Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj pozemek -zahrada-lze na něm parkovat?

Od: ola® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

bydlím v paneláku, ve čtvrti, kde nelze vůbec zaparkovat. panelák jeden na druhým a málo parkovacích míst. V blízkosti je teď na prodej pozemek, vedený na katastru jako zahrada, asi 1000m2, lze prý do budoucna i požádat o změnu územního plánu. Uvažoval jsem o jeho koupi a chtěl bych na něm parkovat. Protože cena pozemku je poměrně velká, tak jsem uvažoval o tom, že bych tam dovolil parkovat i jiným sousedům, za poplatek cca 3000 kč ročně. Lze to vůbec? Jsem soukromá osoba, nepodnikám. Co bych pro to musel vyřídit? Nebo to mohu bez ničeho normálně tak provézt? Prostě mi dají 3000 kč/na rok na ruku a hotovo, jako kompenzaci? Co daně, popřípadě, kdyby někdo něco udal ,, jsme v Čechách,,? Nebo, že mi to dají z ruky do ruky jako dárek? Poraďtě. Jde mi o to, že já budu muset ten pozemek taky udržovat, sekat trávu, oplotit atd..., takže bych na tom zas tak nevydělával!

děkuji za každou radu.

doplněno 27.04.12 09:39:

OPRAVUJI, TEN POZEMEK JE VEDENÝ NA KARTASTRU JAKO ,,ORNÁ PŮDA,,! Omlouvám se za chybu(zahrada).

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Nápad to jistě není špatný. První bych si zjistila, zda je na zahradu přístupová cesta. Dále mne napadá, že na oplocení bude muset mít stavební povolení. Také je potřeba si zjistit, komu patří okolní pozemky. Jestli jsou okolo třeba zahrádky, určitě budete mít problémy s jejich majiteli - výfukové plyny, případné znečištění půdy, hluk apod. Může tam být i snaha parkujících si tam provést drobné opravy, umýt auto apod. Určitě se nevyhnete tomu, že budete muset příjem zdanit. Vzít to jen jako dárek, to by bylo veliké riziko. Nevím, jestli není nějaké omezení - např. ze silničního zákona. Ale na to zde máme jiné rádce, kteří se k tomu vyjádří. Tak jak to máte vymyšlené, tak už mne to připadá jako provozování parkoviště a na to už budou jistě další předpisy a nařízení. *nevi* Já bych do toho nešla. Snad jen tak, že bych pozemek koupila - to v každém případě je dobrá investice. Sám si ověřte, jak je pozemek výhledově vedený v územním plánu. Nevěřte realitkám, požádat o změnu můžete, ale schválit to nemusí. Asi bych uvažovala o tom, pronajmout části pozemku sousedům a ať si tam parkují na vlastní triko. *tuc*

doplněno 27.04.12 09:45:

Tak čtu odpovědi kolegů nahoře a to mi potvrdilo, že by to nebylo jednoduché. *uf*

ola®
hodnocení

Lidka, děkuji. Věta:,, Asi bych uvažovala o tom, pronajmout části pozemku sousedům a ať si tam parkují na vlastní triko.,, ,
co kdybych to udělal právě takhle. Koupil ten pozemek, a pronajal každému ze sousedů jen cca 4m2 pozemku-,,jako třeba zahrádku,,. Za to by mi každý platil ty 3000 kč /ročně. Jestli si pak na pronajaté ,, zahrádce,, bude parkovat či co jiného, tak to je už jeho věc , Né?
Musel bych s nima mít uzavřenou písemně nějakou nájemní smlouvu? a zdanit potom každý rok ten příjem? i když nemám živnosťák?
Šlo by to takhle?

Ano, příjem by jste samozřejmě zdanit musel...

Jinak si myslím, že si to představujete "jak Hurvínek válku"...

