Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte,mám el.bojler ferroli s přimontovaným takovým kovovým soudkem,asi regulátor tlaku,má ventilek a bylo mi řečeno montérem,že se občas musí dopumpovat vzduchem na tlak 2,5baru a to ve chvíli,kdy začne při každém puštění vody v domácnosti(bohužel asi i u sousedů)nepříjemně pískat.Zřejmě to zaznamenává každý pokles tlaku v trubkách,já nevím,ale píská skoro neustále,měřili jsme tlak tlakoměrem na pneumatiky a nenaměřili nic,zkoušeli jsme dopumpovat,ale bez výsledku,pak to vypadalo,že je špatný ventilek...nevíme si rady.dá se ventilek vyměnit?jak se to dá vyřešit prosím nemáte někdo zkušenost?děkuji za odpověď.
Zdravím. Ten soudek se jmenuje expanzomat . O jeho funkci se nemá cenu rozepisovat . Teď když víte jak se to jmenuje , tak si to najdete na netu. Vodař vás správně upozornil , že tlak vzduchu se musí jednou za čas kontrolovat. Uzavřete přívod vody. Trošku vody odpustíte z kohoutku a tlakoměrem na pneumatiky změříte. Popřípadě dohustíte na požadovaný tlak. Ventilek se dá vyměnit stejně jako u kola automobilu. Někdy se stane , že je membrána vevnitř nalepená a nejde natlakovat vzduchem. V tom případě vytočíte ventilek a zkusíte párkrát zapumpovat. . Membrána (vak) se odlepí a pak můžete dát ventilek a natlakovat . Přeji hodně zdaru.
Expanzomat ve vašem případě má za úkol , udržovat v bojleru přibližně stále stejný tlak bez ohledu na jeho kolísání ve vodovodním řadu.To proto , aby vám netekla teplá voda jednou pomaleji a naopak. Za tímto účelem je potřebné , správné nastavení množství a tlaku vzduch v expanzomatu , tak aby vzduch kompenzoval kolísání tlaku v přívodu studené vody a nedocházelo ke zbytečnému otevírání pojistného ventilu a tím únik vody. miro.
miro - expanzomat má za úkol vyrovnávat tlak , který vzniká při ohřevu vody. Bojler je při uzavření baterií defakto uzavřená tlaková nádoba. Když vodu ohříváš , tak nabývá na objemu. A aby voda netekla pojišťovákem , tak je tam vsazena expanzka v které je vzduch. Vzduch je stlačitelný , voda ne. S tím tečením vody pomaleji a naopak si to trošičku popletl.
Souhlas . Opoměl jsem úvahu o funkci zpětného ventilu. Dík. Přišel jsem ještě na další pozitivní skutečnost. xpanzomatu - také kompenzuje tlakové rázy v systému hlavně při razantnějším uzavíráním puštěné teplé vody. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.