Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatápění v kotli - dělám to správně?

Od: vlazy* odpovědí: 32 změna:

Mám 2 týdny nový kotel ústředního topení Viadrus Hercules U 26 4čl. a před týdnem jsem ho poprve vyzkoušel zatopením v ním. Zatápěl jsem běžným způsobem, tak jak jsem zvyknutý v kotlech zatápět. Dole jsem dal papír a na něho drobnější dřevo a papír zapálil a čekal jsem až se mi dřevo rozhoří abych tam pak mohl přiložít větší kusy dřeva. Když jsem zapálil papír tak to příliš hořet nechtělo a začalo to dost silně kouřit a kouř místo do komína se tlačil z kotle ven přes popelník a všemi možnými netěsnostmi kolem dvířek což mi zakouřilo téměř celou kotelnu. Kouřová klapka byla samozřejmě otevřená. Kotel je napojen na komín ocelovým kouřovodem o průměru 16 cm a komín je nově vyvložkovaný nerezovými vložkami (rourami) o průměru 18 cm a jeho výška je 9 m. Po asi 15 minutách začal kouř pomalu odcházet do komína a přestával se tlačit ven z kotle a pak dál už bylo vše v pořádku i po přiložení větších kusů dřeva. Zajímalo by mne proč mi koř ze začátku unikal z kotle ven místo do komína nebo co jsem možná dělal špatně. Nemohlo to být např. tím, že komín před zatopením byl studený a proto hůře táhnul a až se trochu rozehřál tak začal táhnout dobře?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vladiim*
hodnocení

0x

odpovedel jste si vlastne sam.. kdyz se poprve zatapi tak komin nema tah takze se musi vytvorit :)

des*
hodnocení

0x
Nemohlo to být např. tím, že komín před zatopením byl studený a proto hůře táhnul a až se trochu rozehřál tak začal táhnout dobře?Ano,je to tím.My jsme muselu vždy zapálit noviny ve dvířkách u komína a potom teprve v kamnech.

vlazy*
hodnocení

Znamená to snad to, že při každým zatápění v tomto kotli se mám připravit na podobnou situaci a zakouření celé kotelny? Něco takového by se mi vůbec nelíbilo. Všechny kotly které v této kotelně předtím byly byly napojené na stejný, ale nevyvložkovaný komín vyzděný z cihel a se zatápěním nebyly takové problémy.

des*

Obyčejně v létě netopíme,není důvod(je teplo)z toho důvodu se ohřev vody přepíná na elpr.V sezoně se toto neprojevuje,neb je komín ohřát.

doplněno 04.05.12 00:44:

Nejde tedy o špatný kotel,ale studený komín a když to uděláte,tak vám snad ruce neupadnou.Dělá to každému.

vlazy*
hodnocení

des: Ani já v létě netopím a před týdnem jsem k topení taky důvod neměl. Mám ale namontovaný nový kotel a nově vyvložkovaný komín a tak mi to nedalo abych v něm nezkusil už nyní poprvé zatopit. Netopil jsem celý den, ale pouze nachvíli abych vyzkoušel jak to topí a zda je vše v pořádku. Nyní už asi do podzimu nebude důvod v tom kotli topit.

Trochu mi připadá divné, že u nevyvložkovaného komínu mi něco takového nedělalo. Je sice nějaké nařízení, že komín má být vyvložkovaný, ale přitom se asi nehledi, že ty vložky asi zhoršují tah toho komína. Nemůže náhodou být ten průměr vložek 18 cm trochu malý na dostatečně dobrý tah komína? Chápu, že studený komín může zhoršovat tah komína, ale v zimě když bude venku mrznout to může dělat větší problémy než nyní když je teplo.

