Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od darovací smlouvy

Od: jana* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

dostala jsem se do těžké životní situace a prosím tímto o pomoc a radu. V roce 1996 jsem v dědictví získala poloviny rodinného domu po otci. Druhou polovinu vlastnila matka. Ta se o roce 2000 rozhádala se svým synem. Bratr v dědictví získal poloviny rekreačního domu, druhá půlka opět patřila matce. Já a bratr jsme si části postoupili. Po fizyckém napadení snachou se matka rozhodla o prodeji své poloviny bratrovi. K prodeji skutečně došlo a ze strany bratra byly ukončeny veškeré rodinné vztahy jak s matkou, tak s moji rodinou. Proto se matka rozhodla v roce 2001 darovací smlouvou převést druhou polovinu nemovitosti, kterou společně obýváme na mě. Ve smlouvě je zřízené věcné břemeno dožití a posluhy. Letos v zimě si matka zlomila nohu a já s manželem a dětmi jsme jí poskytli dle mého názoru dostačující péči. Odvoz po lékařských kontrolách, vaření, praní, úklid, doprovod na toaletu několikrát za noc a den. Zajišťovali jsme hlídání v době kdyy jsme museli do práce. Část svých domácích prací jsem dělala u ní, např. žehlení. Dnes jsem se dověděla, že jsme se o ní v nemoci nepostarali, že se se synem rozešla kvůli mým parchantům (dětem), že nejsme schopni se o dům postarat. V průběhu let jsme vyměnili okna, vybudovali uzavření schodiště, plynofikaci domu a z horního patra , které máme v užívání byt 3+1a soc. zářízení. Původně 2+1 bez ničeho. Vsoučasné době máme požádáno o úvěr ze stavebního spoření na zateplení střechy a vybudování podkrovních pokojů.

Vzhledem k tomu, že se o ni staráme, nechce nám toto dovolit a nesouhlasí ani s poražením jedniného ovocného stromu, který nám brání na zahradě. Já sama jsem v invalidním důchodu. Mám za sebou 2 operace páteře a na další jdu v lednu příštího roku. Nejvíce mě ale mrzí, že poštvává proti mě moje vlastní děti, uplácí si je. Dceři je 13 let a jako autorita pro ni nic neznamenám.

Poraďte mi prosím co mám udělat, abych od darovací smlouvy mohla odstoupit. Odhadní ceny v době darování byla cca 2500tis. korun a naše následná investice činí přiblížně 400 tis. Musí v tomto případě zasahovat soud. Nejsem dále schopna dodržet ze zdravotních důvodů podmínky smlouvy a ani už dál nechci snášet její ponižování a psychycký teror.

Věřím, že mi pomůžete a předem děkuji. Já už nevím jak žít dál. Jana

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawatt*
hodnocení

0x

mám obavu, že toto jednání Vaší matky odporuje dobrým mravům a"zneužívá"práva věcného břemene. Ale jinak než soudně to zrušit asi nepůjde:

§ 151p odst.3 obč.zák.

Vznikne-li změnou poměrů hrubý nepoměr mezi věcným břemenem a výhodou oprávněného, může soud rozhodnout, že se věcné břemeno za přiměřenou náhradu omezuje nebo zrušuje. Nelze-li pro změnu poměrů spravedlivě trvat na věcném plnění, může soud rozhodnout, aby se namísto věcného plnění poskytovalo peněžité plnění.

hodnocení

0x

Na takto složitý postum nemůžete žádat radu od nezasvěcených do všech detailů soužití. Obraťte se na právníka, jinak nepochodíte. Ne vždy můsíte u advokáta platit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]