Nejste přihlášen/a.
Na co je u říramenného lustru N + L? Je tam čokoláda na tři dráty,N+L+zem.Ze stropu mi jdou jen dva dráty.Je jedno kam je dám,ne? Nakonec,stejně nevím kterej je kterej
Správně by měl lustr být zapojen takto:
Fázový vodič na svorku L - ta by měla být propojena se středovým kontaktem objímky.
Druhý vodič (PEN) by měl přicházet na zemnící svorku a z ní pak na svorku N - propojeno se závitem objímky.
JJ.Už to vím.Myslím si že to propojení na zem je zbytečný.Před nějakým časem sem si kupoval světlo do kuchyně.Tam je ale jen jedna objímka.Ze stropu ale taky musely jít dva dráty a nevzpomínám si že by to bylo u světla nějak popsaný.Musím ale napřed zkistit kterej drát je fáze.
Propojení na zem je zbytečné jen do té doby, než se stane průšvih. Pokud se v lustru prodře fázový kablík na kostru, jsou pak dvě možnosti: buď to vyhodí pojistky a nebo to může třeba při otírání prachu někoho pěkně zbít - to je rozdíl mezi ukostřeným a neukostřeným kovovým lustrem...
Pokud na svorkovnici světla není označena fáze ani popiskem ani barvou vodičů, rozumný elektrikář světlo po zapojení zkontroluje a případně drátky přehodí - tak aby fáze nebyla na objímce žárovky...
Zjištění fáze je jednoduché - fázovkou za pár korun, jak bylo řečeno. Je to základní výbava kutila, který se chce hrabat v elektrice a měl by ji mít při podobných činnostech stále po ruce...
Na lustru to označeno je.Jak jsem psal,na to,který drát je fáze,nestačila by obyč.zkoušečka? Já toho mám dost ale fázovku nemám a tu tužku - zkoušečku teď nemůžu najít
Pokud je na síťové napětí (tedy 230V), můžete její funkci vyzkoušet v zásuvce. Pokud rozezná fázi v zásuvce, je možné ji použít k rozlišení drátů k lustru - s veškerou opatrností při zapnutém vypínači. Před monáží lustru si nezapomeňte zhasnout.
V zásuvce sem ji vždy zkoušel,samozřejmě že se rozsvítila tam kde má.Je přesně na to to,na co píšete.OK.Použil bych ji ale musel bych ji prva najít,vůbec nevím kam zmizela.Věděl sem kde ji mám ale není tam Musím k sousedovi
tak na to kašlete a zapojte to "naslepo", jen při výměně žárovky buďte hodně opatrný, abyste se nedotkl závitu na žárovce nebo v objímce, pro jistotu můžete vždy vypnout jistič a máte jistotu.
U nás doma jsme to taky nikdy nerozlišovali, u staré elektroinstalace tomu kdo to kdysi zapojoval to bylo taky jedno, ani zásuvky jsme neměli "vlevo fáze, vpravo nulák", ale náhodně
Myslím že konečně rozumná odpověď.Nakonec.Teď jsem si půjčil od souseda jakousi zkoušečku,jsou tam dvě tužky.Pokud se dotknu obou drátů každou tužkou tak to samozřejmě zavrčí.Pokud to udělám obráceně na ty dráty tak to taky zavrčí,kdoví jak je to tady s elektřinou.
Habine tedka ste mě rozesmál.
Ovšem že to "zavrčí" i když prohodíte hroty zkoušečky.
Musíte měřit pouze jedním hrotem adržet zemnící výstupek na zkoušečce (nevím jaký máte typ zkoušečky)
Nejsu elektrikář.Nerozumím tomu ale světlo svítí,vše je OK.A nic se nestane,to vím.Nevím proč jsem vlastně založil tuhle otázku a snažím se o odpovědi když je to vlastně jedno jak to zapojím.Lustr sem připojoval vícekrát.Nikdy sem nehleděl na to kam kterej drát dát.Až u tohotu lustru byla čokoláda na 3 vstupy (zem,fáze,nula) a bylo to popsaný kam co dát.
Souhlasím s Vámi v mnoha věcech, například:
- NEJSTE elektrikář, jste pouze takzvaný "kutil domácí", někdy se i takoví kutilové dožívají úctyhodného věku...
- založení otázky bylo asi opravdu zbytečné...
A docela Vám závidím Vaše přesvědčení, že se NIC nestane...
Předtím to u žádnýho lustru nebylo.U těch starejch vůbec ne,a v kuchyni jsem nedávno kupoval světlo (jedna objímka,ale samozřejmě taky 2 dráty ze stropu) a nebylo to taky u čokolády popsaný kam co dát
Té půjčené zkoušečce je evidentně jedno jakým směrem přes ni prochází proud, jen nahlásí, že tam je.
Musel byste jeden konec zkoušečky uzemnit. Třeba na topení a pak zkoušet, jeden nebo druhý drát. Ale u lustru to půjde těžko. A pozor na nějaké nadstavování té "tužky" drátem, aby se dosáhlo na to topení. Elektrika je sviňa
Nejjednodušší bude koupit obyč. zkoušečku napětí. 15-30 kč
na L patří fázový vodič (černý/šedý/hnědý) - ten by se měl rozepínat ve vypínači. Na N patří "nulák", ten je modrý. Na zem patří žlutozelený (pokud tam je, u světel někdy vedený nebývá).
Jedno to není, je to proto, abyste neměl fázi na závitu objímky a při vyměňování nemohl "dostat ránu"
doplněno 01.05.12 10:08:pokud máte starou elektroinstalaci a nemáte vodiče barevně označení, kupte/půjčte si fázovou zkoušečku (za pár desetikorun) a změřte, na kterém drátu je fáze (opatrně při zapnutém vypínači!), tento drát si zapamatujte, vypněte vypínač i jistič a tento fázový zapojte na L, druhý na N
Mám starou elektroinstalaci.Dráty nemaj barevný označený.Nevím jestli sem starej lustr někdy nezapojoval jak mě napadne.Ale mě se zdá že jo.Dával sem tam jinej (starej) a nic sem neměřil.Prostě jeden drát do jedný zdířky čokolády,druhý drát do druhý zdířky.Takže není jedno kam kterej drát mám dát?Takže půjčit tu fázovku?Počkat.Přece můžu normálně (ne,opatrně) zkusit fázi a pak drát označit a zapojit to.Zem nebude zapojená,ostatní dráty budou OK,je to tak?Ale s tím starým lustrem su si jist.Předtím tam byl jinej,pak sem tam dal jinej a každej drát zapojil jka mě napdlo a světlo normálně jede,bez kopanců apod
v podstatě je opravdu jedno, jak to zapojíte, ale potom se může stát, že budete mít fázi na závitu objímky a na na špičce. Ale nebezpečí tu je potom jen při výměně žárovky a zapnutém jističi i vypínači, jinak se není čeho bát.
OK.Já si ji půjčím (fázovku) od souseda,drát nějak označím a je to.Možná když sem tenkrát měnil ten starej lustr tak sem se náhodou trefil na fázi.Nikdy jsem žádnou ránu nedostal,vše bylo OK
Pokude vedou z lustru tři dráty,jsou dva z nich na přepínání světel na sporo.(buď na všechna světla,nebo jen polovina ze žárovek.)
Zemnící vodič by se připojil na kostru,většinou pod označený šroubek na něm.Proto nebude jedno,jak to připojíš.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.