Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych poprosit o malou radu. Máme novou sousedku, která nemá (řádně) oplocený ani vytyčený pozemek. Vadí jí, že se pohybujeme (už tomu tak je cca 25let) asi po jejím pozemku. Já sem jí na to řekl ať si nechá pozemek řádně zaměřit, vytyčit a pak se domluvíme. Jde o to, že musím posunout výjezd ze zahrady a nechci to dělat 2x, co kdyby náhodou přišla za rok, že se spletla a že ten pozemek je větší. Mockrát děkuji
Přikláním se k Milanovi a Gotrekzagary. Nám to vyměřili, vykolíkovali, a když se kouknu na tu stránku a vložím si to do mapy, tak bych měl pozemek asi o 1,5m posunutý. A to kouskem i do sousedova baráku. Chudák, kdybych za ním přišel, že můj plot povede kolem jeho sedačky v obyváku a k televizi si mu vysadím živý plot.
Jasně že nejdřív zaměřit a pak diskutovat, ale soused si to oplocovat nemusí. Ty bys měl respektovat jeho pozemek. A pokud se nemůžete dohodnout, tak to bez zaměření nepůjde.
není nic jednoduššího než sepodívat na mapu KN. tj. www.nahlizenidokn/... kde zadáte obec a katastrální území a vaši parcelu necháte vyhledat podle čísla a pak to jde zobrazit v mapce, na kterou kliknete a necháte podsvítit gooogl mapu a podle toho co uvidíte zhruba budete mít povědomí o průběhu hranic parcely o kterou jde. Ten systém musíte trochu poznat, ybste popsané kroky zvládl.
Upřesním otázku. Musí si majitel nechat řádně vyměřit a vytyčit pozemek když s ním chce jakkoliv nakládat (omezení pohybu, oplocení, hádání se se sousedem)
Podle mne si musí. Nějaké měření podle map na internetu je sice dobrá věc, ale pro vytyčení pozemku nesmysl.
merku,
nemusí, si majitel nechat řádně vyměřit a vytyčit pozemek když s ním chce jakkoliv nakládat (omezení pohybu, oplocení, hádání se se sousedem
ale je to vhodné, aby měl argumenty v ruce.
Podle mne si musí. Nějaké měření podle map na internetu je sice dobrá věc, ale pro vytyčení pozemku nesmysl. ****souhlas, je to jen orientačně.
± nějaká přesnost je to na katastru a některých mapách. Nic nemusí plotit. Problém je, že kdysi byly hranice vytyčené, ale při různém zcelování, obdělávání družstev a j. byli většinoiu kameny vyrvány. Také se hranečníky kradli, pěkný kámen. Byl jste upozorněn a také byste měl vědět, kde je hranice vašeho pozemku. Může chtít to samé, ne? Tak se domluvte.
Katastrální mapy nejsou špatné, ale věřte mi, že v reálu se podle nich velmi zřídka zorientujete. Např. i polní cesta, která je tam 20 let může být oproti mapě posunutá. Pokud chce mít někdo jistotu, kde přesně jsou hranice pozemku, pak je jen jedna šance - zavolat geodety, ti to zaměří přesně dle bodových souřadnic. Lidé se pak občas diví, když zjistí, že už 50 let mají postavenou zídku půl metru u souseda a naopak...
já naopak myslím, že kdo systém opravdu využívat umí, tak informací tam najde dost. Mapy jsou dvojí: digitalizované, ty jsou docela přesné a nedigitalizované=rastrové (méně přesné). Nesouhlasím s tím, že zde bylo tvrzeno, že to je jen orientační. V případě digi map se mi to jeví s přesností 0,5m až 1,0m, což považuji pro základní stanovení hranic dobré. Je třeba se však odpíchnout od pevných bodů v terénu (budovy, sloupy, vodoteče).
