Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit ohledně kombinovaného sporáku.
Jedná se mi o příkon trouby např. této : alza.cz/...
Max.příkon je zde uváděn 1,9kW ( za hodinu tedy spotřebuje 1,9kW)
Spotřeba el. energie je zde uváděna 0,94 kW/h (za hodinu tedy spotřebuje 0,94kW)
Toto nechápu.Pokud něco budu péct třeba hodinu na max.výkon,tak přeci spotřebuju 1,9kW a ne 0,94 kW.
Může mi toto někdo vysvětlit?
Podle mě se jedná o klamavou informaci k zákazníkovi, která skutečně nejde v tomto případě matematicky podložit. Uvedený maximální výkon je jasný, ale je možné, že výrobce počítá spotřebu jako "průměrnou", tedy dejme tomu za nějakého standardního provozního reximu, kdy je v provozu třeba trouba+jedna z plotýnek.
Můj názor je takový, že uvádět spotřebu el. energie, u tepelných kuchyňských spotřebičů, které se mohou provozovat v několika mnoho režimech je nesmyslné a scestné.
Koukejte spíše na reference výrobku, dílénské provedení. Odstrašující případ jsou velmi subtilní spotřebiče, které logicky nemohou mít dostačující izolaci a nezanedbatelná část tepla pak uniká do okolního prostoru.
Max. příkon je teoreticky spočítaný na základě připojeného napětí - topná tělesa si víc prostě vzít nemohou (jsou-li OK)...
Spotřeba el. energie, jak píše kolega, je spotřeba za určitého provozního režimu - čili bez znalosti tohoto režimu jde o údaj nicneříkající - jakoby výrobce/prodejce auta udával průměrnou spotřebu bez informace o jízdním režimu...
Ano, v podstatě to je ptákovina...
Ale možná je to i myšleno tak, že maximální příkon trouby je 1,9kW.., ale v "běžném" režimu pečení např.na 200stC. je spotřeba za 1h (nebo cyklus pečení) těch 0,94kWh...protože termostat samozřejmě topná tělesa po dosažení teploty 200stC vypíná...a s nějakou hysterezí tu navolenou teplotu udržuje...Rozhodně nebudete 1h provozovat troubu s konstantním příkonem 1,9kW, to by teplota v ní dosáhla takévé hodnoty, že by z masa byl škvarek...
Je to ale jen můj dohad...a pokud nejsou přesně uvedeny podmínky pro které výše uvedený údaj platí, pak je to jen věštba z křišťálové koule.
Příkon není hodnota spotřeby energie.
Na troubě je nainstalované topné těleso např 1850W + jedna žárovka 50W (ty hodnoty jsou můj výmysl). Takže součtem jednotlivých výkonů a započtením účinnosti získáš příkon zařízení.
Pak už jenom záleží na tom, jestli necháš dvířka od trouby otevřené nebo zavřené.
Při otevřených dvířkách od trouby bude termostat trvale sepnutý a odběr bude 1,9kWh.
Pokud budou dvířka zavřená, tak budeš ohřívat pouze prostro v troubě a jídlo. A protože je to zhruba polovina příkonu tak to znamená, že polovinu hodiny bude trouba ohřívat a polovinu hodiny bude trouba vypnutá termostatem.
Ještě jasnější to může být na příkladu automatické pračky.
Automatická pračka má příkon 2500W (2000W topné těleso; 500W elektromotor; ostatní elektroniku zanedbám).
Takže třeba spotřeba pračky může být 1,2kWh. Jenomže tato hodnota závisí na tom, jakou zvolím teplotu vody při praní. Pokud budu jenom pohybovat prádlem ve studené vodě, tak bude spotřeba 0,3kWh.
Pokud ale budu ohřívat vodu v pračce na 90°C¨, tak pračka spotřebuje třeba i 2kWh.
Čísla spotřeby jsem si vymyslel!
podívejte vy to vůbec nechápete, trouba je jako motor, když se zahřívá ze studeneého režimu má maximální spotřebu ale jakmile je zahřátá na předepsanou teplotu, už jtuto jen udržuje a spotřeba rapidně klesá! Je to jako na kole, jak se rozjíždíš makáš co můžeš a jak už jedeš po rovině občas přišlápneš a nemusíš jet na plný výkon. Prostě plný výken je pouze prvních 10 minut behu spotřebiče. Pak už je to v pohodě. JAk bylo napsáno, spotřeba je ovlivněna i otevíráním dvířek. Když to umíš s pečením a nelezeš furt donitř, trouba jede na mnohem menší výkon. Chapete?
Ok už je mi to jasné ,ale musíte uznat že udávat přibližnou spotřebu za hodinu na 2 desetiná místa (0,92) je opravdu směšné. Se divím že nenapsali třeba 0,927 kW/h
Příkon (výkon) má jednotku W, kW, MW, TW. Spotřeba (práce) má jednotku Wh, kWh, MWh, TWh. U tepelného spotřebiče typu trouby se k ohřevu používá obvykle topný odporový drát, jehož odpor se mění s teplotou drátu. Při zapnutí trouby je drát studený a naměří se třeba watmetrem maximální příkon. Po zahřátí drátu třeba na 500 st.C jeho odpor vzroste a watmetr ukáže 0,94kW, tedy za hodinu bude spotřeba 0,94kW x 1 hodina = 0,94kWh (a za 2 hodiny 0,94kW x 2 hod = 1,88 kWh). Ale možná to výrobce trouby myslel jinak.
Heteráku,příkon trouby je maximální výkon,který topná tělesa dávají.Protože je v troubě termostat,zapíná plný příkon jen v omezených časových úsecích.Dokonce při trošce trpělivosti lze spočítat celkový odběr pomocí kontrolky,která se rozsvěcuje vždy,když trouba topí.Stačí změřit dobu svícení kontrolky.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.