"a když to uděláte,tak vám snad ruce neupadnou." Mohl by jsi to trochu upřesnit co konkrétně bych měl podle tebe udělat?

kuchtik0

K zatopení bez čadění je třeba, aby venku byla nižší teplota, než je v místnosti s kotlem, jinak bude čadit každej kotel. souvisí to s tlakem. pokud je uvnitř komína studenější vzduch než venku, má snahu se tlačit dolů a pak to dělá to, co popisujete. mě se třeba osvědčilo nacpat kamna papírem a nechat shořet při skoro zavřených dvířkách, pak už lze normálně zatápět. musíte si přijít na vlastní způsob, lze třeba koupit pepo a nechat ho hořet ve vybíracích dvířkách komína. noviny by měly udělat v podstatě stejnou službu - vzniká tím tah v komíně a ten vytahuje kouř z kotle. rozhodně to není vyvložkováním a rozhodně to nebude v zimě stejné - rozdíl teplot bude velký a tím pádem i rozdíl tlaku, tím pádem tah v pořádku a zakouření žádný. kotlem to taky nebude.

vlazy*
hodnocení

Nejsem kominík, ale s tou teplotou a tlakem to asi bude nějak souviset. Vyvložkování komínu a napojení kotle na něho mi dělala odborná kominická firma tak snad ví jak to má být udělané, tak aby to bylo dobré a dobře to táhlo. S tím zapalováním např. novin ve vybítacích dvířkách komínu je možná dobrá rada, ale v mým případě příliš nereálná. Dole u vybíracích dvířek mám na konci vložek nasazený kryt o kterém mi kominíci tvrdili, že tam musí být kvůli tomu aby to nechytalo falešný tah. Kdybych tam měl při každém zatápění zapalovat noviny tak bych ten kryt musel vždy sundat a tím by se mi vysypaly z těch vložek saze které bych musel vybrat a byla by to dost špinavá a zdlouhavá práce. Při nevyvložkovaném komínu s tím čaděním nebyly problémy žádné nebo výjimečně jen trochu a tak mne napadá otázka proč mi to dělá nyní při vyvložkovaném komínu?

hodnocení

0x

Problém je jak je zde popisováno. Tah komína je založen na tom , že teplý vzduch je lehčí než studený a tudíž vždy stoupá vzhůru. U otevřeného venkovního ohniště je názorně patrné , že tah (stoupání teplého vzduchu _ spalin) existuje i bez komína.. Je li v komíně studený vzduch , tak svoji větší tíhou má tendenci v komíně klesat a tím zmenšit a nebo přerušit potřebný tah. Aby tomu tak nebylo je potřeba ve spodní části komína nějakým způsobem zahřát vzduch , který pak svojí stoupavostí vytlačí z komína studený vzduch a tak se obnoví tah.

Když nemáte přístup k vybíracímu otvoru komína , vyzkoušejte : Při zatápění (tak jak to děláte ) uzavřít u kotle všechna spodní dvířka a klapky a ponechte jen mírně nastevřen přikládací otvor . Tím přiblížíte teplo ze zákládajícího ohně blíže ke kouřovodu. Až kotel obnoví tah můžete již běžně přikládat a topit. Nebo , pokud je přístup k vyústění kouřovodu z topeniště kotle , zapálit zde smotek novin. U vyvložkovaného komínu je zřejmě problém , že ocelová vložka dříve než zděné stěny komínu vychladne a také déle drží svoji původní teplotu a proto se vyskytuje častěji a silněji vliv studeného komína - vzduchu v komíně do jeho ohřátí.

Zahřívání komína otevřeným ohněm má svá rizika . Při vzplanutí sazí v komíně může dojít k destrukci komína , případně požáru. miro

fgbfghk
hodnocení

0x

V tomhle horku kdy venku je tepleji než uvnitř to je normální - studený vzduch v komíně je jako poklička a chvíli trvá než to teplý vzduch z kotle přetlačí a rozjede proudění z kotle nahoru ven. Kouli z novin, nechat jen malý vstup vzduchu = to se rozběhne asi nejrychleji. V zimě tenhle problém zmizí.

Uhlím topte odhoříváním - nasypat uhlí a nahoře zapálit. Klasicky uhlí na třísky to čoudí jak mašina.

