Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s rozvedením vody ze studny a zároveň z řádu. Budeme rekonstruovat domek a je u něj k dispozici funkční studna. Chtěli bychom do koupelny a zároveň kuchyně navést vodu ze studny a v kuchyni by byla navedena i řádová voda na vaření. Nevíte někdo, jak by to šlo provést, aby v případě nutnosti, se dala studna i řád vyřadit z provozu a používat pouze jeden typ vody? Doufám, že jsem se do toho moc nezamotala Díky moc za odpověď
jak píšou odborníci, možné propojení technicky velice snadné, ale legálně nesnadné.
Jelikož Vám nikdo nebude prohlížet domek, kudy vedou trubky, klidně to propojíte, jen si musíte hlídat přepínání kohoutů.
Ze studně přivedete vodu do technické místnosti, kde je i městská voda, tam to propojíte. Šikula nemá problém.
Já to tak měl hodně mnoho roků, nežli jsem dal udělat vzorky vody ze studny...teď již studna jen nazalívání...
takhle to mám udělaný já, pokud se teda připojí fotka
doplněno 08.05.12 19:48:proč mi ta fotka tam k... nejde?
doplněno 08.05.12 20:01:doplněno 08.05.12 20:02:posledni pokus
pepeee - tak jak to máte na vašem obrázku nelze propojit vodu. nejen že je to takhle nelegální , ale je to i nesportovní a nekamarádské.
milancukrar - . Vím co máte na mysli. Já jsem si jenom vzpomněl na dobu , když jsem začínal. Chtěl jsem takhle pomoct lidem. Pak přišla vodárenská a já dostal 20 000,- pokuty. Tak že už jsem vyškolen. Tehdy to pro mne byly moc velký peníze. I slzu jsem uronil.
instalatére, to je škoda 20 000Kč pokuta, to by bylo řízků...
jen mě je divné, že vy takový machr se necháte nachytal vodákem...
milancukrar - proč machr? Stejnej vůl , jako všichni ostatní. Všichni jsme smrtelní a každý dělá chyby. Jde jen o to , jestli ty chyby děláme z neznalosti věci a nebo vědomně ( aby jsme si ulehčili práci a nebo pro větší bakšiš ) . Jedno je omluvitelné , druhé ne. Ty řízky jste neměl ani vzpomínat. Jak mně se po nich kroutí huba, ale už je na ně pozdě. . Ještě tak hodinku práce(počítání) a už dneska končím. Přeji krásný den.
machr=mistr, to je pochvala za Vaše odboné rady a názory. Doufám, že to nevyznělo jinak, to by mě mrzelo. Jen si myslím, že byste měl být registrován, abychste mohl dostávat dobré odpovědi...
Pokud to berete takhle . Děkuji. Potěší. S tou registrací pořád nevím. Já dělám hodně na počítači a když se potřebuji trochu odreagovat , tak zaskočím sem do poradny. Ale nevím jak to bude mít dlouhé trvání. Přeji krásný den.
přeji Vám, ať to netrvá dlouho. Taky se občas někdo nechtěl registrovat, pak to udělal. Je to jen na Vás.
Přeji krásný víkend.
Takhle podobně to máme uděláno taky. U nás se zatím neplatí stočné, takže no problem. A naše voda se do městské také nemůže dostat, protože tlak v síti je asi 4 bary a spínač na vodárně nám vypíná již při 3 barech. Navíc je městská voda u nás velice tvrdá, takže i výhoda případné měkké vody ze sítě u nás není. Proč tedy zbytečně platit za tvrdou vodu, kterou mám ve studni. Kdykoliv můžeme zavřít nebo otevřít kohoutek za vodoměrem a u vodárny a tím určit, jakou vodu budeme odebírat. A vzhledem k rozdílným tlakům je i podle našeho výkladu zákona zajištěno nevniknutí naší vody do té veřejné.
samozřejmě, že zapojení dvou zdrojů je možné. Jen není zas tak jednoduché, jak se možná na první pohled zdá. Je potřeba zabránit tomu, aby voda z vodovodního řadu tekla přes vaši vodárnu do studny a naopak, vaše domácí čerpadlo nesmí pumpovat vaši vodu z vaší studny do veřejné vodovodní přípojky.
Domácí vodárnu vyřadíte z provozu jednoduše, stačí vypnout vypínač nebo elektrickou pojistku. Vodovodní přípojku vyřadíte taky jednoduše, zavřete domovní přívod vody. Ale jak jsem napsal, je potřeba dbát na detaily. Zapojení musí fungovat spolehlivě, i když bude domovní přípojka otevřená a vodárna bude v provozu. Takže to chce zpětný ventil na vodovodní přípojce, který nedovolí, aby vaše vodárna pumpovala vodu do veřejného vodovodu a druhý zpětný ventil na vaší domácí vodárně, který nedovolí, aby se voda z vodovodu tlačila přes čerpadlo do studny.
Ale v každém případě vám radím, zavolejte k tomu někoho, kdo věci dobře rozumí. Pro správnou spolupráci dvou zdrojů je nutné znát ještě jednu dost důležitou okolnost, jaký máte tlak ve vodovodní přípojce a jaký tlak je schopná vytvořit vaše vodárna. Jestli bude rozdíl tlaků moc velký, pak vám takovéto zapojení bude špatně fungovat.
Studna u baráku je poklad. Problém je v tom, že studny mají povětšině znečištěnou vodu a dělat rozbory a hlídat ji je také občas složité. Navíc se kvalita muže průběžně měnit. Řešil bych to samostatným technickým okruhem ze studny, ten se může udělat ze začátku velmi jednoduchý a dle potřeby vylepšovat a hlavním okruhem napojeným na vodovod kde je jistá záruka kvality vody. Mít oba systémy propojené mi nepřijde moc účelné. Sám to zrovna řeším na chalupě a součásti technického okruhu bude i plastová nádrž umístěná výše a napojena i na okap, aby se plnila i z něj a nemusel jsem zbytečně čerpat, když bude dost dešťové vody a voda z ni poteče samotíži. Technický okruh budu na zimu vypouštět, spotřeba vody v zimě klesá a nechce se mi to chránit proti mrazu. Čerpadlo ale chci mít zateplené, takže v případě nutnosti mohu odebírat vodu i přímo z čerpadla.
Plastové nádrže se dají snadno zehnat cca za tisicovku na Sbazaru, Aukru atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.