Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím překrýt spáru mezi vanou a jádrem

Od: magdusa odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím o radu nebo Vaše zkušenosti, jak opravit nebo vyřešit lištu kolem vany v umakarovém jádru v paneláku. Samotné jádro i vana jsou kupodivu zatím v docela dobrém stavu, vana je utěsněna černou gumou překrytou nějakým zatvrdlým tmelem či silikonem - vypadá to hrozně, ale asi to funguje, protože za vanu naštěstí nezatéká. Původně to bylo překryté kovovou lištou, která začala reznout, manžel jí tedy odšrouboval, bohužel se kolem šroubů trošku odlámal umakart (cca 5 cm). Od té doby jsme nepřišli na to, čím překrýt spáru mezi vanou a jádrem - vanové pásky vydrží asi tak dva dny maximálně (problém je, že nepřilnou na vanu, na stěně drží) přímo nové lišty jsem nikde neviděla prodávat. Předem děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jambus*
hodnocení

0x

Nalepovaci vanové pásky vydrží déle,ale je nutné povrch vany a umakartu velmi dobře odmastit! Pokud je vana mastná jak hlava rockera,tak je ani nepřilepíte.*pivo*

jabraka*
hodnocení

0x

Tyto rady jsou tu na denním pořádku.Přečti diskuzi na odkazu:

www.poradte.cz/do/...

JABRA¨KA

santafreud*
hodnocení

0x
Na panelákové vany se prodávaly ještě před nedávnem Y-lišty, což bylo těsnění profilované do Y a to se nepřilepovalo, ale do toho se ta vana narazila. No a pochopitelně moje oblíbená rada se střešním tmelem, modifikovaným asfaltem: konkretně v panelákovém umakartu jsem to objevil, povýšil na manu nebeskou a několik tub zdělal právě na vaně.
zasa*

Nevíte prosím kde by se tyto Y-lišty daly sehnat a jak jsou vysoké? Zatím se mi to bohužel nikde nepodařilo. Hrana vany je totiž "zvednuta" nahoru a v této části jsou pak díry na vruty do umakartu. Porblém je v tom, že žádná z lišt, které jsem viděl není tak vysoká aby "dosáhla" od spodní hrany vany až po umakart... *plac*

jabraka*

To Zasa:

Problém utěsnění tohoto typu vany je hlavně v tom,že pokud se nepodařilo desky jádra smontovat přesně,vana při dotažení ke stěně má ještě tak široké mezery,že se těsněním nedotěsní.Okraj vany se pak překryl hliníkovým profilem.Ta škvíra tam zústala a kolem prosakuje voda.Pokud šrouby ještě nevypadly,stačí celou mezeru zaplnit silikonovým tmelem a přebytek se vytlačí krycí lištou.Tu stačí do silikonu vtlačit,otřít přeteklý silikon a zatížit.Po zatvrdnutí je lišta spojena s vanou a zcela určitě zatékat nebude.

JABRAKA

zasa*

A jakou lištu máte prosím na mysli? Rád bych aby sahala od umakartu v úhlu cca 45 stupňů k hraně vany. Nejsem si jistý, jestli se správně chápeme, pokusím se dodat nějaké ilustrující foto :)

jabraka*
hodnocení

0x

Tato fotka je z mé koupelny.Umakartové stěny jsou polepeny dekoračním linem to především překrývá okraje vany.Pod tím je vana zatmelená silikonem.Pro vzhledovou úpravu jsem použil eloxovanou podlahovou lištu.Ta je vlepena do silikonu.

Čím překrýt spáru mezi vanou a jádrem

Tfuj tajksl! *blee*

hodnocení

0x

A co gumové lišty na ukončení lina myslím že když se to přilepí tak to musí také dobře těsnit a je to hlavně pružné.

vaclavg*
hodnocení

0x

Zkuste spáru utěsnit silikonovým tmelem na lepení akvárií. Po aplikaci se uhladí prstem namočeným v Jaru nebo v jiném saponátu. Nezapomeňte před aplikací spáru dobře odmastit.

xxmira
hodnocení

0x

Zdravím,nejsem instalatér,ale já to vyřešil silikonem (tmel) v kartuši.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]