Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsme dva dospělí, dvě děti (holka 4, kluk 7), krysařík a akvárko s želvou. Budeme se stěhovat do bytečku 41m2. Uvítám jakékoliv vaše návrhy, nápady, poznámky i romány... Byt je před rekonstrukcí, není tam koupelna ani kuchyň. V předsíni jsou větší úložné prostory, ale další ještě budou potřeba, je nutné zohlednit to v pořizování dalšího nábytku.
Do koupelny se musí vejít pračka předem plněná (h50cm). Jsem holka krev a mlíko, stačí sprcháč 80x80cm? Spojit koupelnu s WC nebo ne?
Do kuchyně chci nacpat myčku (lze pod pracovní desku), lednici. Kuchyň je dlouhá asi na 3 spotřebiče, široká asi také tak. uvažuji o variantě - na jedné stěně přívod vody a odpad - myčka, dřez, varná zóna. Na protilehlé zdi lednice a IKEA Gorm. V Gormu ukládat potraviny a drobné spotřebiče (MW, pekárna a asi 8 serepetiček typu mixér, toustovač...). nebo v Gormu nádobí. Kuchyňské skříňky lze na jedné stěně vyhnat až do stropu. Vaření - majitel bytu chce dát troubu někam výš, mně je to jedno. Doma vařím na plynu, stačí mi dvě plotny, případně by mi stačila jedna indukční plotýnka a trouba.
Co spaní? Děti mají palandu, ale nechtějí na ní spát, v současnosti spí s námi, jedno dítě s námi na rozkládacím gauči, druhé na matraci na zemi u gauče. Začalo to dlouhou nemocí, chtěla jsem mít děti u sebe a nějak jsme si zvykli. Inspiruji se IKEA hackers, co takhle postavit postel z Expedit, Faktum...? Výhodou jsou úložné prostory. Myslím udělat z toho postel (postele?) pro děti. My můžeme spát na rozkl.gauči v obýváku. To je první varianta dětský pokojíček a spací obývák.
Druhou variantou je ložnice a obývák - spaní všech v jedné místnosti a život v druhé. Musel by se přikoupit gauč, zase by měly kde spát návštěvy. A my bychom nespali v místnosti, kam jde smrad z kuchyně.
Akvárko se nejlépe hodí na komodu Malm, ty mám dvě. Taky mám novou úložnou skříň Besta (h40cm, délka 120cm a délka 60cm, momentálně sražené k sobě). Té bych se také nerada vzdávala.
Děkuji moc za vaše podněty a prosím, neraďte stěhovat se do většího, tuhle možnost jsme zvažovali, uvažujeme o tom, že by to šlo tak za 3 roky.
doplněno 02.05.12 19:27:Mezi kuchyňským koutem a obývákem nejsou dveře. V předsíni je trojdílná skříň za dveřmi po celé stěně. Z obýváku je vstup na balkon. Okno je v malém pokojíčku a v obýváku je okno s dveřmi na balkon. Koupelna a kuchyň se budou teprve dělat, zřejmě bez vany.
doplněno 02.05.12 19:29:Vzorový obrázek je byt 43m2, my budeme mít jen 41m2. Přesné rozměry nám zatím majitel neposlal. Jinak mám nejjednodušší software - čtverečkovaný papír, nůžky a silné kafe (protože nad tím vždycky sedím dlouho do noci).
První co bych udělala je, že bych všude dala jezdící dveře (ne pouzdro) jezdí po zdi a zajedou třeba za skříň, dětem bych dala větší pokoj (pokud nejste kuřáci na balkoně), postele by byly až u stropu (co nejvýš) a pod nimi skříňky na oblečení a učení, každé dítě by mělo vlastní psací stůl-aspoň jeden co největší a druhý malý. Jak píší ostatní wc + koupelna samostatně. V menším pokoji obývací ložnice pro rodiče. A i když to dnes není zrovna moderní tak já bych volila skříně s nádstavci až do stropu.
doplněno 02.05.12 20:30:Nějaké takové spaní bych vymyslela.
co jde, nacpat pod strop. Stropni oteviratelne podhledy, postele pod strop + ositovat bocnice, aby decka nespadly. Detske postele muzou byt i na skrini hajduch.cz/... . Vsechno je otazka dizajnu a vrtani do panelu. i.idnes.cz/... . Sousede sice budou mit radost z priklepove vrtacky, ale co uz, neni zbyti. Kolem stropu policky, skrinky hajduch.cz/... , + hlinikove skladaci schudky. Vypada to super, sousedi to maji. Hlavne vyuzit naplno prostor kolem stropu. i.idnes.cz/... . reality-show.panacek.com/... ... atd. Nac utirat prach na skrinich, kdyz skrine muzou byt az po strop. i.lidovky.cz/...
Dobrý den, moje poznámky, co mě zatím napadají (možná později doplním):
1) Určitě doporučuji zvlášť spaní dětí a zvlášť dospělých. Teď možná spí s vámi, ale to se časem změní a myslím, že ani pro partnerský život, ani pro rozvoj dětí, není neustálé bytí společně, včetně noci, přínosné.
2) Koupelnu a WC bych nechala oddělené. Místa se spojením většinou moc neušetří, naopak ubyde stěna, která se dá použít třeba na zrcadlo a umyvadlo. Ale hlavně čyři lidé, to je 4x denně koupání, mockrát záchod... a až vaše děti vyrostou a budou se čančat u zrcadla, navíc se v koupelně budou zavírat a rozhodně nebudou chtít být v koupelně zároveň s rodiči nebo sourozencem opačného pohlaví, oceníte, že si můžete dojít na záchod.
doplněno 02.05.12 19:43:3) Jinak paland pro děti se nebojte, zvyknou si. Pokud se bojíte hádek, kdo bude mít horní a kdo spodní, už jsem u známých viděla i variantu, že palandu mají obě děti a každé dítě má pod svou palandou svůj psací stůl a svůj regál/skříň na drobnůstky, hračky, knížky...
Palanda bude asi nutnost, ja jsem ji nesnasela. My se sestrou jsme se hadaly, kdo bude spat dole. Protoze lezt rozespala v noci dolu na zachod, nebo zeslabla pri nemoci, to je vazne neco. Na paladne az u stropu, zvlast v panelaku, je vedro a neda se tam dychat.
Primlouvam se za detsky pokoj. Deti maji mit svuj prostor na hrani a uceni.
Kam to jde, nacpat skrine az do stropu. Kuchynskou linku take az do stropu. Otevrene regaly v kuchyni mi prijdou hodne neprakticke, vyskladane veci pusobi chaoticky, budi dojem neporadku, malou mistnost jeste opticky zmensuji a nejak si nedovedu predstavit mit nadobi v otevrenych regalech. Utirani prachu neni muj konicek.
Dulezita rada je take nehromadit zbytecnosti. Mam kamaradku, ktera obyva s rodinou stisnene prostory. A ta rika, ze 2x do roka prevrati byt na ruby a co nepouzivaji, to vyhodi, aby se tam vubec mohla hnout. Obleceni, co uz nenosi nebo je male detem, hracky, s kterymi si deti uz nehraji, vsechno jde pryc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.