Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě nemovitosti

Od: bety* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,chci se zeptat na co si dát pozor při koupi nemovitosti a čemu se případně vyvarovat.Syn si chce koupit starší domeček na hypotéku.Už ho má vyhlídnutý,byli jsme se s ním tam i podívat.Docela se nám líbí,do začátku bude stačit jen omalovat a menší úpravy jako je koupelna zrenovovat a může se stěhovat.Jen jsem přemýšlela o tom,že je tam plynové topení.Neměl by požádat prodávajícího o jeho vyzkoušení?Nechci aby jsme se nějak napálili a aby tam pak musel strkat peníze,které nemá a když bude platit hypotéku,tak na víc mu nezbyde,než na živobytí.Jeho přítelkyně totiž ještě studuje.

Prosím poraďte na co si dát pozor i při podpisu smlouvy a převodu nemovitosti.Děkuji a přeji hezký den.Bety

doplněno 07.05.12 20:28:

Ještě jsem se chtěla zeptat,zda nevíte kde se dá vzít nejlepší hypotéka.Kamarádka mi říkala ,že nejlevnější vyjde u České spořitelny,nedávno se o to zajímala a řešila podobnou situaci ,ale zase finanční poradce mému synovi nabídl hypotéku u UnitCredit banky.Tak nevím...))

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zdravím bety! Zde vložím všeobecné rady podrobně popsané. Je skutečně potřeba zvážit vše, co se koupě týká:

ekonom.ihned.cz/... a určitě ještě přidám toto: vlastnici.cz/... Ale ještě pár slov ode mne. Určitě si na důkladnou prohlídku vezměte sebou stavaře. I když domek vypadá dobře, on může odhalit skryté vady a hlavně vám může spočítat nutné investice. Ty jsou skoro vždycky. V každém případě si na katastru ověřte případná břemena. Na stavebním úřadě se podívejte do územního plánu a informujte se o případných stavebních záměrech v okolí domku. Také je důležité vědět, jestli je poblíž nějaký potok nebo řeka, zda není domek v záplavovém území. To byste měli jistě problémy s pojišťovnou. Trochu si také zjistěte sousedy, jak se s nimi dá vycházet. To je podle mého názoru a vlastní zkušenosti velice důležité. U plynového topení, ale i u elektřiny (možná i u komína) si nechte předložit revizní zprávu. Pozor i na odpadní vody, zda je domek napojený na kanalizaci. Ostatní rady najdete na vložených odkazech. Tak ať si vyberete dobře - je to drahá záležitost! *placni*

doplněno 07.05.12 12:43:

Bety - hlavní je to neuspěchat. Vše si pořádně prověřit a nechat doložit. Nezapomeňte si také vyžádat kopie dokumentů k domu - stavební povolení, přípojky apod., ať víte kudy co vede a jaké stavební úpravy se prováděly. Také si dojděte na stavební úřad, tam mají dokumentaci ke každé nemovitosti. *cteni*

bety*
hodnocení

Děkuji za odpověď.No jak píšete - je to drahá záležitost a mám z toho smíšené pocity.Přece to nejsou jen rohlíky,co se kupují každý den.*ee*

figurek*
hodnocení

2x

dávejte si pozor hlavně na ty závady, které se špatně a draze odstraňují. Například vlhkost od základů. Že dům vlhne od základů, to poznáte zvenku podle map na omítce a uvnitř se dobře dívejte do rohů u země. Další problém by mohly být tepelné díry kolem oken, praskající zdi a samozřejmě střecha. Generální opravy střechy u domků obvykle nestojí pod sto tisíc a pravděpodobnější cena je něco ke dvěma stům. Píšete o plynovém topení. Váš syn si asi bude muset nechat udělat revizi plynu, tak ať si nezapome říct o projekt plynové přípojky. Ten projekt patří k domku a dnešní majitel by mu ho měl dát. Je toho dost, na co by měl jeden myslet, ale toto jsou snad ty nejzákladnější věci. Tak přeji mnoho zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]