Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme 40 let starý cihlový dům s vlastním kotlem. Při rekonstrukci jádra přišly do kuchyně, koupelny a na záchod nové tělesa a rozvody topení v mědi. Nový kondenzační kotel. V ostatních pokojích zůstaly původní litinová tělesa, na které přišly nové ventily a odvzdušňovací ventilky. Všechny trubky vedou v zemi. Problém je ten, že jediné topení a právě v ložnici nám klepe. Vydává zvuk podobný kapání vody. Není to jen při spuštění, ale při každé změně teploty tělesa nebo trubek. A hlavně, klepání a praskání vychází z trubky (z trubek). Někdy nám přijde, že je to přímo u ventilu a někdy hned po cestě v trubce. Po přečtení některých diskuzí jsem s trubkami zahýbal, pomohlo, ale max na minutu a znovu. Při hýbání trubky vydávaly stejný zvuk praskání. Takže jsem rozebral parkety asi 50 cm od tělesa, a trubkám kde slyšíme klepání nejčastěji, jsem udělal místo, ale zvuk je pořád stejný. Volal jsem i topenářům, ale může to být prý cokoliv a nikomu se do toho v podstatě nechce. Nezbývá nic jiného než topit jen do doby než jdeme spát, a protože jsme krajní byt v nezatepleném domě, tak ráno vstáváme do 15°C, ale pořád lepší než to mučení. Shodou okolností jsme zjistili, že nám zapojili žebřík v koupelně naopak. TH dali na zpátečku. Po šíleném vrzání jsme TH sundali a je klid. Údajně to ničemu nevadí a oprava bude až na jaře. Tímto prosíme o radu jak dál, co vyzkoušet. Je možné, že je na vině stáří trubek apod.?
Děkujeme za radu
ktou radiátoru jež klepe vede jsitě jedno z nejdelšíc potrubí a asi se roztahuje (dilatuje) a stahuje a tak klepe. Znám i systémy kdeto klepá jak se trubky ochlazují, ale četnost je malá.
Děkuji za odpověď, ano je společně s dalším topením nejdál od kotle. To, že potrubí dilatuje logické je, tomu rozumím, ale doufám, že je ještě jiná možnost než rozkopávat podlahy a jak píšete, klepe to i při ochlazení. Nestačilo by třeba v místě kde je slyšet klepání uříznout a přivařit nově v mědi?
Měď dilatuje také. Bylo by nutné vložit dilatační mezikus nebo udělat dilatační smyčku. Potrubí musí být "něčím" (miralon, filc, noviny...) obalené, nikoli přímo zazděné nebo zabetonované...
Pomoct to může - pokud se udělá dilatační smyčka. Ale jen pokud to lupe např. posunováním radiátoru po držáku a ne ve zdi... To lupání je postupné napínání materiálu při změně teploty, pak to s lupnutím odskočí a tak pořád dokola.
škoda, že jsem neměl na net přístup dřív. Dnes jsem tady měl topenáře, kterýmu jsem po dohodě musel zaplatit, ale vůbec nic nevymyslel. Jen, že trubky dilatují a že by začal ventilem a opravou toho žebříku v koupelně a pak se uvidí. Žádná dilatační smyčka ho nenapadla a mně to příjde jako výborný nápad. Jinak těleso je upevněný, myslím, že je to pořád v tom potrubí. Nebo, že by se mezi držák a těleso ještě mohlo něco pro odpružení dát, nějaká guma? každopádně dilatační smyčku vyzkouším, snad ještě před svátky. Děkuji
No vidíte, topenáři jste zaplatil za info, že trubky dilatují, a vymyslel řešení - aspoň nějaký návrh co s tím?
Dilatační smyčka nebo mezikus není "dobrý nápad" - to je prostě nutnost, při větších délkách rovných trubek. Změnou zavěšení topného tělesa nevyřešíte problém v uložení trubek ani jejich dilataci...
Pokud je to extrémně dlouhý, tak tam jen chybí dilatační smyčka, ale s tím už asi nic nenaděláš, pokud to je pod betonem. Kopat kvůli tomu bych viděl dost zbytečný. Nech tomu čas, ani se nevšimneš, že to lupe, zvykneš si.
nene, ozývá se to i do sousedního pokoje a slyšíme to i přes televizi...natož v noci. Ale vzhledem k tomu, že sousedka o patro níž nic neslyší, což je divný, zkusím primitivní variantu a to ty špunty do uší
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.