Nejste přihlášen/a.
Dobry den prosim o pomoc, co delat s temito thujema , jsou ridke a zacly usychat nebo dostaly nejakou nemoc.Jak ostrihat a cim pohnojit?Dekuji mnohokrat.PK
Dobrý den. Thúje stojí hodně blízko sebe s tím se už nic neudělá. Thúje jsou napadeny nějakou houbou. Našla jsem něco podobného, podívejte se na to. První by to chtělo ošetřit postřikem a pak se pustit do úpravy. Aby z toho byla pěkná stěna.
doplněno 08.05.12 12:30:Než vám budu psát jaké zákroky pro thúje jsou potřeba, napište prosím, jak vysoké mají být thúje. 3 nebo 4 m?
dekuji moc za rady, thuje jsou momentalne vysoke asi 4 m, co nejdriv koupim horkou sul a pak neco na tu houbu ale nevim co nemate s tim nekdo zkusenost dekuji PK
Postřik na houbovou chorobou u thújí, je množné použít Novozir. Je to kontaktní fungicidní přípravek proti houbovým chrobám. Používá se to i na brambory apod.
Nebo Dithane. Chce to dát do postřikovače a celé thúje s tím umýt.To je rada od našeho zahradníka. Hořkou sůl použít, jen jednou za měsíc.Thúje potřebují výživu, Celerit, ale mohou dostat i NPK.Nyní je možné udělat kolem thújí díry do země, špicí, nebo něčím podobným a hnojivo tam nasypat. Rychleji se dostane tam, kam patří.
Dobrý den. Vypůjčila jsem si váš obrázek. Snažila jsem se popsat, co bych udělala já, podle svých zkušeností.
Po postřiku, bych nechala thújím tak 14 dní a udělala radikální řez.
První bych všechny thúje zkrátila nejméně o půl metru. Tím thúje donutíte, obrážet kolem dokola. U nejvyšší thúje, uříznu 50 cm, druhá, která je menší, uříznu méně. Nahoře musíte mít rovinu. Všechny rány, potřete barvou.
Elektrické nůžky, jsou potřeba na prostříhání thújí. Všechny poškozené větvičky musí pryč. První bych udělala přední stěnu. Půjdete podle stěny a nůžky jedete po stěně thújí. Některé keře, jsou slabé a menší, stříhání musíte přizpůsobit. Když máte ostříhán přední i zadní část thújí, tak ještě musíte vyčistit prostředek.
Elektrické nůžky dám dolů, doprostřed mezi dva kmeny,
pustím a jede rovně nahoru. Tuto cestu opakuji několikrát na stejném místě. Rukavicí uvolnit větvičky, které jsou uřezané uvnitř. Tím se špatné větvičky ostříhají a donutíme thúje, obrazit nový porost.
Dělala jsem to u našich thújí, aby zhoustly, pomohlo to. Thúje budou potřebovat, hodně vody.
..jak túje ostříháte ,,budou mít tendenci růst do šířky.Takhle máte z nich zbytečné torzo. ""Rány" po střihání se nemusí ošetovat ,,nejsou velké..(Latex)Ale chce to pohnojit i do půdy. A zalét...není to strom v lese.
Jakou výšku ,,jsem již psala ,,ale není mi jasné,proč máte stříkat místa,která se uřežou. Jakoby si dala na vlasy růstový extrakt a pak je zlikvidovala. ..Každý děláme jinak ...Já pouze píši za sebe.
doplněno 09.05.12 22:08:já doplním ,,ostříhala bych je o polovinu ...
Vysvětlení k postřiku na houbu u thújí.: Proč se první musí udělat postřik.
=====================================================
Když první postříkáte thúje, které jsou napadené houbou, houba se zarazí. Necháte čas deset dní. Bez dalších problémů v klidu můžete začít zkracovat thúje. Při zkrácení thúje o 50 cm, může být nahoře průměr thúje 4 až 5 cm, to je dost velká rána na oslabené thůje, ( napadené houbou), proto bych rány zamazala buď balzámem na rány, ( cena 50,-Kč kelímek) který vám stačí na všechny thúje. Nebo barvou. Dál se zkracují thúje v předu i v zadu a uprostřed.
Vaše thúje jsou nyní dost oslabené houbou, další oslabení bude ořezání.
Obrácený postup: První ořežete thúje, oslabí se, plíseň se dostane i do otevřených ran, protože všechny větvičky neustřihnete, co jsou napadeny, to dá dost práce i času, vystříhat zbytek napadených vystříhat. Špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.