Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod pro noční proud

Od: milan90* odpovědí: 27 změna:

Zdravím,měl bychpár otázek :) Přišla zamnou sousedka že při nahřívání bojleru jí vyskakuje hlavní jistič. btw: bojler si musí zapínat ručně na tvrdo přes vypínač není zaveden noční proud. Tudíš stykač co je zaveden je stále seplý (viz. obrázek níže). V bytě je děláná nová elektro instalece tak 3 roky stará. Jedná se o velmy starou bytovku snad ještěkomunistická... jedna z prvních bytovek a tak mám problem i s rozpoznáním HDO. Jelikož sem ta "mladší generace"

Rozvod pro noční proud

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111*
hodnocení

0x

jestli je to bytový rozvaděč tak tam ho nehledejte, hledejte u lektroměru...a hlavního jističe bytu..

milan90*
hodnocení

jde oto že v hlavním rozvaděči nemohu nikde najít HDO je tam jen toto...

Rozvod pro noční proud #2
hop®

kde máte elektroměr?

doplněno 12.05.12 19:45:

...pokud jste z Prahy, tedy u PRE, HDO máte uvnitř elektroměru...

sirius007*
hodnocení

0x
hmmmmm...zapeklite...zajimave...sousedka,..nahrivani...rucne na tvrdo...zaveden...proud...stykac...zaveden...slepy...v byte...je delana...jelikoz sem ta mladsi generace...a kde je tech par otazek?

hodnocení

0x

No, na tom obrázku je vidět celkem prasácky vydrátovaný rozvaděč, ale stykač, natož stále seplý tam nevidím. On totiž bývá většinou poblíž elektroměru. Ovšem dost dobře nechápu, jak to myslíte s tím nahříváním bojleru - pokud nemá zavedený noč. proud, tak je přece bojler trvale pod proudem a termostat podle teploty vody spíná ohřev.

hop®

Tazatel stykačem nazývá relé (dole vpravo), opravdu je sepnuté a standardně se opravdu dává do bytového rozvaděče...

Bojler je trvale pod proudem, pokud chce tazatel ušetřit, vypíná ho jističem, jak píše...

kejki
hodnocení

0x

Pokud jí vypadáva hlavní jistič při sepnutí bojleru jsou 2 možnosti - běží jí ještě něco a tím přesáhl proud hodnotu hlavního jističe, nebo je poškozené topné těleso bojleru a pracuje ochrana před zkratem.

milan90*
hodnocení

sem rád že mě aspon někdo pochopil :) ... jinak HDO ve starem elektroměru? ... Dodavatel el. je ČEZ a za to rele se omlouvám... Jinak ktomu vyhazování jističe... nevyhazuje to hned po zapnutí, ale chvíli to hřeje a když dotoho dycky zapne třeba rychlovarnou konvici nebo mikrovlnku tak po po chvíli vyskočí...Nikdy to vyskočí dřív a někdy to nevyskočí dva dny třeba... ještě k tomu hl. jističi... Je jedno fázový a kdyb chtěl navíšit Amperáži tak musí na poskytovatele ne? ...pokud si dobře pamatuji :)

hop®

Hlavní jistič je jednofázový? Pak tedy nechápu, proč máte v bytovém rozvaděči třífázový jistič. Revizáka by trefil šlak...

ČEZ montuje HDO vedle elměru.

Pokud máte starý hlavní jistič, může již být opotřebovaný, "vyhřátý", nepíšete nikde jeho hodnotu...

milan90*
hodnocení

Nad tím 3f jistiřem v domovním rozvaděči se mi taky zastavil rozum ale instalaci jsem tam nedelal já... už máme domluvenou vměnu jističů ... jinak vedle el. měrů nic není zítra ještě dodám foto.. a hodnota hl jističe? ... ta mi nějak vypadla ... zítra omrknu :)

hop®

Také je možné, že HDO nemáte, protože prostě nemáte nízký tarif. V tom případě by bylo logické, že je relé sepnuté stále, možná ten elektrikář nebyl blb, ale naopak byl prozíravý e elektroinstalaci v bytě připravil na rekonstrukci v domě, aby se pak už byt nemusel opět rozkopat...

doplněno 12.05.12 21:17:

Také se jukněte na vyúčtování od ČEZu, z něj by mělo být jasné, jaký tarif máte...

hodnocení

0x

99% bytovek v téhle zemi jsou ještě "komunistické", jak píšete:) To mě jen tak na okraj trochu pobavilo, jak ten čas letí...

