Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal zda mi někdo odpoví. Dostal jsem se do svízelné situace.Mám na sebe napsanou nájemní smlouvu bytu, kde jsou ve smlouvě uvedeni taktéž jako nájemci má přítelkyně a dvě děti. Všichni máme v bytě trvalé bydliště. Na bytě nemám žádné dluhy a složenou kauci dvou měsíčního nájemného.Bohužel situace mne donutila od přítelkyně odejít a přestěhovat se.Vím, že mohu dát dle zákona tříměsíční výpověď, ale raději bych smlouvu přepsal na přítelkyni ať mohou s dětmi bydlet dál.Počítali bychom s pomocí příspěvku na bydlení.Na přepis smlouvy pronajímatel nechce přistoupit.Mám dotaz, nevíte, zda stačí pro přiznání dávky pokud je přítelkyně uvedena na smlouvě a já odhlásím trvalé bydliště? Mám v nájemní smlouvě uvedeno, že se mám s pronajímatelem sejít každým rokem k 15.2. a projednat podmínky na další období (smlouva na jeden rok) a pokud se nedohodneme smlouva bude k 30.4. zrušena.Pronajímatel se semnou nesešel, myslíte, že je to důvod k zrušení smlouvy?Pokud někdo odpoví, moc díky
Smlouva máte dobu určitou, stejně tak máte podle Vašich slov ve smlouvě automatické prodloužení. Jednání sice nebylo, nicméně se tím má za to, že žádná ze stran nemá zájem na změně stávajících podmínek. Smlouva se tedy prodlužuje na další období.
Co se týče výpovědi. Pokud máte přítelkyni uvedenou jako spolubydlící ve smlouvě, potom má stejná práva jako vy. Stačí tedy dát výpověď sama za sebe, a nájemní smlouva pro přítelkyni dál platí.
Dohodněte se s přítelkyní jen na vyrovnání kauce(pokud jste ji platila vy), a pohlídejte si přepis smluv u dodavatelů energií.
No jestli se s Vámi k 15.2. nesešel a smlouvu Vám neprodloužil, tak byla tedy k 30.4. zrušena a nyní jste už bez nájemní smlouvy, ne?
Děkuji, ono je to složitější (asi na právníka) v jednom odstavci, že když písemně nevypoví ani jedna strana, tak se automaticky smlouva prodlužuje, v druhém pak, že cituji : Smluvní strany se dohodly na tom, že nejpozději do 15.2. každého roku projednají podmínky prodloužení nájemní smlouvy na další období. Pokud se nájemce a pronajímatel na nových podmínkách nedohodnou, bude tato nájemní smlouva ukončena ke dni 30.4. daného roku.
Pokud to děláte kvůli příspěvek na bydlení, tak ten se vždy vztahoval jen na osobní vlastnictví. Nevím jak teď, ale na podnájem se příspěvek nikdy nedával.
Je-li smlouva i na přítelkyni, tak stačí se s ní domluvit, smlouva pokračuje dál na ní. Do budoucna doporučuji místo zaplacení kauce se domluvit na pojištění kauce - místo třeba 2x měsíční nájemné + zálohy zaplatíte jen pár % ročně z té celkové částky jako paušál. Klidně můžete nabídnout pronajímateli, že se pojistíte na tzv. 3+3 - tedy 3 nájmy + 3 zálohy (max. výše povolená podle Obč. zák.). Příklad - nájem je 7000 Kč, zálohy 2000 Kč, celkově měsíčne 9000 Kč x 3 měsíce = 27000 Kč. Vy ale zaplatíte roční pojistné ve výši 5,25%, tedy 1418 Kč. Vy jste pojistník, pronajímatel, coby pojištěný, dostane certifikát od pojišťovny, že pojistka je na světě. Tím pádem se nemusíte hádat s pronajímatelem při odstěhování, aby Vám vrátil kauci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.