Velmi pochybuji, že by Vám to dlouhodobě procházelo..., kdybych já osobně bydlel na sousedním pozemku od toho Vašeho "ilegálního parkoviště", tak bych Vás hnal sukovicí až za hranice města...a následně bych obešel příslušné úřady..

buss

Mnoo, mám dojem, že jde o jaksi.. naivní představu, pronajmout a jako vlastník se už dál o nic nestarat co se tam děje a brát jen prachy. Jistě je třeba hradit daň z pronájmum. K pronájmu viz hlava sedmá OZ. A je-li to podnikání živ. zákon.

lidka*

Já vím, že je to trochu na hraně. Proto jsem doporučila nahlédnout do územního plánu. A také jsem upozornila, že záleží na tom, co se nachází v sousedství zahrady. Bylo by to samozřejmě přechodné řešení pro vás i sousedy. Ale na druhou stranu se zabírají veliké plochy i zemědělské půdy na stavby nákupních center a třeba i ve prospěch jiných staveb se ruší parky a dětská hřiště. Zde by to určitě pomohlo vyřešit parkování na sídlišti. Nemyslím si, že bychom se měli chovat jako oni a určitě nechci tlačit tazatele do něčeho nezákonného. A možná, že by se ola mohl pokusit z tohoto pozemku udělat stavební pozemek. To by potom mohl i hodně získat. Chce to hodně popřemýšlet. My můžeme napsat jenom své úvahy, o které nás tázající žádal, protože neznáme konkrétní situaci přímo v terénu. A dokonce ani nevidím rozdíl v tom, že mraky aut parkují na veřejných prostranstvích a navíc asi ani nepřispívají bezpečnosti chodců. Tak proč se nepokusit využít k parkování pravděpodobně nevyužívanou zahradu? Ale kdyby to skutečně vyšlo, tak bych pozemek pronajala bez konkrétního účelu, ale pro osobní potřebu nájemce.

uska*
hodnocení

2x

Pozemek od soukromé osoby kupte a část pronajměte k osobnímu užívání. Jestli si budou péci buřty, sázet mrkev a nebo parkovat je jen na nich. Podmínka - jen oplotit, nic nestavět, ani přístřešky. Jakákoliv stavba by se bez povolení neobešla. Klidně udělejte smlouvy na pronájem s měsíční výpovědí a příští rok podejte daňové přiznání za pronájem ( xxxx Kč - 30% nákladu bez dokladů = částka k daním).

Pokud začne někdo do toho vrtat, tak pronájem zrušíte a je to. Nepůjde o trvalé parkoviště, tak mě nenapadá co byste porušoval. Pak udete teprve řešit jinou oficiální variantu. Třeba změnu orné půdy na ostatní plochu. V dnešní době mohu pronajmout cokoliv a jak se říká - každé zboží má svéhoí kupce. Držím palce, jen do toho!

doplněno 27.04.12 15:32:

P.S. Na obci bych o svém záměru neříkala, jen se informovala, zda obec nemá nějaké plány s tímto pozemkem (i když není majetkem obce)

ola®
hodnocení

Děkuji, jsem naprostý laik. Takže : sepíšu smlouvu o pronájmu pozemku 6m2, na daném pozemku k soukromým účelům, s výpovědní dobou 1 měsíc.

Dostanu na rok od každého 3000 kč, počítám, že tam bude parkovat tak 10 sousedů, takže zisk za rok 30.000kč -30% nákladů (paušálem) = 21.000kč.

Těch 21.000 kč přiznám za rok v daňovém přiznání, jako soukromá osoba. Kolik z této částky zaplatím na dani?

Děkuji

uska*

V zaměstnání nepožádáte o vyrovnání daní a částku za pronájem si připíšete do daňového přiznání k vaší mzdě. Pokud nemáte velké rozdíly v měsíční mzdě, tak ze zaměstnání skoro žádnout vratku mít nebudete a výsledkem bude, že pronájem zdaníte 15%.

ola®
hodnocení

A pokud by bylo vše psáno na manželku, která je teď momentálně ještě doma s dítětem? Má už po mateřské, ale do práce nastoupí až za 2 roky. Je teď momentálně nezaměstnaná-tzn.osoba bez zdanitelných příjmů. Platí si sama zdravotní 1080kč měsíčně. Tak ta by pak musela podávat svoje daňové přiznání, kde by uvedla těch cca 21.000 kč čistého příjmu z pronájmu? Kolika procenty by to pak ona zdanila?

Děkuji.

uska*

Zatím ještě by manželka neplatila nic neboť ještě nezrušili odpočitatelné položky. Co bude za rok, to je ve hvězdách.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Aby bylo možné oficiálně jakoukoliv plochu provozovat jako parkoviště je potřeba splnit dost věcí.Ochrana spodních vod je jednou ze základních.Plocha 1000 m2 vás přijde na investici nejméně 1 000 000,-Kč.

hodnocení

0x

Jen odlučovač ropných látek pro takto velkou plochu je záležitost za cca 100 000Kč, plus příslušný počet uličních vpustí, kanalizace, zpevněné plochy, zřízení vjezdů, značení atd.

