Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dostala jsem se do těžké životní situace a prosím tímto o pomoc a radu. V roce 1996 jsem v dědictví získala poloviny rodinného domu po otci. Druhou polovinu vlastnila matka. Ta se o roce 2000 rozhádala se svým synem. Bratr v dědictví získal poloviny rekreačního domu, druhá půlka opět patřila matce. Já a bratr jsme si části postoupili. Po fizyckém napadení snachou se matka rozhodla o prodeji své poloviny bratrovi. K prodeji skutečně došlo a ze strany bratra byly ukončeny veškeré rodinné vztahy jak s matkou, tak s moji rodinou. Proto se matka rozhodla v roce 2001 darovací smlouvou převést druhou polovinu nemovitosti, kterou společně obýváme na mě. Ve smlouvě je zřízené věcné břemeno dožití a posluhy. Letos v zimě si matka zlomila nohu a já s manželem a dětmi jsme jí poskytli dle mého názoru dostačující péči. Odvoz po lékařských kontrolách, vaření, praní, úklid, doprovod na toaletu několikrát za noc a den. Zajišťovali jsme hlídání v době kdyy jsme museli do práce. Část svých domácích prací jsem dělala u ní, např. žehlení. Dnes jsem se dověděla, že jsme se o ní v nemoci nepostarali, že se se synem rozešla kvůli mým parchantům (dětem), že nejsme schopni se o dům postarat. V průběhu let jsme vyměnili okna, vybudovali uzavření schodiště, plynofikaci domu a z horního patra , které máme v užívání byt 3+1a soc. zářízení. Původně 2+1 bez ničeho. Vsoučasné době máme požádáno o úvěr ze stavebního spoření na zateplení střechy a vybudování podkrovních pokojů.
Vzhledem k tomu, že se o ni staráme, nechce nám toto dovolit a nesouhlasí ani s poražením jedniného ovocného stromu, který nám brání na zahradě. Já sama jsem v invalidním důchodu. Mám za sebou 2 operace páteře a na další jdu v lednu příštího roku. Nejvíce mě ale mrzí, že poštvává proti mě moje vlastní děti, uplácí si je. Dceři je 13 let a jako autorita pro ni nic neznamenám.
Poraďte mi prosím co mám udělat, abych od darovací smlouvy mohla odstoupit. Odhadní ceny v době darování byla cca 2500tis. korun a naše následná investice činí přiblížně 400 tis. Musí v tomto případě zasahovat soud. Nejsem dále schopna dodržet ze zdravotních důvodů podmínky smlouvy a ani už dál nechci snášet její ponižování a psychycký teror.
Věřím, že mi pomůžete a předem děkuji. Já už nevím jak žít dál. Jana
mám obavu, že toto jednání Vaší matky odporuje dobrým mravům a"zneužívá"práva věcného břemene. Ale jinak než soudně to zrušit asi nepůjde:
§ 151p odst.3 obč.zák.
Vznikne-li změnou poměrů hrubý nepoměr mezi věcným břemenem a výhodou oprávněného, může soud rozhodnout, že se věcné břemeno za přiměřenou náhradu omezuje nebo zrušuje. Nelze-li pro změnu poměrů spravedlivě trvat na věcném plnění, může soud rozhodnout, aby se namísto věcného plnění poskytovalo peněžité plnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.