bambula*
hodnocení

0x

Odpovědi jsou všechny špatně. Nezáleží na jednom parametru - jen na teplotě komína, ale záleží na rozdílu teplot vzduchu v komíně a nad komínem. Je-li, třeba v létě nebo i na jaře při slunném počasí nad komínem teplejší vzduch než v komíně, nemůže vzduch z komína stoupat. Studenější vzduch z komína než je nad komínem lze vyhnat jen žhavým vzduchem - žhavými spalinami. Proto pomohou lehce zmuchlané zapálené noviny u vstupu do komína(v kamnech nahoře). Kouř ze dřeva je vlažný a nemá sníženou hustotu jako žhavé spaliny z plamenem hořících novin. V komíně tedy musí být tepleji než nad komínem. Proto v zimě při zatápění, i když je komín studenější než v létě nebo na jaře, to nenastává, protože v zimě je vždy teplota vzduchu nad komínem nižší než v komíně i když se netopí a v komíně vždy teplota o něco vyšší vlivem tepla v domě kolem komína a tedy komín v zimě má přirozený neustálý tah i když se netopí. Průměr vložky máte zcela dostatečný. V případě horkého vzduchu nad komínem při netopení - v létě může dokonce dojít k obrácenému tahu komína směrem dolů a kamna smrdí.

instalater*

bambulo - díky . Zase jsem se dozvěděl něco nového. Také jsem se domníval že je to tak jak bylo řečeno před tebou. Aspoň neumřu blbej. Dík. Instalatér*palec*

vlazy*
hodnocení

Děklují všem za odpovědi a rady ohledně zatápění, tahu komína atp. které snad budou při topení v kotli pro mne užitečné. Nejsem na to žáden odborník, ale připadá mi že to plechové vyvložkování komína (nerezové roury) možná trochu přispívají ke zhoršení tahu komína tím že ten plech bude asi vždy před zatopením studenější než cihly ze kterých je komín vyzděný. Nastává proto otázka k čemu je dobré nějaké nařízení, že komín musí být vyvložkovaný? Firma která mi vložkování prováděla mi tvrdila, že pokud je starý kotel napojený na nevyvložkovaný komín tak to tak může zůstat, ale pokud se na komín napojuje nový kotel tak komín podle nějakých předpisů musí být vyvložkovaný. Kdysi se komíny nevložkovalo a nikomu to nevadilo. Ty vložky se do komínu dávají asi z bezpečnostních důvodů aby kouř nemohl unikat přes nějaké případné trhliny ve zdi komína. To ale jde přece zkontrolovat a případné trhliny utěsnit, zazdít atp. a asi by to měl zkontrolovat i kominík při revizi komína. V tom vyvložkování komína proto nevidím nějaký přínos pro majitele domu s komínem. Jsou to asi pouze náklady které nepřinášejí žáden značný přínos.

Ještě mne napadá otázka související s vyvložkováním komínu. Musí být plechové vložky které na střeše trocu z komínu vyčnívají spojené s hromosvodem? Když jsem se na to ptal pracovníků kteří mi komín vložkovali tak mi na to nevěděli odpovědět. Tvrdili mi, že vložkovali už hodně komínů a nikde to s hromosvodem nespojovali a ani neví, že by byl nějaký předpis který by to nařízoval.

jendax

Nevím o tom ,že by se při vyměně kotle za jiný musel vložkovat komín. Připadá mě to že si chtěl někdo vydělat. Jiná situace je při stavbě nového komína. Tam už musí byt postaven ze stavebnice ,jinak vám nedají revizi.

Taky je duležité jak je topidlo náročné na tah. Já mám kamna a ty mají mít min. 10PA . Ale kotle mají často tahy i směrem dolu a proto mají požadavky až na 20Pa. I když mám učinou vyšku 3,5 m tak mi nerez komín tahne jak blázen. Nikdy jsem neměl problém se zatápěním ,protože kouř mi prakticky stoupá vzhuru .Tam kde jde roura na stranu ,tak jde šikmo pod 45° .Takže taky to muže byt tím ,že mate někde vodorovné vedení a proto vám to začuzuje . Kouř nejde vzhuru a než se zahřeje komín a získá tah tak mate problemy.

vlazy*
hodnocení

jendax: Firma která mi montovala kotel mi ho odmítla připojit na komín s tím, že to musí udělat odborná kominická firma a pak na to udělat i revizi a oni toto nedělají. Taky se mi to vložkování komínu příliš nezdálo a předpokládal jsem, že by se to snad bez toho mohlo obejít. Informoval jsem se proto u dvou různých kominických firem a obě mi jednoznačně odmítly kotel napojít na nevyvložkovaný komín s tvrzením, že podle nějakého nařízení nově namontované kotle musí být napojené na komín vyvložkovaný jinak na to nelze vystavit revizní zprávu. Staré kotly které jsou už napojené na nevyvložkovaný komín můžou bez toho vyvložkování zůstat.

