Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu. Koupila jsem starý panelový byt, panelák má vše nové a opravené, byt je v původním stavu. Chtěla bych poradit, venkovní stěny panelu praskají a nevím, jak opravit místnosti, aby mi stěny nepraskaly až na povrch nebo to upravit tak, aby to nebylo vidět. Jednu místnost jsme vyštukovali, opravili, pak se hnul panel a po 2 měsících mám prasklinu vidět zase. Prosím o radu, co udělat, aby to nebylo vidět. Děkuji všem, Anna.
Vřele doporučuju vytapetovat skleněnou tapetou a pak teprve vymalovat... Tapeta existuje i ve formě losované rohože - bez struktury (plastického vzoru), takže na stěně není vidět a přitom vcelku spolehlivě brání praskání povrchu...
doplněno 02.05.12 10:44:Jo - povrch pro tapetování musí být hladký - bez ´plastických map´, děr apod (praskliny nevadí) - tapeta je tenká a nerovnosti kopíruje...
Údržbu a rekonstrukce bytů v panelácích si poměrně užívám.Pokud jsou tu viditelné praskliny mezi panely,jedná se spíše o příčkové stěny.Na nosných panelech často opadává omítka,ale spáry mezi panely praskají ojediněle.Příčkové stěny bývají zhotoveny buď z dřevotřískových panelů,nebo příčkovek betonových tloušťky 7 cm.Mezi byty bývají také zvukově nepropustné příčky z porobetonu a skelné vlny.Problémy jsou zejména u spár mezi stropními panely a stropem a stěnami.Špatné jsou i spoje mezi příčkovými panely.
Rekonstrukce takového bytu pak spočívá ve vyškrabání všech spár,pokud výplň nedrží a nahrazení plastickým tmelem,pokud jsou spáry větší,tak nejprve výplní z flexibilního lepidla a po dohončení a zatvrdnutí vyhlazení finální stěrkou.
Pro povrchovou úpravu stěn používám rovněž tapetu,ale ne skleněnou,ta je značně drahá,ale tapetu Rauhfaser,tapetu s výrazným desenem,levnou a jednoduše aplikovatelnou.Po zaschnutí se na tapetu aplikuje bílá,nebo barevná interierová barva.
Pro uhončení koutů stěn se stropy používám polystyrenové okrasné lišty.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.