Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postavit sádrokartónovou stěnu pro kuchyň

Od: xagnes odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl bych rekonstruovat bytové jádro, ale rád bych jej udělal ze sádrokartónu, protože je to levnější, rychlejší atd. Mám nějakou představu, jak udělat klasickou příčku. Problém je v tom, že nevím, jak udělat příčku, kde budou zavěšeny kuchyňské skřínky. Někdo mi říkal, že jako podklad používají OSB desky, ale když jsem to zkoušel někde vyhledat, tak jsem žádný návod a ani obrázek nenašel. Mám obavy, že to sádrokartón sám neudrží, tak bych jej nejraději něčím vystužil.

Můžete mi prosím poslat nějaký odkaz nebo nápad jak to udělat?

Děkuji za pomoc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Osobně sádrokartonové jádra nemám rád. Dle mého je to nahrazení papundeklu papundeklem a když tě soused nad tebou vytopí tak je to móóc špatný. No ale k tvému problému . Kluci tam vsazují coulový desky který přišroubují do profilu a poté to prošroubují i se sádrošem. To samé musíš udělat na umyvadlo a skříňku nad umyvadlem .Dělat sádrokaron vypadá velice jednoduše , ale když neznáš určité zákonitosti , tak bych se do toho nepouštěl. Ono se to časem vymstí.

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně dej na rady instalatera.Ví co říká.Když už se rozhodneš vyměnit umakart za něco jiného,zkus uvažovat se sádrovláknitými deskami.Jejich pevnost je nesrovnatelně větší.Ale stejně se šroubují na konstrukci.

JABRAKA

hodnocení

0x

no jestli je sádrokartonová příčka levnější a rychlejší než z Ytongu, si nejsem jistý, mělo by to vyjít cca stejně, ale z ytongu příčku již nemusíte ničím vyztužovat. Můj názor je že sádrokarton patří jen na šikminy podkroví. Jinak to samozdřejmě vystužit musíte jak už je tu uvedeno.

xagnes
hodnocení

Zdravím, už jsem udělal nějaký ten strop ze sádrošu, ale ještě jsem nikdy nedělal příčku. Není to nic složitého, ale ta výstuha mě dostala. Vím, že by to bylo lepší z ytongu, ale obávám se, že bych to sám nezvládl, aby to nespadlo. Vzal bych si na to firmu, ale když vidím materiál za pár tisíc a práce za desetitisíce, tak mi to nepřijde normální:o( Musím najít njakého "levného" řemeslníka. Jinak to nevidím.

Každopádně Všem děkuji za odpověď.

jabraka*

Když jsi pracoval se sádrošem,zvládneš i Rigidur.Pevnostně je nejméně jako Ytong a práce s tím jako se sádrokartonem,nebo dokonce i jednodušší.

JABRAKA

standam*

xagnes

SDK pricky se neboj :)

vem sirsi UW a CW, CW dej vzdy tam kde bude nejaky ten uchyt potreba a nakonec muzes CW vystuzit dalsim UW nebo drevenym (suchym) hranolkem, pripadne muzes dat 2xSDK (desku) nebo jiz zminovane sadrovlakno

osobne si myslim, ze SDK (vystuzene CW) bude lepsi nez ytong 100mm

edyss*
hodnocení

0x

Stavěl bych to z Ytongu. Pokud dodržíte dispozici bytu, stačí jen ohláška a "papír" od statika.

Jak postavit sádrokartónovou stěnu pro kuchyň

edyss*
06.05.12 21:31
hodnocení

0x

obr.

Jak postavit sádrokartónovou stěnu pro kuchyň #2
xagnes
hodnocení

Dobré ráno,

ten ytong nevypadá složitě :o) Je lepší to nahoře vyplnit lepidlem nebo pěnou? Jaká značka lepidla je na ytong nejlepší? Na omítnutí se použije stejné lepidlo, a potom fajnová nebo je na to taky něco spešl? Jakou tloušku ytongu 150 mm? Asi se to nezhroutí, když na tom bude zavěšena celá kuchyňská stěna:o) Půjdu do ytongu. Je to asi lepší, než ten sádroš. Už jenom kvůli tomu, že by mě náhodou někdo vytopil :o)

Děkuji

10 cm Ytong ti bude stačit. na lepení Ytongu je celkem jedno jakou značku použiješ použiješ Ytong má taky svoji značku, ale myslím že je zbytečně drahý, to ti poradí ve stavebninách. (ale zase ne tu nejlevnější) Až budeš mít příčku hotovou (vrchy a kraje pěnou) tak ji napenetruješ potom natáhneš stěrkovým lepidlem, do toho natlačíš perlinku a znovu přetáhneš lepidlem ať perlinka není vidět. Nakonec natáhneš fajnovou nebo i sádrovou omítkou, záleží jestli se ti líbí hladký povrch. Samozdřejmě mezi postupy musí zaschnout.

edyss*

Nahoře se nechá mezera 5-10mm a vyplní se nízkoexpanzní pěnou. Ve stavebnictví Vám dají přímo lepidlo na Ytong. Na stěnu kde bude kuchyňská linka jsem použil Ytong 10cm a na ostatní příčky Ytong 7,5cm. Po vyzdění se Ytong napenetruje a teď máte více možností. Já použil stejné lepidlo a perlinku a na to fajnovou od f. Salith. Dělal jsem to pro tchýni a muselo to být na 100% OK. Jinak můžete po napenetrování Ytongu přímo nanést omítku např.od f. Salith (hlavně dodržet technologické postupy) a tím ušetřit za lepidlo s perlinkou. Jinak za 4 roky co je jádro nové, jednou prosákla voda z pračky od horních sousedů přímo do stropu (vypadla jim hadice při ždímání). Naštěstí já na strop sádrokarton nedával, takže se nic nestalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]