Na tom kotli mám vývod kouře na zadní straně. Přímo tam je u kotle napojené koleno 45° s rourou kouřovodu vedoucí přímo do komína.

instalater*

jendax- když měním kotel , tak si musím sehnat revizního technika , který mi ho uvede do provozu a potvrdí záručák. Pokud to není v cajku , tak mi na to technik nedá štempla.

jendax

To je masakr *smich* . Zlaty krbovky ,ty jsem si namontoval sám . To kotle jak koukám je asi jiná liga.

A co když si kotel taky někdo namontuje sám . Nebo na to musí byt firma? To mě ten kotel jinak neprodají?

vlazy*
hodnocení

Ono by si ten kotel mohl někdo namontovat sám když to umí. Nevidím, žáden rozumný důvod proč by se tomu mělo nějak bránít. Nevím jak by to ale bylo se zárukou na takto namontovaný kotel. V záručním listu je ale mj. uvedené: "Podmínka pro platnost záruky: instalace a uvedení kotle do provozu musí být provedeno dle "Návodu k obsluze a instalací kotle” odbornou montážní firmou" a je tam i místo pro razítko montážní firmy. Pamatují si časy kdy v 80 létech jsem koupil novou televizi a v záručních podmínkách bylo, že mi ji musí doma zapojit televizní služba a potvrdit to což vypadalo tak jako by běžní lidí byli až takoví "blbci" kteří si nedokážou správně zapojit televizi do zásuvky a připojit k ní anténu.

kecal
hodnocení

0x

Nejlepší na zatápění je normální propanbutanová bomba a hořák na pokládání izolace.Mají ho všude v OBI.StavebnináchVše chytne hned a nemuší se zatápět papírem.Dřevo chytne hned.Stačí na okamžik hořák nasměrovat do otvoru do komína a komín má hned tah.

vlazy*
hodnocení

Tak to s tou propanbutanovou bombou a hořákem zkoušet nebudu. Nyní už až někdy do podzimu snad topit nebude třeba a pak se uvidí jak to bude s tím zatápěním v zimě. Papíru na zatápění mám dost hlavně z reklam kterých mám téměř denně plnou schránku. Ono bude asi třeba s tím zatápěním trochu experimentovat a najít si nejlepší způsob jak na to.

hodnocení

0x

Ahojky,nevím jaký jsi měl kotel před tím Viadrusem,ale myslím si ,že jsi zatápěl špatně,jelikož je to kotel odhořívací tak by jsi měl zatápět na hoře.(nejdřívě nasypat uhlí pak větší špalky a pak papír a třísky a zhora zapálit) Vyzkoušej a uvidíš:)

vlazy*
hodnocení

sword: Před tím Viadrusem jsem neměl originální kotele. Byly to kotle plechové svařované které si otec dělal sám. Ten poslední mu už dělali jeho známí a vydržel něco přes 20 let. Byl to dobrý kotel, ale bohužel všehno má svojí životnost a loni v listopadu mi začal téct.

Ten Viadrus Hercules U 26 4čl. není kotel odhořívací ale klasický prohořívací. Podle návodu se má podpal zapalovat přes otevřená popelníková dvířka což je dole a né nahoře tak jak to tvrdíš ty.

Ahojky tak,až ti to poleze to topení zatápění na nervy tak to zkus jak jsem ti psal já. Mám tento kotel asi pět roku a díky zatápění ze zdola jsem ho chtěl po dvouch topných sezonách vyměnit a až po diskuzy na netu mě bylo poraděno zatápět ze zhora a že už jsem toto poradil více majitelům a každý se jen divil,že je to o něčem jiném,nemluvě o kouření s komína. Ale to už nechám na tobě:)Ahojky

doplněno 07.05.12 15:36:

Ještě doplním pokud ti bude palivo hořet ze spoda veškeré plyny ti utečou komínem ven,pokud bude hořet na hoře plyny shoří a nečudí se tak z komínu. Pak se podívej na rošty kotlu s prohoříváním třeba H 418,dakon 24 a podívej se na tvého Viadruse:)

vlazy*
hodnocení

Nyní už to zkoušet nebudu protože není příliš důvod k topení, ale na podzím až se začne topit tak to zatápění zezhora možná zkusím.