Pane kolego, pracuji na katastrálním úřadu už téměř 17 let, takže věřte, že vím o čem mluvím ... Čára z nedigitalizované mapy převedená do reálu má cca 45 cm na šířku v reálu... Pro přibližnou představu, kde pozemek je, to opravdu stačí, ale pro vytyčení přesné hranice kvůli sousedským sporům je opravdu lepší zavolat geodety.
Právě řeším podobný problém jen z druhé strany. Zřejmě mám posunutý pozemek o 3 m k sousedům. Ještě to nevím přesně, nechávám si to zaměřit. Ale pokud to tak bude, co s tím? Nevíte někdo, jak se to dá opravit?
Sousedi jsou celkem chápaví. Někdy v minulosti došlo k chybě, za kterou nemůžeme. Potřebuji opravit údaje v katastru.
Ale já přece píšu o toleranci. A dnes se podle leteckých map dá zjistit od r. 1950 jak se co posunulo. A žasnu že i podle map daleko starších jsou hlavně cesty tam kde byly. No také to, co zmizelo...
Já bych těm geodetům zase tak bezhlavě nevěřil, také se musí něčeho chytit a z toho pak vychází přesnost. Akorát na to mají papír. Katastrálná mapy byly, jsou 1:2880, drtivá map má toto měřítko, popř. podíly. Pochopitelně mimo nových.
Teď dělají laserové zaměřování, jsem zvědavý, zda ta mapa bude veřejná.
Jenže geodeti musí zaměřovat podle polohopisných bodů, které jsou v určité kvalitě (to je na delší vysvětlování) a věřte, že to zaměření je mnohdy podstatně přesnější než co je ve starých sáhových mapách.
A co se týká měřítka, nemáte úplně pravdu... podstatná část jich je skutečně v 1:2880, což jsou mapy převedené z původních sáhových (proto tak divné měřítko, opět by to bylo na delší vysvětlování). Jenže jsou i mapy v měřítku 1:2500, pak mapy státního mapového díla v měřítku 1:5000, mapy THM v měřítku 1:2000 - a to pořád mluvím o mapách, které mají katastrální úřady k dispozici a ze kterých čerpají ve své práci
Co se týká nových (digitálních) map, tak snímky z nich se vydávají v měřítku 1:2000 nebo 1:1000, záleží co je potřeba na mapě zobrazit. A tahle mapa je veřejná... Co myslíte, že se zobrazuje za mapu v apliaci "nahlížení do KN"? Pokud se jedná o katastrální území, kde již proběhla digitalizace, tak je to právě ta nová mapa. Krom toho je veřejná i na jednotlivých katastrálních pracovištích, ovšem tam se za její výstup již platí poplatek.
Zdravím. Takže máme v "kapse správnou"(cokoliv se dá dneska dementovat) odpověď z Obecního úřadu. To co nový soused dělá (vyhraňuje si pozemek bez řádného zaměření a vytyčení) je protiprávní a pokud si nenechá zaměřit a vytyčit pozemek nemůže jakkoliv omezovat nebo jinak určovat práva a povinnosti ostatních. K jeho škodě je, že sousední pozemek je obece a ta se postavila na naši stranu. Mimochodem sme radši uhnuli blbovy co není schopen slušně a hlavně lidsky komunikovat (udělali sme to co po nás chtěla sousedka). Jestli ale udělá čeho sem se bál tak asi někoho brzy zakopu pod švestku (tam z ... bude možná větší užitek:D)
Ale děkuji i za nepřínosné odpovědi
A ano plotit nemusí, ale o to mi nešlo.
pravdvě, snad usměvné, ale kámoš měl problém se sousedem, se kterým se já normálně bavím. Kámoš si nechal zaměřit pozemek, páč soused si nárokoval kus jeho pozemku. Přijeli, vytyčili a šli předávat za přítomnosti souseda a kámoše. Ten soused se ptal, kde je kolík, na čí staraně. Střed kolíků je přesně na hranici.
Sousedova reakce byla. On si nechal vytičit hrnici a půl kolíku ja na mém pozemku? To tedy ne, dejte ten kolík na jeho pozemek...
I takoví jsou sousedi, ještě že ne moji...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.