Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horký pokrm v lednici

Od: saman47* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, může ovlivnit životnost lednice to, když se do ní vkládají ještě teplé pokrmy, nebo je to jedno? Díky za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Jedno to určitě není. Potraviny dávejte do lednice vychlazené minimálně na pokojovou teplotu. Dáte-li do lednice cokoliv horkého, teplo se přenese na ostatní potraviny, kterým se důsledkem toho zkrátí doba použitelnosti. Navíc vkládáním teplých potravin má lednice větší spotřebu energie. Pára z horkých potravin se sráží na stěnách lednice.

Takže ano, může negativně ovlivnit životnost lednice nespráným používáním.

olaf71*
hodnocení

0x

každopádně se v ní vysráží voda na stěnách a kompresor chlazení poběží častěji. pokud bude kompresor limitován hodinami, tak dříve odejde.

hodnocení

0x

Ani bych se tolik neobaval lednice (ta to prezije) ale mel bych obavu aby se neskazilo to teple jidlo.

luke237
Presne to jsem chtel napsat. Z obcasneho sledovani "varicich show" jsem se dozvedel, ze povrch horkeho masa zchladne, uvnitr je stale jeste teple a mnozi se v nem bakterie, protoze je to pro ne idealni prostredi.

Zaroven plati co, co uz psal nekdo vyse - teple jidlo docasne otepli vnitrek lednice a lednice musi pracovat tvrdeji, aby to zase ochladilo na teplotu pred vlozenim toho horkeho jidla.

Obecne se doporucuje z vyse uvedenych duvodu vkladat do lednice uz vychladle jidlo.

Nerozumím tomu, proč by se měly bakterie množit víc v jídle rychle ochlazovaném v ledničce než v jídle vychládajícím postupně mimo ledničku.

Podle mě teplé jídlo vkládané do ledničky nepoškozuje ledničku, ale narušuje tepelné poměry v tom prostoru (tj. ohřívá/rozmrazuje to, co už v té ledničce je).

luke237
Ja nevim, proc to tak je, ale udajne je to zakladni znalost pro kuchare a lidi, co manipuluji s jidlem.
petr123*

Stejně nebo možná ještě víc ty poměry v lednici ovlivní pokud v parném létě otevřeš dveře a minutu koukáš "co bych si tak dal dobrého" :)

olaf71*

proto se jídlo musí uchovávat při určité teplotě po nějakou dobu, aby se bakterie nemnožili. tím se nemyslí nechat vychladnout na stole. jinak se hluboce zmrazuje v šokových zmrazovačích při velmi nízkých teplotách. samozřejmě ne v domácích podmínkách.

ladaadal*
hodnocení

0x

No, když chci něco studenýho, tak proč to budu ohřívat (myslím ty ostatní potraviny v lednici). Navíc bych taky měl obavu o zdrcnutí nebo jiný efekt. A lednici to samozřejmě bude zatěžovat, takže se životnost určitě zkrátí. Ovšem při četnosti 2-3x do měsíce to bude zanedbatelný účinek.

hodnocení

0x

nech si to na lince a jakmile to bude mit pokojovou teplotu , hod to do lednicky

majsterjoe*
hodnocení

0x

Cim teplejsi tim se vice vody kondenzuje na stranach lednice a tim se tam tvori namraza. Lednice casteji zapina a vypina a ano cele zarizeni je tim vice namahano. Co se tyce tech bakterii, tak neco na tom bude. Ja bych si nic horkeho do lednice nedal.

petr123*
hodnocení

0x

O lednici jako takovou se neboj. Dokonce díky tomu že to bude teplé tak to rychleji zmrzne než pokud bys to tam dal s pokojovou teplotou - jestli nevěříš tak dej do mrazáku dvě stejné misky, jednu se studenou a druhou s teplou vodou a uvidíš která dřív zmrzne.

Čeho bych se bál je pokud bys rozpálenou nádobu dával na skleněnou polici. Radši bych pod to dal třeba dřevěné prkénko.

Jinak ale bavím se o situaci kdy do běžné lednice dáš jeden teplý pokrm. Pokud bys lednici naplnil na všech regálech rozpáleným jídlem tak by to pro ní samozřejmě už zvýšená zátěž byla.

majsterjoe*

Vlhkost v lednicce skodi. Teple potraviny se porste do lednicky nedavaji. Cim vice se ohreje prostor lednicky, tim vice kompresor pracuje, spotreba se zvysuje a mrazak (je li to jednomotorova lednicka) zamrza.

hodnocení

0x

No tak to já bych se o lednici obávala! Asi před třemi týdny jsem dala do lednice vlažný kastrolek s polívkou. Po chvíli jsem slyšela lupnutí a sklo, které je jako foch, popraskalo na tisíce kousíčků. Střepy zůstaly v umělohmotném rámu, dokonce jsem to takhle přenesla ke sklenáři, kde mi uřízl a opracoval silné sklo, ale do rámu už ne. *plac*

petr123*

To ale není problém lednice jako takové ale o podcenění fyziky *frajer*

luke237
Jsi se mela zeptat u vyhradniho dovozce te znacky, jestli nemaji nahradni policku. Treba by ti rekli, ze to v jejich servisu maji.
kejki

Ještě jednodušší je zeptat se ve sběrném dvoře.

hodnocení

0x

moderní lednice netvoří námrazu a proste věvnitř není nic -námrazky a pod, takže je to jedno. Jen si tím postupem výrazně zvýšíte spotřebu elektrické energie. V podstatě to přirovnejmě k lednici s otevřenými dveřmi = jde do ní teplo. cokoli relativně teplédávat do lednice je proti selskému rozumu zvlášť při spotřebičích typu A++.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]