Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozmístění elektriky × vrtání

Od: derma odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
bydlím v panelovém domě a chtěl bych si přidělat poličku, musím vyvrtat dvě díry. Dostal jsem ovšem strach, abych nenavrtal nějaký kabel od elektriky. Chci se zeptat, kde se dají sehnat nějaká schémata rozmístění elektriky? Je vůbec možné v panelu anvrtat elektriku? Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Teoreticky by měl na stavebním odboru existovat projekt. Ovšem i když byste ho sehnal, asi bych na něj nespoléhal. V panelákách bývají rozvody dělané většinou v podlahách. Pokud nebudete vrtat v blízkosti vypínačů a zásuvek, není pravděpodobné, že se strefíte do drátů. Detektorem kovů toho moc nezjistíte, panely jsou plné armovacího železa a bude Vám to pískat prakticky všude.

buss
hodnocení

1x

U panelů by to neměl být problém, vedení je taženo u podlahy, nebo v podlahové liště, kolmo k zásuvkám, vypínačům, i světlům. Ale u stropních panelů může být i šikmo, záleží na umístění světla. Existuje dokumentace, která říká u jakého typu panelu, domu T... jaká je modulační síť Např. T068 po 120 cm.

jedine buss správně, elektro je taženo u podlah resp. stropů. Ve zdech nic není mj. kvůli pevnosti. Od vypínačů vede drát svisle dolů možná spíše nahoru to přesně nevim. Mytu máme pkojíček a původní majitelka se opravdu vařádila a měla v každé stěně 15 děr minimálně a vše ok.Stačí rozdělat a nakouknout do vypínače a uvodíte husí krk kam vede. Nebo od zásuvky.

doplněno 04.05.12 20:40:

ten detektor Vám """strááááášně""" pomůže, zvlášť když jsou panely plené železa, a ty tenší opravdu jsou.

instalater*

miramira - ve zdech nic není.? Ty to bereš podle svého bytu , ale víš kolik je typů panelových domů? Musíš to brát všechno v globále. Nevíš přesně v jakém domě tazatel bydlí. Já například jsem bydlel v paneláku , kde byla el. tažena různě šikmo po zdech a v koupelně to byly malé Dukovany. Husí krk tam nebyl ani jeden a ten detektor tam vážně fungoval. Detektor byl něco jako plochý šroubovák s ploštělým držátkem . Když jsem s ním najel asi 5 cm od gáblu , tak se mi tam objevila značka blesku. Nejsem elektrikář a nevím na jakém principu to fachčí. Asi nějaká indukce. Ale fachčí a to je důležité. Na dráty -roksor v panelech to nereagovalo.

od kdy jsou koupelny v panelácích zděné? tuk tuk, Leda tak až od roku 1990. Píšete o tažení šikno = nesmysl. I z hlediska realizace(výroby) a pevnosti a únosnosti panelu je šikmé vedení iracionální. kdo a proč by to tak dělal, a myslím, že to nikdy žádný předpis ani nedovoluje z důvodů lehce pochopitelných. To Vaše tvrzení nemáte jak podložit ani jej ničím nepodložíte, já napsal tazateli ať rozdělá zásuvku nebo vypínač a koukne kam vede husí krk.

instalater*

miramira . To tuk tuk je myslím zbytečné . Ano v paneláku kde jsem bydlel byla jedna strana koupelny panel. Z druhé strany bylo schodiště. U nás je takhle postavený celý sídliště. Vím to velice dobře , protože když předělávám bytová jádra , tak do těch stěn zasekávám vodu a odpad. Kango jenom hoří. Na tom panelu bývá asi jenom 1 cm omítky. Pod omítkou tam jsou vedené ploché kabely a to k infrazářiči k zásuvce a pokračuje to do kuchyně na jednu zásuvku.Různě šikmo jak to vyšlo. Paneláky se stavěly asi kolem roku 1973. A údajně tam brigádničili ruští vojáci. A panely se vyráběly u nás ve městě .Dalo by se říci skoro na místě výstavby. Nemám důvod si vymýšlet. Oko není ... , oko vidí.

Zdaleka ne ve všech panelech vede elektrika v husím krku. Často bývají kabely AYKY (nejhorší kabel, co kdy kdo vymyslel) přímo v betonu, či omítce. A ten přímý směr je taky jen iluze a zbožné přání. A proč by to kdo dělal? Pokud se takhle postavilo celé sídliště, šli úspory kabelů do kilometrů. Ty se pak daly použít při melouchách.

hodnocení

0x

Na nějaké schéma i když ho seženete nebude po letech moc spolehnutí.

Raději si půjčte od někoho detektor pro lokalizaci el.vedení...

mowla*
hodnocení

0x

Poměrně se dá spolehnout na to, e vedení je kolmo na podlahu/strop - tedy pokud nad/pod zamýšleným místem vrtání není zásuvka (vypinač, krabice), velmi pravděpodobně tam není ani kabel...

Detektor vedení je skoro jistota - ale i s ním už se mi kabel podařilo navrtat...

:)

hodnocení

0x
Jako perličku uvedu příklad z praxe. V jednom vícepatrovém domě
s třemi byty na podlaží byla elektroinstalace na chodbě v každém bytě v jiné výšce. Když jsme pátrali po příčině, vysvětlení bylo jednoduché. Záleželo to jen na výšce učedníka a délce jeho žebříku.
Projekty byly jen na orientaci.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím.V tvém případě bych použil vyhledávač elektriky. Já ho mám v podobě šroubováku a stál pár korun. Tak bych asi vidiákem vyvrtal třeba půl cm a změřil a tak pokračoval. někdy se vyplatí si s tím 5minut hrát než to pak hodinu opravovat. Jednou bylo asi na 40m2 asi 0,5 m kabelu . A co myslíte? Já šťastlivec ho trefil přímo na střed. Prostě kdo umí umí. Nejhorší je , když o tom káblu víte a ruka je rychlejší než mozek. *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]