Horký pokrm v lednici

Od: Datum: 07.11.12 09:30 odpovědí: 18 změna: 10.11.12 11:12

Dobrý den, může ovlivnit životnost lednice to, když se do ní vkládají ještě teplé pokrmy, nebo je to jedno? Díky za odpověď.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: olaf71*
Datum: 07.11.12 09:39
 

každopádně se v ní vysráží voda na stěnách a kompresor chlazení poběží častěji. pokud bude kompresor limitován hodinami, tak dříve odejde.

 
Od: ron*
Datum: 07.11.12 09:39
 

Dobrý den.

Jedno to určitě není. Potraviny dávejte do lednice vychlazené minimálně na pokojovou teplotu. Dáte-li do lednice cokoliv horkého, teplo se přenese na ostatní potraviny, kterým se důsledkem toho zkrátí doba použitelnosti. Navíc vkládáním teplých potravin má lednice větší spotřebu energie. Pára z horkých potravin se sráží na stěnách lednice.

Takže ano, může negativně ovlivnit životnost lednice nespráným používáním.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lego®
Datum: 07.11.12 09:52
 
avatar

Ani bych se tolik neobaval lednice (ta to prezije) ale mel bych obavu aby se neskazilo to teple jidlo.

 
Od: luke237
Datum: 07.11.12 10:12
 
Presne to jsem chtel napsat. Z obcasneho sledovani "varicich show" jsem se dozvedel, ze povrch horkeho masa zchladne, uvnitr je stale jeste teple a mnozi se v nem bakterie, protoze je to pro ne idealni prostredi.

Zaroven plati co, co uz psal nekdo vyse - teple jidlo docasne otepli vnitrek lednice a lednice musi pracovat tvrdeji, aby to zase ochladilo na teplotu pred vlozenim toho horkeho jidla.

Obecne se doporucuje z vyse uvedenych duvodu vkladat do lednice uz vychladle jidlo.

 
Datum: 07.11.12 10:40
 
avatar

Nerozumím tomu, proč by se měly bakterie množit víc v jídle rychle ochlazovaném v ledničce než v jídle vychládajícím postupně mimo ledničku.

Podle mě teplé jídlo vkládané do ledničky nepoškozuje ledničku, ale narušuje tepelné poměry v tom prostoru (tj. ohřívá/rozmrazuje to, co už v té ledničce je).

 
Od: luke237
Datum: 07.11.12 10:48
 
Ja nevim, proc to tak je, ale udajne je to zakladni znalost pro kuchare a lidi, co manipuluji s jidlem.
 
Datum: 07.11.12 10:48
 

Stejně nebo možná ještě víc ty poměry v lednici ovlivní pokud v parném létě otevřeš dveře a minutu koukáš "co bych si tak dal dobrého" :)

 
Od: olaf71*
Datum: 07.11.12 19:42
 

proto se jídlo musí uchovávat při určité teplotě po nějakou dobu, aby se bakterie nemnožili. tím se nemyslí nechat vychladnout na stole. jinak se hluboce zmrazuje v šokových zmrazovačích při velmi nízkých teplotách. samozřejmě ne v domácích podmínkách.

 
Od: ladaadal*
Datum: 07.11.12 10:06
 

No, když chci něco studenýho, tak proč to budu ohřívat (myslím ty ostatní potraviny v lednici). Navíc bych taky měl obavu o zdrcnutí nebo jiný efekt. A lednici to samozřejmě bude zatěžovat, takže se životnost určitě zkrátí. Ovšem při četnosti 2-3x do měsíce to bude zanedbatelný účinek.

 
Datum: 07.11.12 10:15
 
avatar

nech si to na lince a jakmile to bude mit pokojovou teplotu , hod to do lednicky

 
Datum: 07.11.12 10:27
 
avatar

Cim teplejsi tim se vice vody kondenzuje na stranach lednice a tim se tam tvori namraza. Lednice casteji zapina a vypina a ano cele zarizeni je tim vice namahano. Co se tyce tech bakterii, tak neco na tom bude. Ja bych si nic horkeho do lednice nedal.

 
Datum: 07.11.12 10:47
 

O lednici jako takovou se neboj. Dokonce díky tomu že to bude teplé tak to rychleji zmrzne než pokud bys to tam dal s pokojovou teplotou - jestli nevěříš tak dej do mrazáku dvě stejné misky, jednu se studenou a druhou s teplou vodou a uvidíš která dřív zmrzne.

Čeho bych se bál je pokud bys rozpálenou nádobu dával na skleněnou polici. Radši bych pod to dal třeba dřevěné prkénko.

Jinak ale bavím se o situaci kdy do běžné lednice dáš jeden teplý pokrm. Pokud bys lednici naplnil na všech regálech rozpáleným jídlem tak by to pro ní samozřejmě už zvýšená zátěž byla.

 
Datum: 07.11.12 13:17
 
avatar

Vlhkost v lednicce skodi. Teple potraviny se porste do lednicky nedavaji. Cim vice se ohreje prostor lednicky, tim vice kompresor pracuje, spotreba se zvysuje a mrazak (je li to jednomotorova lednicka) zamrza.

 
Datum: 07.11.12 12:01
 
avatar

No tak to já bych se o lednici obávala! Asi před třemi týdny jsem dala do lednice vlažný kastrolek s polívkou. Po chvíli jsem slyšela lupnutí a sklo, které je jako foch, popraskalo na tisíce kousíčků. Střepy zůstaly v umělohmotném rámu, dokonce jsem to takhle přenesla ke sklenáři, kde mi uřízl a opracoval silné sklo, ale do rámu už ne. *plac*

 

 

Datum: 07.11.12 12:08
 

To ale není problém lednice jako takové ale o podcenění fyziky *frajer*

 
Od: luke237
Datum: 07.11.12 12:48
 
Jsi se mela zeptat u vyhradniho dovozce te znacky, jestli nemaji nahradni policku. Treba by ti rekli, ze to v jejich servisu maji.
 
Od: kejki
Datum: 10.11.12 11:12
 

Ještě jednodušší je zeptat se ve sběrném dvoře.

 
Datum: 07.11.12 20:27
 
avatar

moderní lednice netvoří námrazu a proste věvnitř není nic -námrazky a pod, takže je to jedno. Jen si tím postupem výrazně zvýšíte spotřebu elektrické energie. V podstatě to přirovnejmě k lednici s otevřenými dveřmi = jde do ní teplo. cokoli relativně teplédávat do lednice je proti selskému rozumu zvlášť při spotřebičích typu A++.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.