Bez stavebního povolení respektive předcházejícího územního řízení...a spoustu dalších povolení by se to neobešlo, jak již napsal kolega v příspěvku výše.

doplněno 27.04.12 09:55:

Pak by se zřejmě na základě Vašeho doplnění muselo provést ještě vyjmutí ze ZPF...

buss
hodnocení

0x

Jistě by to šlo, pokud se projede celá úřední peripetie. Ovšem chtělo by to myslet i ekonomicky, náklady a návratnost. I když pozemek ve středu města je možná i investice. do budoucna.

jabraka*
hodnocení

0x

Koupil bych ten pozemek a požádal o vyjmutí ze zemědělské půdy na stavbu garáží.Myslím,že by s tím nebyl problém,totéž se událo u našeho paneláku a majitel to vyřídil za týden.Město vyhovělo okamžitě.

JABRAKIA

craft*
hodnocení

0x

Byl jste někdy někdo na burze v Ředhošti?

mapy.cz/...

Každou sobotu a neděli už spoustu let jsou tam burzy a místní tam zcela legálně dělají ze svých polí parkoviště a vybírají parkovný. Teď jsem koukal i na katastr a je to normálně orná půda. Takže nějak to asi jde.

ola®
hodnocení

Takhle nějak jsem to myslel, v žádném případě na tom nezbohatnu, to vím, taky jsem viděl při poutích, burzách, různých velkých akcích parkovat normálně na polích. Nehledě na to, že ve městě, čtvrti, kde žiju, je parkování opravdu šílená katastrofa. Sídliště stavěné v roce 1987, kdy se počítalo 5 aut na vchod.

Prostě bych pronajal určitou plochu více zájemcům na soukromé účely za částku 3000 kč/ročně. Tento ,,zisk,, z pronájmu, bych pak každoročně zdanil.? Nejsem žádný vyčůránek, ale chci přijet domů a hned zaparkovat, né jezdit a hodinu hledat místo na zákazu, protože když né já, tak se tam postaví jiný! A takových nás je víc, proto uvažuji o variantě, že investuji do pozemku, ale něco mě to bude stát...!

Příjezd je po obecní-městské komunikaci (taková klasická úzká ulice), která vede až před ten pozemek a pokračuje dál ke dvěma rodinným domům. Jinak na tím ,,mým,, pozemkem cca 50m je velké asfaltové parkoviště, které je pořád plné! nestačí.

craft*

No ale asi na to bude nějaký fígl. Ředhošť jako obec na tom taky asi slušně rejžuje.

buss

Nojo, ale nepleťme si stálý, trvalý stav a akce, i takové techno a j. jde na poli, na povolení. Takže mít vážný zájem, tak to neřeším tady a jdu na obec, co s tím pozemkem zamýšllí a zda mi to vůůbec prodají. Je-li to obce a ne soukromé. Pak řeším to ostatní.
A obec není ochotna pronajmout stání na parkovišti? Nebo nejde-li přímo o kšeft, koupit si to skupina lidí.

ola®
hodnocení

Je to normální soukromý pozemek, od soukomého vlastníka..., na obec si samozřejmě zajdu, jen jsem chtěl vědět a poradit, víc hlav víc ví! Doma u rodičů si na zahradě taky parkuji svoje, bratrovo i tátovo auto. Když přijede sousedům návštěva a oni mají malý vjezd, tak taky parkují na zahradě u mých rodičů, když jim to dovolí.

repkin*
hodnocení

0x

U nás ve městě je dům, který má hned k domu zahradu a plot. Z ulice je výjezdová brána s visacím zámkem. Uvnitř je cca 1/3 zahrady udělána z betonových profilů (něco jako zatravňovací dlaždice). Parkuje zde asi 5-10 aut od sousedů. Samozřejmě za úplatu. Takto to jde a nikomu to nevadí. Pokud by jste ale měl s někým konflikt sousedi, "pronajímatel" apod. dostanete se do problémů. Uvažoval jsem o něčem podobném, ale aby to bylo legálně, tak by to byla hodně vysoká investice do začátku. Na druhou stranu by to pak nemusel být špatný kšeft, kort někde a sídlišti. Pokud by jste byl rentiér, tak tam můžete dělat ještě hlídače a to by Vám pak lidi za takový místo s touhle cenou utrhli ruce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]