Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studniční voda hnědne

Od: alda* odpovědí: 11 změna:

Přeji všem dobrý den.Na zahradě mám vrtanou studnu,kde mi proutkaři určili pramen s vodou ta je chuťově výborná křišťálově čistá ale po 24hodinách yíská nahnědlou barvu ,ačkoliv je stále bez jakéhokoliv zápachu nebochuti.Ví někdo čím by to mohlo být?

*zed* Díky všem

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

nechte udělat rozbor. Stejný problém máme na chatě, zjistilo se, že voda je přiliš bohata na železo,proto má barvu dohněda.

Pokud by se potvrdilo že ve vodě je vyšší obsah železa, pak to bývá často v kombinaci s manganem...

Odstranit Fe a Mn je možné...ale pro domácí poměry je to poměrně dost drahé..

Ne vždy to musí být nutně zdravotně závadná voda..., ale často je problém s tím, že tato voda zabarvuje keramiku zařizovacích

předmětů...a špatně se z nich odstraňuje.

kolik*
hodnocení

0x

ano je to tak voda osahuje zvyseny vyskyt zeleza , nase studna ma stejny problem, a jinak to muze jeste delat lupeni z orechu pokud stoji nekde pobliz i ten obarvi vodu, ale na 99% je to zelezo ve vode :(

odstraneni zeleza z vody je mozne ale je na to zrizeni ktere neni levne :(

alda*
hodnocení

Díky za odpověď ale je to asi tím ořechem ale naskýtá se otázka CO DÁL?Kdo poradí?

jabraka*
hodnocení

0x

I řada minerálních vod se takto chová,na pití by problém být neměl.Bude tu problém třeba v pračce.Asi by se vyplatilo uvažovat o investici do Iontoměničového filtru.(Katex) není zase až tak moc nákladný.

JABRAKA

Jabraka: Nejsem chemik ani technolog, nicméně podle mne Katex filtr vodu změkčuje...což není zdaleka totéž jako odstranění železa a manganu, k tomuto účelu slouží jiný typ filtrů..., který je o hodně dražší než Katex filtr. Katex je záležitost cca 2000Kč...odželezňovací automatický filtr pak pro RD vyjde na něco kolem 40-60tis Kč.

jabraka*

Právě že nejsi chemik.Katexy odstraňují všechny kationty,což jsou i ionty železa a manganu.

JB

Dělal jsem i pár projektů kde bylo potřeba odstranit Fe a Mn...Od různých firem co se tímto zabývají jsem měl více nabídek na technologii, ale žádná nebyla na Katex filtr..A to bylo pouze od firem zabývající se pouze technologií filtrace...a firem v oboru renomovaných.

hudlimudli
hodnocení

0x

Je v ni moc zeleza, coz na piti nevadi. Pokud vam vadi hneda barva napr. v bazenu, staci vodu nechat den, dva odstat, hodit tam vlockovac, vyluxovat vysrazene zelezo (bude nalehle na dne) a je vyreseno. Pripadne dopousteni jiz bude v malem mnozstvi a voda nezhnedne. Chemicke odstranovace zeleza jsou dost drahe a pro bezne uzivani - piti a myti, jsou zbytecne.

alda*
hodnocení

Promiňte ale ta voda ze studny je čistá ZHNĚDNE AŽ PO UVAŘENÍ NEBO PO NĚKOLIKA HODINÁCH.Těsně po odčerpání je jak jsem psal čistá a průzračná.Asi je to tím ořechem.Ale CO STÍM DÁLE?

pepeee*
17.05.12 19:34

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]