMENTU NEPRASKÁ I V VRSTVĚ 1 CM JE Z ŘÍČNÍHO PÍSKU POMER VÍTE A PO VYTOČENÍ DŘEVÁKEM DO POVRCHU VZHLED ŠTUK JÁDRO? STAČÍ VZÍT PAČOK Z VÁPNA A CEMENTU A MLÉHEM POSTŘÍKAT A V TÝŽ DEN A FILCOVAT? DO HLADKÉHO ŠTUKU? POKUD JE TEN CO CHCE I ŠIKULA HNED PO VYŠTUKOVÁNÍ POVRCHU JE JEŠTĚ MĚKÝ POVRCH A JDE ZNOVA KROPIT DO ZADADLÉHO A GLETOVAT OMÍTKU DO HLADKÉHO TVRDÉHO POVRCHU NA VÁPENNOU OMÍTKU GLETOVANOU? NIKDY PRO PANA PITLIKÁŘE I VÁM VSKAZ DO DOMU SÁDROKARTON? TO ŘEKNE JEN PITOMEC ZEDNÍK CO NEUMÍ OMÍTAT STROPY? A TĚCH JE DNES ZE STA 90 ŠKODA ŘEMESLU I ZEMI POKUD ZAVOLÁTE PORADÍM I MALBY Z VÁPNA VČELÍM VOSKEM A A JINÝMI VYLEPŠENÉ TEDY OMYVATELNÉ? PROČ TO DĚLAL DĚDA NO NEMUSELI MALOVAT DOKOLA DALO SE UDRŽET OMÍT JÁDROVÍM MÝDLEM? A PYTLIKOVÉ RADY MĚ DURDÍ JAKO DĚDU?A MOU BABI BUCHTY Z PITLIKU A TOHLE CO VYDÍŠ PYTLÍKU BROUKU TO JE NA STARÉ POCTIVÉ OMÍTCE A POCTIVÝCH OBKLADECH JAK NO CHODIL JSEM DO UČENÍ DVAKRÁT NE DO RYCHLOŠKOL PARCE UŘADU A TO JI JE 50 TEK STAREJ NEJSEM JEN BYLO OD KOHO SE UČIT? POKUD BUDTE NĚKDO CHTÍT PORADIT TAK AŽ PO 8 HOD RÁNO DO 5 ODPOLEDNE KROM SOBOTY NEDĚLE TO OD 10 ŽENA ZÁDA SPÍ A JÁ S NÍ TEL 604423869 NIKOHO JSEM SNAD NEURAZIL A OSTATNÍ OD FLÁDRU KOUPELNY I Z MAROCKÉHO ŠTUKU ALE NAMÍCHAT SI POKUD ZVLÁDNEŠ A JINÉ V M= DÍLNĚ PO AUTONEHODĚ INVALIDA NAPUL ALE MOC LIDÍ MI ŘEKLO PROČ NEDĚLÁM PŘEDNÁŠKY PRO PYTLÍKÁŘE? JISTĚ BI SE CHTĚLI DOVĚDĚT VÍC JAKO JÁ KDISI OD SVÉHO DĚDY TO CO MÁME JE STYL DOBY A ŠKOLSTVÍ - VYROBIT POSLUŠNÉ NESAMOSTATNÉ A NA NAŠE MATRIÁLI ODKÁZANÉ ŘEMESLNÍKY A KUCHAŘKY KUCHAŘE JE TO VAŘENÍ ALE VŽDY Z JINÝCH SUROVIMN I MALTA NA KARLOVĚ MOSTĚ BYLA VAŘENÁ JAK BÍLEK Z VAJEC SNÍCH DO NĚJ HASIT VÁPNO? CO VZNIKLO NO KASEIN KLÍH KDO MI ŘEKNE ŽE JSEM NOC CHYTREJ ŘEKNU JÁ NE DĚDA NAUČIL A VYSVĚTLIT ŽE I ŠTUK Z VÁPNA A MLÉKA JE ŠTUK KASEINOVÉ KLIHOVÉ ŠTUKOVÉ HMOTY TA VZNIKÁ KDYŽ SE V ŽIVOČIŠNÉ BÍLKOVINĚ VYHASÍ VÁPNO VR VODĚ NEROZPUSTNÝ KASEINOVÍ KLÍH? O TOM JAK HO OŠETŘIT ABI NEPLESNIVĚL JU OD VČELY A JEJICH PROPOLIS? JO KARLUV MOST JE DUKAZ KDE BYLO V ZEMI KRÁSNÉ ČESKÉ ŘEMESLO? BYLO BOHUŽEL ODEŠEL POCTIVÍ STARÝ PRVOREPUBLIKOVÍ ZEDNÍK A JE KAPITALISTA CO NEPOTŘEBUJE LEVNĚ A NA DLOUHO
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.