Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat. Koupil jsem domek za 1 200 000 a dalších cca 300 000 investoval. Protože se stěhuji mimo ČR, chci jej prodat alespoň za 1 400 000 (prodělám tedy 100 tis)..jak ale s daní z příjmu? Základ se, jak jsem viděl, počítá jako rozdíl mezi nabývací a prodejní cenou, ovšem co moje investice? Rozdíl je takto 200 tis (zdánlivý zisk), ale já investoval 300. Lze to nějak zohlednit?
díky
Ceny jsou smluvní, pokud je kupec ochoten požadovanou cenu dát... Jedna věc je z čeho daň a druhá, co bylo na ruku.
Dost těžko mi někdo zaplatí cenu vyšší, než kterou má ve smlouvě. Resp. při nějakém problému by pak musel vrátit cenu pouze takovou, jakou stanoví smlouva.
Ale moje otázka se týká daní, nicméně myslím, že náklady do nemovitosti lze přičítat k nabývací ceně a tedy rozdíl mezi prodejní a nabývací nebude ziskový.
buss, To by byl ale podvod, že? Navíc je pravda, že já bych na ruku nikomu nic nedal protože je známá finta jak se domluvíte, že ve smlouvě bude milion, ten se pošle bezhotovostně a pak ještě půl milionu na ruku. Poté co vám zaplatí, od smlouvy odstpoupíte a vrátíte jen ten milion, to co jste dostal na ruku popřete. Takto už pár lidí naletělo. Ale zpět k otázce.
Daň se platí ze zisku, pokud prodáte se ztrátou, tak daň platit nebudete. Musíte ale ty náklady prokázat. Pokud nemáte doklady, tak to lze udělat i odhadcem, který se na to podívá a odhadne kolik jste do toho investoval.
Navíc do nákladů se nepočítá jen materiál, ale pokud jste dělal svépomocí, tak i odhad toho, co by stála ta práce. Plus samozřejmě "lost opportunity cost" tj náklad ušlé přiležitosti. To si lze přestavit jako úroky, které by jste dostal, kdyby jste dům nekupoval a dal peníze na vklad s nuovým rizikem. Jinými slovy. Když teď koupím dům za milion a za dvacet let ho prodám za milion a půl, tak ho prodávám se ztrátou, protože kdybych ten milion dal na účet tak bych měl určitě víc než milion a půl.
Jinak finanční úřady mají povinnost poradit, a dokonce a to málo kdo ví, mají povinnost za vás vyplnit daňové přiznání, pokud s tím budete mít problém, zajděte na finančák, zeptejte se kdo vás má na starosti a za tím úředníkem zajděte na konzultaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.