Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Rád bych koupil pozemek - 420 čtver. metrů, který patří Pozemkovému fondu. Jak mohu postupovat? Na jejich webových stránkách jsem nenašel postup případně formlulář. Nejsem zemědelec, restituent ani nic podobného abych měl nějaké předností právo na převod půdy od PF.
Prosím ještě o radu, zda tento pozemek sousedí s mým pozemekm. Nevím zda oficiálně sousedí - přikládám mapku, ze které to bude patrné. Kdyby oficiálně sousedil s mým pozemkem, je možná argumentace k prodeji např: přístup na můj pozemek atd?
Snad to bude z mapky patrné. Legenda pro mapku:
1) modrou barvou jsou vyšrafovány pozemky jiných osob a obecní pozemek
2) oranžově můj pozemek
3) červeně pozemek o který mám zájem.
Děkuji za odpovědi a postřehy.
Podle mého názoru ani koupí pozemku byste nevyřešil přístup na váš pozemek. I když sousedí s vaším, ale bylo by nutné ještě přikoupit pár metrů z modře označených pozemků a nebo zřídit u některého z těchto pozemků věcné břemeno ve váš prospěch. Ale argumentovat s tím můžete, pokud nemáte přístup z jiné strany, kde to není označené. Já jsem koukala na stránky PF a jsou tam nejen žádosti ke stažení (vpravo), ale i pokyny jak postupovat pfcr.cz/... a hlavně vyhledat tento pozemek, zda se nabízí k prodeji a nebo ve veřejné soutěži. Ale na to tam máte pokyny, takže podle vašeho katastru by to mělo být snadné. A hlavně si to pohlídat, abyste neprošvihnul případný termín prodeje.
Děkuji za odpověd. Na ty stránky jsem koukal, ale pokyny jsem neobjevil. Podle jakého paragrafu by se prodej týkal? Podle §7 nebo podle §8, nebo podle jiného? Žádosti jsem si stáhl, ale nenašel jsem v nich žádnou, která by se mě týkala. Která z nich by to podle Vás mohla být? Omluvte mě, ale ztrácím se v tom .
Nebo stačí napsat dopis na příslušný úřad PF, a zeptat se na prodej daného pozemku? ( Je to poměrně daleko od mého bydliště, jinak bych zajel osobně)
Přístup není možný z jiné strany. Napadlo mě právě, že když se můj pozemek a pozemek od PF, vlastně dotýkají rohy, tak by to mohlo s přístupem pomoci. Nebo se pletu? Jaký je Váš názor?
Děkuji a prosím o toleranci s mojí neznalostí.
Koupě pozemku by sice váš problém přístupu na pozemek nevyřešila, ale umožnila lepší vyjednávací pozici s majitelem pozemku č. 558/3. Třeba by to umožnilo i směnnou smlouvu na část pozemku. Kdo vlastní ten úzký pozemek - je to tuším 539/4 - není to obec? Ten by byl pro přístup určitě vhodnější. Tedy pokud je ten horní pozemek obecní cesta. Ještě se podívám na příslušný zákon 95/1999 Sb. Já osobně jsem s PF nikdy nejednala, i když od nich pozemek mám. Ale to vše vyřizoval zeťák. Ale třeba se ještě někdo ozve. Nemusíte se omlouvat, pokud to bude možné, ráda pomohu.
Ano - určitě pošlete na PF stručný dotaz na pozemek, který chcete koupit. pfcr.cz/... obraťte se na ně jako laik, který by chtěl od nich odkoupit pozemek č. 539/5 v katastru obce . . . . a který by částečně vyřešil přístup na váš pozemek 558/4. Požádejte je, aby vám poradili jak postupovat, aby koupě mohla proběhnout co nejrychleji. A klidně i napište, že se nevyznáte v zákonech a proto je žádáte o radu touto cestou. Já sama mám dobré zkušenosti s institucemi, pokud jsem poslala krátký a věcný dotaz a ne nějaký román. :D Většinou do týdne jsem měla odpověď a nemusela jsem studovat zákony, které nejsou pro laika vždy srozumitelné a jednoznačné.
Díky za odpověd. 539/4 vlastní soukromá osoba, která vlastní i ten pozemek v levém dolním roku. Jistě, v případě koupě toho pozemku od PF, by se vyjednávací pozice značně zlepšila .
Ano, ten horni pozemek je obecní cesta. Pokud Vás ještě něco napadne, dejte prosím vědět.
Poslal jsem dotaz na pracovište PF. Odpověd přišla velice rychle. Zde je:
K Vaší žádosti sdělujeme, že PF ČR prodává pozemky pouze formou veřejné nabídky.
Doporučujeme proto sledovat nabídku nemovitostí k prodeji zveřejňovanou Pozemkovým fondem ČR na internetových stránkách www.pfcr.cz., na vývěsní desce příslušného obecního,případně městského úřadu nebo na stránkách tisku s celostátní působností.
Mimo veřejnou nabídku lze prodat pouze:
- pozemek zahrádkových a chatových osad (§ 5 odst. 5)
- pozemek funkčně související se stavbou vlastníka stavby, který je oprávněným uživatelem tohoto pozemku ( § 5 odst. 6)
- pozemek vlastníkovi sousedícího zem.pozemku,jehož výměra nepřesahuje 10% výměry sousedícího pozemku vlastníka ( § 6 )
Pokud se domníváte, že splňujete podmínky pro odprodej pozemků mimo veřejnou nabídku (viz výše) požádejte o odkoupení na příslušném formuláři spolu s předepsanými přílohami, jejichž seznam pro konkrétní převod formulář obsahuje.
Takže mojí jedinou šancí je čekat dokud PF nenabídne ten pozemek ve veřejné soutěži?
Takže alespoň rychlost odpovědi mne nezklamala.Podle § 5 asi šanci nemáte:
(5) Na základě písemné žádosti oprávněného uživatele (uživatelů) pozemku v zahrádkových nebo chatových osadách zřízených na základě územního rozhodnutí nebo existujících již před 1. říjnem 1976 převede Pozemkový fond tento pozemek do vlastnictví (spoluvlastnictví) této osobě. Do vlastnictví nabyvatele se současně s pozemkem převádějí bezúplatně všechny součásti a příslušenství tohoto pozemku.
(6) Na základě písemné žádosti prodá Pozemkový fond vlastníkovi (spoluvlastníkovi) stavby, která je nemovitostí, zemědělský pozemek, na němž je umístěna tato stavba, a to v případě, že pozemek je funkčně spojen s touto stavbou a vlastník (spoluvlastník) stavby je oprávněným uživatelem tohoto pozemku. Pozemkový fond prodá vlastníkovi (spoluvlastníkovi) stavby, která je nemovitostí, zemědělský pozemek sousedící s pozemkem, na němž je umístěna tato stavba, jestliže tento pozemek je funkčně spojen s touto stavbou a vlastník (spoluvlastník) stavby je oprávněným uživatelem tohoto pozemku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.