Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zásuvek

Od: dragoncz® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

zajímalo by mě zda současná norma dovoluje zapojit zásuvky v okruhu rovnou zásuvka za zásuvku a nebo pořád platí, že kabel se musí v krabičce rozbočit k zásuvce.

Dík za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Zásuvky se běžně svorkují jedna na druhou - pokud se tedy opět něco nezměnilo...

standam*
hodnocení

0x

uz pred 20 leti se zasuvky delaly jak chces ty, je to jedno, prad se jedna o zatizeni jednoho privodniho kabelu vice zasuvkama

hodnocení

no, před 22. lety, kdy jsem měl ještě padesátku, tak se k nim odbočovalo z krabiček :)

standam*

draqoncz

jj, ale i v zasuvce dokonce i kdyz se to tahalo v bavlne delalo se to pres zasuvku

takze ma praxe tak daleko nesaha, ale pred 25lety 100% to nebylo zakazane a dnes take ne

vsak dnes a jiz par let je trend vse delat bez odbocovacich krabic

hop®
hodnocení

0x

Ano dovoluje, také jsou zásuvky konstruovány pro připojení dvou kabelů - přívodního a odchozího k další zásuvce.

Pokud zásuvku odkrytujete, uvidíte na každý kontakt dva šroubky, případně dvě dírky pro bezšroubovou montáž.

jabraka*
hodnocení

0x

I v panelácích je vedení protaženo ze zásuvky do zásuvky okolo místnosti a pak skrz zeď do další zásuvky.

JABRAKA

hodnocení

děkuji, to mi zjednodušilo práci,

to @standam

musím trochu oponovat, za ta léta jsem sice zapoměl co se dalo, ale jistě si pamatuji jak před 30. léty nám zdůrazňovali, že se zásuvky nesmí na sebe napojovat, ale odbočit k ním z věnečku, ač logika mi říká, že je úplně jedno, jestli kabel přeruším na svorkovnici věnečku, nebo v zásuvce.

standam*

pred 30ti lety mozna, ale pred 20-22lety nas mistr ucil oboje dle potreb, stejne zalezi jak se k tomu mistr stavel ne?

ted uz je to burt

Ale abych nezapomel, drive bylo nemyslitelne udelat pod vypinacem uklidovou zasuvku branou ze svetelneho okruhu a ouha dnes je to normalni, ale za to muze navyseni prurezu a jisteni, ktere se dnes posunulo na 10 a 16A drive 6 a 10A, pracka apod. 16A a 2,5mm

aigor*
hodnocení

0x

Technicky i legislativně to možné je, ale dnes když doplňuju a upravuju rozvody v RD, tak bych za to střílel *bum*

Většina dnes prodávaných zásuvek neumožňuje průběžné vedení, nebo jen s velkými obtížemi (pokud chcete rozumně dimenzovat vodiče, nestačí na to svorky) a ty lepší se zase hůř shání jsou nechutně předražené. Navíc pokud jednou budete chtít zásuvkové okruhy dělit, bude to další problém. Z těchto důvodů bych to už takto neřešil.

orffeus
hodnocení

0x

Na jeden zásuvkový obvod lze připojit nejvýše 10 zásuvkových vývodů (vícenásobná zásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod), přičemž celkový instalovaný příkon nesmí překročit 3 680 VA při jištění 16 A (2 300 VA při jištění 10 A). Na jeden trojfázový obvod lze připojit několik trojfázových zásuvek na stejný jmenovitý proud. Trojfázové zásuvky o různém jmenovitém proudu se nesmějí zapojovat do stejného obvodu.

Více informací v tomto článku: elektrotrh.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]