Mám stejný problém. Také mám nový kotel vložkovaný komín a zkoušel jsem topit, protože mi to nedalo.

Co se týče zatápění tak to čoudilo než se spaliny začly mít teplotu, ale to je zde popisováno, takže ok.

Ale horší je že s kotle nedostanu kloudný výkon, kouří s komína a spalování je na uhlí bídné.

Zeptám se, to co popisujete, když je venku okolo 18-20st nad nulou je možné aby komín tak byl tak malý že to kotel neutáhne?

Např. v zimě 25Pa, a při teplotách +20st venku pouze 15Pa? Při provozu. Je to tak možné?

robin1*

To bych neřek, takový rozdíl v tahu tam nebude, a hlavně při běžném provozu kotle po roztopení bývá teplota na ústí komína cca 100 st. C takže pak už je venkovní teplota šumák. Problém hledejte jinde.

doplněno 04.07.12 06:20:

To Acer u dorky je kromě komínové klapky snad ještě jedna, máte vše otevřené?

Co je to za typ kotle? Máte průřez komínového průduchu v rozměru doporučeném výrobcem kotle? Nemáte na vyústění komína nějakou stříšku? Jak dlouhý máte kouřovod od kotle do sopouchu?

vlazy*
hodnocení

Pokud se jedná o tu stříšku na komínu tak tu mi kominíci kteří mi vložkovali komín a napojovali nový kotel příliš nedoporučovali, že to pak více dechtuje a trochu i snížuje tah.

Jinak si pamatuji z mého mládí, že kdysi byly v domě v kuchyní kachlové kamna na vaření a v těch se běžně zatápělo i v létě kvůli vaření a nebýval s tím téměř žáden problém, že by se kouř tlačil do kuchyně místo do komína. To ale nebyl komín vyvložkovaný. Byl to obyčejný komín vyzděný z cihel.

Já mám kotel Dor 25max, vložka je 160mm, dlouhá od sopouchu 10metrů a kouřovod je bez kolen 0,5metru dlouhý. Požádal jsem o výpočet i schiedel a dostal jsem ho a je tam 31Pa, tedy jestli se v tom dobře orientuji. Ale podle toho jak se to chová je to dost divné.

I soused se ptal co tam pálim!

Zátop :

Jak říkám co se týče zátopu to mi nevadí, ale nejhorší je jak to čadí když je roztopeno a spaliny jsou okolo 200-250. Včera jsem je nemohl vytáhnout víc jak 190.

vlazy*
hodnocení

acer: Podle toho videa vypadá, že máš kotel s přikládáním zezhora. Ten mi byl také nabízený, ale jednoznačně jsem ho odnítl z několika důvodů. Příliš se mi nezdálo to přikládání zezhora, malý prostor pro palivo a proto bych musel dřevo štípat na menší kusy, nedoporučovala mi to známá která ho měla a musela ho pak nakonec vyměnít za jiný protože palivo se v něm ucpávalo a nepadalo doře dolů a muselo se tak často prohrabávat. Nakonec jsem si raději něco připlatil a koupil jsem litinový Viadrus Hercules U 26 4čl. a doufám, že pokud se nějak vyřeší to kouření (čadění) při zatápění tak s ním snad budu spokojený. Příliš ale nerozumím těm číslům které uvádíš a nevyznám se v tom co to je, např. "spaliny jsou okolo 200-250".

neon*
hodnocení

0x

Nevšiml jsem si, že by to tu někdo zmiňoval. Je to asi jasné. Ale když mám povolenou sekundární klapku, to kolečko na přikládacích dveřích, tak to čoudí dovnitř samozřejmě podstatně víc. To jste měl utažené? :)

vlazy*
hodnocení

neon: Nevím zda tvůj dotaz je směrovaný na mne. To kolečko na přikládacích dvířkách jsem měl ze začátku trochu pootevřené, tak jak to píšou v návodu ke kotli. Když to ale začalo čoudit tak jsem ho hned uzavřel (utaáhnul) na doraz, ale kouř se i tak velmi hodně tlačil z kotle ven všemi možnými sebemenšími netěsnostmi.

A jesli to bylo na mě, tak já jsem to víčko otevřené neměl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]