Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvodnění domu ve svahu

Od: hrnous* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřeboval bych malinkou radu s odvodněním domu, viz foto, dům je ve svahu ze kterého pravděpodobně stéká voda dolů do domu, základy jsou z kamene, nepředpokládám nějakou extra hloubku, na kameni předpotopní pokus o IPU a na ní klasika cihla.. předpokládal sem klasický postup s odvodňovací trubkou nopovkou a spol.,. ale když tu čtu ostatní příspěvky tož to asi moc ideální nebude..díky za snahu.. viz hrnous.rajce.idnes.cz/... hrnous.rajce.idnes.cz/... hrnous.rajce.idnes.cz/...

Odvodnění domu ve svahu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hrnous*
hodnocení

Nad domem bylo relativně dost trnek ze kterých bylo dokopy půl kýblu a černá střecha, takže ty padly před 14 dny za vlast, ale nepředpokládám, že by byly hlavním zdrojem vlhkosti

Odvodnění domu ve svahu #2

hoummy*
hodnocení

0x

Najděte njvlhčí místo na zemi před domem a udělejte si tam zahradní rybníček, ladí to oku i vlhkosti :), budete mít sucho.

mowla*
hodnocení

0x

Největší problém bude - pravděpodobně, s vodou přitékající seshora po svahu (a ze silnice) - pomohlo by vykopat v terénu nad domem a okolo něj (ideálně do nezámrzné hloubky) drenážní rýhu (vložit drenáž a zasypat štěrkem) a povrchovou vodu tak svést níže - otázka je, co na to vlastník/ci pozemku/ů a soused dále po svahu...

colombo*
hodnocení

0x

Měl jsem podobný problém. Před domem mírný svah a vede tudy přívodní potrubí vody, plyn a telefon.

Podél potrubí se mi po silnějších deštích nebo tání sněhu vždy dostala voda do sklepa.

Proto jsem vyvrtal do země díry průměru 200mm a do hloubky 2metry ( asi 1metr oleje pod základy). Díry jsem "vyvložkoval plastovou trubk, která má po délce vyvrtané otvory.

Do takové jímky se mi stahuje voda a tu potom musím ručně vyčerpat.

repkin*

S tím olejem jsem to nepochopil, ale radši si to ani nechci domýšlet.

colombo*
hodnocení

0x

Slůvko oleje se mi do textu vloudilo z jiné myšlenky. Olej s odvodněním nemá nic společného. Omlouvám se za překlep.

A ještě k odvodnění. Pomohlo by dát na kraj silnice obrubníky. Ty vodu zadrží na silnici a tak voda nepoteče po svahu k domu. Nejlépe když voda doteče po silnici k nějaké vpusti do kanalizace.

Potom buď vykopat drěnážní rýhu, dole vysypat drtí a vodu svést bokem mimo dům nebo udělat drenážní rýhu spádovanou do jímky a odtud si čerpadlem vodu odčerpávat (třeba do velké nádoby na zalévání).

Důležitá je vždy hloubka jímky, kam se bude stahovat voda.

Při trvalejším dešti se může stát, že hladina vody stoupne a tím navlhnou i zdi, ale to se stane třeba třikrát do roka a mezitím bude zeď suchá.

repkin*

OK, olej jsme vyloučili, ještě mě napadá, že bych to osobně neriskoval na zalévání, pokud by to byla voda z ulice. Vidím to u nás, je to tu samej olej a benzín. Jinak se obávám, že milancukrar bude argumentovat tím, aby se pak do té odvodňovací trubky nestahovala voda, která by pak měla v podstatě pro uživatele opačný účinek. *ee*

hrnous*
hodnocení

A co tak udělat tu drenážní trubku se zásypem třeba 50cm od hrany ""základů" tak aby táhla vodu jakoby jak ze svahu tak z domu, resp aby nestahovala vodu ze svahu přímo k základům..?

hrnous*
hodnocení

S vyspádováním a odvedením do zahrady by neměl být problém..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]