No nic, k věci - koukněte na elektroměr - pokud je dvousazbový, někde tam přijímač HDO bude, pokud je jednosazbový, není co řešit, ohledně HDO. Předpokládám, že rozdíl obou elektroměrů poznáte. Bytový rozvaděč doporučuji drobně předrátovat, nebo aspoň detajlně zkontrolovat (viz už zmíněné mouchy). Pokud není signál od HDO přiveden, je nesmysl, aby tam bylo věčně seplé relé. Doporučoval bych ho odpojit a kontakty "proklremovat". Problém s hlavním jističem bude zřejmě jeho poddimenzovanost a degradace jeho tepelné spoušti za léta přetěžování. Pokud budete mít příležitost, napiště nám štítkové údaje bojleru, ať víme o čem diskutejeme.

milan90*
hodnocení

Tak sem dnes odpojil rele v domovním rozvaděči a zapojil bojler na 16A jistič zapojený přes proudový chránič a stejně po prvním zapnutí bojleru to vypadlo okamžite v hlavním jističi který má hodnotu 20A... a ještě ktomu HDO a el.měru ... elektroměl je dvou sazbový...

doplněno 13.05.12 20:53:

Je to ten pravý horní el. měr. vím že tam neni nic vidět pořídím ještě detailnější foto :)

doplněno 13.05.12 20:53:

A žádne HDO nevidím

Rozvod pro noční proud #3
majsterjoe*

A meril sis ten bojler, jestli neni ve zkratu?

milan90*
hodnocení

No právě že to nedělá jen ten bojler... zapne třeba jen i rychlovarnou konvici nebo pračku... Ještě sem dodám štítek toho bojleru :)

Rozvod pro noční proud #4

Z fotky nejde nic moc poznat, jen že v rozvaděči to vypadá, jak když si to rozdávají hadi...Dřív - a někdy ještě do dnes se místo HDO používaly spínací hodinky, prostě nízký tarif měl na tvrdo nastavené časy těmi hodinkami, ale na fotce nic takového taky nevidím...Vypadá to, že celé je to trochu bastl. Bojler může mít závadu...při výpadku lítá i proudový chránič?

doplněno 13.05.12 21:14:

Ale stejně mi to spíš hraje na to, že hlavní jistič je nemocnej...

doplněno 13.05.12 21:16:

Přroměřte izolační stavy všech okruhů, když bude vše ok, bude to ten jistič. Otázka HDO je pro mě záhadou.

milan90*
hodnocení

minstel právě že chránic nelítá... což je mi taky divne... a tady je detail toho el.měru

Rozvod pro noční proud #5

ohledně HDO - zkuste vysledovat (třebas během dvou dní) jestli se přičítají obě sazby na elm. Jestli ano, tak je "něco" přepíná a někde to bude:).

milan90*
hodnocení

Tak to sem rád že teda uplnej tupe a to HDO tam opravdu nevidím :) přitom tam ostatní sousedi ten nízký tarif mají...

ČEZ jsou všeho schopní. Jednou jsem viděl i takovou záležitost, že byl přijímač HDO namontovaný kdesi ve společném rozvaděči v přízemí a signál ke spouštění spotřebičů nízkého tarifu byl pak distrubuován do jednotlivých (asi 15) bytů skrze nenápadné krabice před každým bytem. Našel jsem to až úplně náhodou...taky taky možnost.

doplněno 13.05.12 21:27:

apropos - zkoumal jste, jak bylo spínané relé v bytové rozvodnici? (nejsem si teď jistý, jestli čez spíná nulu, tak jako PRE nebo EON). ale minumálně jeden z drátů přivedený na cívku, by měl jít " z venku". je to tak?

petapeta*
hodnocení

0x

Já se jen divím, že nemáte elektroměr zaplombovaný. To až zjistí ČEZ, tak můžete mít z toho oplétačky.

milan90*
hodnocení

čes ani není dodavatel předchozí májemníci přešli k jake mu si čepro nebo něco akeho ani nevím čeho to je xD ... rele nebylo spínane nijak bylo stale seple a přívod na cívku byl ještě jišten prvním jističem v domovním rozvaděči... stím HDO zajímave tu krabyčku bych měl hledat někde okolí bytu? no a ještě se podívám v přízemí teda do hlavnej rozvodny :)

solenza*

Změnit se dá jedině dodavatel. Distributor změnit nelze. Ten je daný podle místa odběru a v ČR jsou tři a to PRE, E.ON a ČEZ.

Nezaplombovanému elm jsem se také divil...dělá to na mě dojem, že to není fakturační měření, ale jen nějaké podružné, u kterého přijímač HDO určitě nebude, ale kdo ví, jak to je..?

milan90*
hodnocení

el.měr nebyl zaplombován ani před mím vstutem do rozvaděče :) a když sem se zeptal nájemnice na revizní kontrolu tak mi bylo odpovězeno že dnes budou mluvit s majtelkou

hmm...skoro tuším, jak rozhovor dopadne:)

milan90*
hodnocení

Taky mam takove tušení ... měla mě kontaktovat jak to dopadlo ale zatím bez kontaktu ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]