Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych Vás požádat o radu. V bytě máme dvoužilový světelný okruh (hnědá, zelenožlutá). Potřebuji prodloužit stávající dvoužilový kabel, kabelem třízilovým. Na třížilový kabel bude připojena patice pro bodovku (2 vývody). Moje otázka tedy zní: Jak to udělat? Konkrétně se mi jedná o připojení modrého vodiče - zda ho propojit se zelenožlutým anebo ho vůbec nepřipojovat. A dále, pokud budou zelenožlutý a modrý vodič propojeny, který z těchto dvou vodičů připojit na patici pro bodovku.
Předem děkuji za všechny odpovědi.
Modrý propojit se zelenožlutým. Pak už je celkem jedno který připojíte na patici, ale pro pozdější přepojování, bude určitě lepší, když na patici připojíte modrý (na závit) a hnědý(černý) na středový kontakt. Zelenožlutý patří na kostru, pokud ji teda svítidlo obsahuje.
doplněno 06.05.12 21:51:Teď jsem si vaši otázku přečetl znova.
Pokud ty bodovky nemají kostru, tak je propojování modrý-zelenožlutý v třížilovém kabelu zbytečné. Napojte do bodovky jen modrý a hnědý(černý) a ten modrý spojte s tím zelenožlutým původním, přívodním.
Pokud se jedná jen o takovou malou úpravu, nemá skoro smysl stávající kabel prodlužovat třížilovým - stačil by zase jen dvoužilový. Předpokládám ale, že ale máte k dispozici pouze ten třížilový. Potom tedy zelenožlutý drát nového kabelu buď nepřipojujte, nebo ho v místě napojení na původní kabel spojte s modrým drátem a připojte na zelenožlutý drát původního kabelu. Na patici bodovky pak připojte tmavý drát (hnědý, černý) a drát modrý. Zelenožlutý připojte pouze v případě, že bude mít svítidlo přístupné kovové části a bude mít označenou svorku pro připojení ochranného vodiče (např. PE, nebo "stromeček").
Spojte zelenožlutý se zelenožlutým a hnědý s hnědým. Modrý bych v tomhle případě vynechal. Druhá možnost je spojit zelenožlutý z přívodního kabelu se zelenožlutým + modrým v prodlužováku, čímž v podstatě rozbočíte dvoudrátové vedení na třídrátové. Nikde dál ale už nesmíte zelenožlutý s modrým spojit. Modrý drát pak použijete jako pracovní nulák, zelenožlutý jako ochranný vodič. Pokud ovšem nemá svítidlo svorku pro ochranný vodič, je tenhle způsob zbytečný.
doplněno 06.05.12 21:56: No jo, no. Zase jsem třetí.
Jsou dvě možnosti:
První je použít třížilový kabel jako dvoužilový, takže na obou koncích modrý drát odstřihnout a pokračovat v barvách hnědá/zelenožlutá.
Druhá možnost je v místě napojení nové instalace na starou připojit na původní ZŽ nový ZŽ i M a bodovku zapojit na hnědý a modrý. Pak v případě rekonstrukce elektřiny již budete mít novou část připravenou podle platných norem a nebudete do této části již muset zasahovat.
V žádném případě nespojujte ZŽ a M u bodovky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.