Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevytápěná chodba - nebezpečí zamrznutí vody

Od: volnasek odpovědí: 5 změna:

dobrý den,

mám problém s teplotou na chodbě, kde mám nově vedenou vodu. (pouze po zdi, nezasekával jsem, provizorní řešení na 4roky) . Problém je, že teploměr už nyní ukazuje 4stupně. Na chodbě se netopí a topit nebude, není tam zdroj.

Plastové trubky jsou od instalatéra obalené tím šedým pěnovým těsněním. já koupil ještě širší průměr, takže nyní je obaleno dvojmo. nicméně, těžko říct, jakou teplotu to zvládne a například ohyby 90stupňů obalené nijak nejsou.

napadá vás něco, co by ještě mohlo pomoct? (například když bych sundal tu mou druhou vrstvu těsnění, obalil bych trubky minerální izolací která mi zbyla (dá se vcelku smáčknout) a na vrch aby byla ta vata schovaná, bych koupil ještě širší průměr šedého těsnění vyrábí-li se?)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vyrabi se temer vsechno..vcetne silnejsi izolace.
Pokud je v potrubi zajisten prutok vody, pak s velkou pravdepodobnosti nezamrzne.Pokud voda v potrubi stagnuje, pak se da vypocitat pomerne presne, za jakou dobu voda v potrubi zamrzen.K tomu je ale potreba znat dalsi nezbytne udaje.
Pripadne je mozne pouzit samoregulacni tepelny vodic a potrubi temperovat, to je pak jistota.

ladaadal*
hodnocení

0x

Tak poté, co napsal Martin už asi není co dodat. Je-li to opravdu krizové, šel bych do tepelného vodiče.

asd*
hodnocení

0x

Nejlepší izolace je šedý Mirelon sundat, dát minerální vatu a přes ní hliníkovou folii (stačí alobal). Vatu moc nemačkejte snižuje se tím schopnost izolovat. Nezapomínejte na kolena atd.

Pokud tam bude průtok tak nezamrzne, bez průtoku po určité době ano. Pak je řešení ten topný kabel.

Na vašem místě bych zaizoloval vatou a čekal jestli na chodbě bude pod nulou nebo ne, pokud bude mrznout tak bych měřil teplotu potrubí infrateploměrem (odkrýt izolaci), temperování bych řešil až když by hrozilo zamrznutí potrubí.

hm*
hodnocení

0x

Zatím bych se nebál, ale nějak bych určitě zaizoloval i kolena.

Nejvíc záleží asi na tom, jak se voda používá. Jestli dlouhodobě v trubce stojí, je to horší, jestli aspoň občas teče, je to dobré (občas tekoucí by klidně snesla 0 C, často tekoucí i nějaký mínus). U nás voda ani v zimě nemá méně, než asi 10 C, takže na zamrznutí by potřebovala nejdřív vychladnout a pak ještě mrznout; přitom při každém odtočení se tam dostane zas ta "teplá" a případná začínající námraza roztaje. Největší nebezpečí tedy hrozí přes noc, k ránu.

Chcete-li mít jistotu a klid, strčte tam ten topný kablík, jak navrhovali přede mnou, a zaizolujte.

drejdl*
hodnocení

0x

Mirelon nic moc, i ve dvojité vrstvě. V Bauhausu jsem viděl trubkovou izolaci z minerální vlny, na povrchu hliníková folie, ve všech běžných průměrech. Má to samolepicí chlopeň, takže práce s tím dobrá a lze zajistit i kolena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]