Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho tvrdne beton?

Od: cenda* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, jde mi o to, po jak dlouhé době od vybetonování nosných sloupků 20 x 20 x 80 cm musím počkat, než na ně postavím dřevěnou chatku (jednoduchá celodřevěná stavba, 5 x 3 m)? Resp. kdy bude beton ve stavu, kdy by už zatížení nemělo vadit? Předem díky za radu!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nechával se 28 dní zrát ,jinak nevím ,min 10 dní bych to nechal ,nevím jestli to je mix nebo jaké máte složení

mowla*
hodnocení

0x

Hodně záleží na obsahu cementu (rychlost tuhnutí-zrání) a kvalitě bednění a požadovaném zatížení...

Za vyzrálý je beton považován tak za měsíc, běžně se na něm staví dál za 14 dnů - 3 týdny, ale bednění (vypodložení) se ponechává...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud bude chatka stát na rámu z trámů,stačí počkat tři dny.Než boudu postavíš,beton už ji unese.

JABRAKA

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Udává se že za 28 dní je 100 % pevnost. Asi za necelý týden máš tak 70 % pevnost .Záleží na kvalitě betonu. Problémy jsou s podlahou a pokládáním dlažby na čerstvý beton , kdy se beton roztahuje a pak smršťuje. U té tvé chatičky a patek je to daleko jednodušší. Za 4 dny můžeš bez obav dělat. Ona ta chatka zase tak rychle nepůjde , tak že ti to v pohodě stačí dotvrdnout.

To instalater -nyní jsi byl rychlejší!

jendax

Já jsem četl ,že 70% dosahne beton za 28dní . A na sto procent vytvrdne za dva roky.

reálná dobaje těch 28. Alepočkejte aspoň minimálně 5 a pak můžete pomalu stavět. Stejně to nedáte v jeden den ne?

cenda*

Tak teď trochu tápu, někdo říká týden, někdo betonový měsíc - oněch 28 dní... Samosebou bych měsíc nejraději počkal, ale tlačí mě čas, tak mi jde o to, zda na rozměrech 6 x 3 metry - 12 základových patek (3x4 v řadě) jednoduchá dřevěná relativně lehká stavba (jen trámky a palubky) provede po cca deseti dnech nosníkům takovou neplechu, že je skutečně lepší počkat, nebo prostě mohu bez obav během víkendu montovaný domek bez černého svědomí postavit. Pokud může dojít k hroucení, praskání, bortění nebo jakékoliv jiné nepleše, tak určitě raději počkám, protože zpětně napravovat určitě nejde, pokud ale bude po deseti dnech hmotnost chatky rozložena tak, že neublíží... Samosebou chápu, že nejde nic garantovat, spíš mi jde opravdu o radu, zda hrozí skutečné nebezpečí ;) Velké díky pánové všem, kdo mi poradili! A ještě jedna kosmetická, kdy mohu zhruba patky po betonáži natřít nátěrem na beton?

Cenda, pokud druhý den budet chodit po betonu, nic se nestane. Ale opatrně. Pokud se prudce otočíte na podpatku, tak uděláte rýhu. Když opatrně položíte kolečku, tak aby nožíčky nedělali rýhy, taky OK.

Osobně jsem viděl betonovat panel v 15:30 a ráno v 7:00 ho nakládali jeřábem na návěs a jel na stavbu. (ale tam byl urychlovač.).

Pokud uděláte řídký beton bez hutnění, počkejte 5 dní..

jendax, škoda že nejste registrován, dal bych bod za správnost tvrdnutí...

pozemni-stavitelstvi.wz.c/...

takže jen *hej**palec*

cenda*

Na sloupky přijde nosný trám z hranolů 10 x 10 cm, na ně OSB desky jako podlaha, dále co metr trámek, mezi trámky palubky 21 mm... Stěny vysoké 2 - 2,7 m, střecha trámky, opět OSB desky - tj. žádné kamení, žádná dlažba. Pak může být 14 dní po betonáži optimální? Raději prosím o tvrdší pravdu, nerad bych si lhal do kapsy, že 7 dní je fajn, ale... :)

hodnocení

0x

Nejsem stavař, takže se v tomhle až tak nevyznám, jen bych přidal takovou perličku. Hooverova přehrada byla dokončena v roce 1936 a proces tuhnutí betonu není dodnes dokončen.

a tento nesmysl řekl kdo . .? tuhnutí bylo ukončeno jistě po několika dnech. Pak následuje tvrdnutí, ale pochybuju, že nebylo ukončeno. Nedává to logiku. Beton není guma a po měsíci není co řešit. NEsmíte všemu věřit. Nebo to je nějaká pochybná směs, alevy si tu přehradu asi představujete jako dodnes měkký prvek - tak to by už vůbec nefungovala.

Říkám, nejsem stavař, ale už jsem to několikrát četl na různých místech. Třeba na Wiki, ale i jinde.

cs.wikipedia.org/...

jendax

Já jsem četl tuto knihu Vaclav Hajek -Betonujeme. V elektronické podobě je zde

ulozto.cz/...

jabraka*

Americká přehrada byla betonována speciálním betonem.Na naši Vltavskou Kaskádu se vyráběl v Berounských cementárnách cement "600".Beton z něj se musel míchat přímo na staveništi,doba tuhnutí se počítala na hodiny.Dotvrdnutí probíhalo skutečně až po napuštění přehrady.Každý beton potřebuje ke zvyšování pevnosti hodně vody.Ale i tuhnutí směsí běžných,se musí pracovat rychle.Betonovali jsme u kamaráda dvorek a za 4 hodiny beton ztuhnul natolik,že se po něm dalo jet autem.(po prkně)Myslím,že je přehnané čekat na tvrdnutí sloupků pro chatku déle jako 4 dny.

JABRAKA

cenda*

Děkuji za korektní odpověď! Dám na Vás :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]