Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hromosvod ano nebo ne II

Od: vyhlaska* odpovědí: 8 změna:

Zdravim, jelikoz vsechny diskuze na tema hromosvod ano nebo ne jsou jiz uzavrene, musim zalozit tuto novou.

1) Mam pocit ze situace se zmenila novelizaci vyhlasky 268/2009 Sb. Zatim co pred novelizaci 20/2012 bylo uvedeno
Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit:
ohrožení života nebo zdraví osob (například bytový dům, stavba pro shromažďování většího počtu osob, veřejné ubytovací zařízení)
Nove je uvedeno:
§ 36
Ochrana před bleskem
(1) Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit
a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení, stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod, zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro větší počet zvířat,
Takze dle meho nazoru tam jiz bezny novy RD spada a musi tedy hromosvod mit.

2) Moje otazka ale zni jak je to pri prestavbe domu. Pokud je zkolaudovan bez hromosvodu, a delame na domku 6x11m podkrovi s celou novou strechou zda musi byt na nove strese i hromosvod?
Zdravi Michal

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Paragraf Vám žádný neřeknu, hromosvody nejsou můj obor.

Ale když jsem dělal rekonstrukci našeho RD, tak jsem se kolegů projektantů ptal na jejich názor...Největší odborník přes hromosvody mi nejdřív řekl, co vše by musel hromosvod splňovat a jak bych ho na domě musel mít udělaný dle ČSN...(k tomu můj tatínek 4x zakroutil hlavou, a řekl památnou větu "já myslel, že rekonstruujeme rodinný dům, a ne že stavíme muniční sklad"...).

Pak jsem udělal malou anketu a čtyř kolegů, vše projektanti elektro, jsem se zeptal, zda by si za uvedených podmínek hromosvod na RD instalovali...Odpověď byla 4x ne...

hodnocení

4x

Hromosvody nejsou úplně moje specializace, ale ve většině případů (záleží na poloze objektu, vůči ostatním stavbám a vedením v okolí) považuji nejlepší hromosvod jako žádný hromosvod.

V dnešní době je realizace hromosvodu, dle platných ČSN dost drahá sranda (nemluvě o estetičnosti objektu) a podle mého názoru samotné odrátování střechy nestačí a je třeba řešit ochranu před bleskem komplexně, tzn. včetně všech stupňů přepěťových ochran atd. Dřívější norma na hromosvody byl vlastně jakýsi návod na to, jak hromosvod realizovat. Dnešní podoba normy (harmonizačně převzatá z Francie) je pavěda o čtyřech dějstvích, kde nezbytnou úlohu hrají výpočty rizik, které se jen těžko stanovunují.

Přes můj negativní postoj k hromosvodu musím třeba říci, že jsou situace, kdy je jeho instalace naopak nezbytná a nanejvýš vhodná.

Můj názor je takový, že pokud máte stavbu zkoulaudovanou bez hromosvodu, nemusíte nic řešit. Pokud pokroví děláte dle projektu a dle pokynů stavebního úřadu, přičemž bude následovat kolaudace rekonstruované části, držel bych podmínkami stavebního úřadu.

vyhlaska*
hodnocení

Diky za vycerpavajici odpovedi. Souhlasi s tim co mi rekl projektant hromosvodu ze v mem pripade z pozice bepecnosti nutny neni. Otazku jeho povinnosti z hlediska Vyhlasky "Obecne technicke pozadavky na vystavbu" vsak zodpovedet nedokazal a se stavebnim uradem moc rec neni. Snazim se dostat na jejich komunikacni vlnu uz nekolik mesicu, ale zatim marne.

orffeus
hodnocení

0x

A přemýšlel jste někdy nad pojištěním? Co když budete mít tu smůli a uhodí Vám do baláku blesk, co pak...? První co bude pojišťovna chtít je revize od bleskosvodu, když žádný mát nebudete, co jim asi předložíte...? Pokud máte ještě 2 měsíce čas na vyřešení problému, tak si zřiďte odběr tohoto časopisu elektrotrh.cz/..., je zdarma a v červencovém číslo jsou bleskosvody hlavní téma.

vyhlaska*
hodnocení

Ano, pojistovnu jsem resil a bylo mi sdeleno ze v pripade pojistne udalosti resi zda byl dum skolaudovan s a nebo bez hromosvodu. Nevim zda to tak maji vsechny, ale zrovna ta u ktere jsem nyni pojisten, to tak ma (dle tel. sdeleni).

Puvodne jsem to nasel zde tak jsem to tel. overoval.

hypoindex.cz/...

Na likvidaci těchto škod nemá vliv to, zda byl či nebyl na domě hromosvod. Podstatné je kolaudační rozhodnutí, ke kterému vážeme i likvidaci pojistné události. V pojistných podmínkách Allianz vyloženě pojmenovaný hromosvod nemáme, neboť v současné době by bez něj ani kolaudační řízení nemohlo proběhnout.

olda*
hodnocení

0x

Asi 6o

let stary dum hromosvod amo nebo ne ted ho nema

Jestli nebydlite nekde na kopci, tak ne. Ja mel s hromosvodem jen starosti...

hodnocení

0x

Opět stará otázka, nic neřešící odpovědi po dvou letech. Prosím, snažně, uzamknout.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]