Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulátor tlaku u el.bojleru

Od: mery* odpovědí: 5 změna:

Prosím poraďte,mám el.bojler ferroli s přimontovaným takovým kovovým soudkem,asi regulátor tlaku,má ventilek a bylo mi řečeno montérem,že se občas musí dopumpovat vzduchem na tlak 2,5baru a to ve chvíli,kdy začne při každém puštění vody v domácnosti(bohužel asi i u sousedů)nepříjemně pískat.Zřejmě to zaznamenává každý pokles tlaku v trubkách,já nevím,ale píská skoro neustále,měřili jsme tlak tlakoměrem na pneumatiky a nenaměřili nic,zkoušeli jsme dopumpovat,ale bez výsledku,pak to vypadalo,že je špatný ventilek...nevíme si rady.dá se ventilek vyměnit?jak se to dá vyřešit prosím nemáte někdo zkušenost?děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Ten soudek se jmenuje expanzomat . O jeho funkci se nemá cenu rozepisovat . Teď když víte jak se to jmenuje , tak si to najdete na netu. Vodař vás správně upozornil , že tlak vzduchu se musí jednou za čas kontrolovat. Uzavřete přívod vody. Trošku vody odpustíte z kohoutku a tlakoměrem na pneumatiky změříte. Popřípadě dohustíte na požadovaný tlak. Ventilek se dá vyměnit stejně jako u kola automobilu. Někdy se stane , že je membrána vevnitř nalepená a nejde natlakovat vzduchem. V tom případě vytočíte ventilek a zkusíte párkrát zapumpovat. . Membrána (vak) se odlepí a pak můžete dát ventilek a natlakovat . Přeji hodně zdaru.

mery*
hodnocení

mockrát Vám děkuji,provedu dle Vaší rady,vodu jsme při tom nezastavovali,to byla jistě chyba.díky moc jste pomohl!:)

hodnocení

0x

Expanzomat ve vašem případě má za úkol , udržovat v bojleru přibližně stále stejný tlak bez ohledu na jeho kolísání ve vodovodním řadu.To proto , aby vám netekla teplá voda jednou pomaleji a naopak. Za tímto účelem je potřebné , správné nastavení množství a tlaku vzduch v expanzomatu , tak aby vzduch kompenzoval kolísání tlaku v přívodu studené vody a nedocházelo ke zbytečnému otevírání pojistného ventilu a tím únik vody. miro.

instalater*

miro - expanzomat má za úkol vyrovnávat tlak , který vzniká při ohřevu vody. Bojler je při uzavření baterií defakto uzavřená tlaková nádoba. Když vodu ohříváš , tak nabývá na objemu. A aby voda netekla pojišťovákem , tak je tam vsazena expanzka v které je vzduch. Vzduch je stlačitelný , voda ne. S tím tečením vody pomaleji a naopak si to trošičku popletl. *cteni*

Souhlas . Opoměl jsem úvahu o funkci zpětného ventilu. Dík. Přišel jsem ještě na další pozitivní skutečnost. xpanzomatu - také kompenzuje tlakové rázy v systému hlavně při razantnějším uzavíráním puštěné teplé vody. miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]