Nejste přihlášen/a.
Mám problém,poradí někdo jak mám postupovat?Hranice našeho pozemku jsou zakončena řadou stromů,
kde větve a prý i kořeny zasahují na sousedův pozemek.Soused nedávno přišel a prý chce,abychom tyto stromy vykácely,
že si tam chce udělat plot.Údajně mu vadí spadané listí na podzim a v létě mu stromy stíní na jeho pozemek a zároveň mu překáží ve výstavbě jeho plotu.Máme stromy odstranit i s kořeny.
Tomu jsem se musela smát,když mi to manžel tlumočil,nebyla jsem totiž zrovna doma.
Manžel mu řekl,že žádné stromy kácet nehodláme...no tak nevím,jestli to soused ponechá v klidu.
Prosím poraďte,jak se zachovat,když opět příjde.
Já chovám ke svým předkům a stromům, které vysadili úctu.
S takovýmhle přístupem , brzy strom neuvidíme. Rostou nám ploty a mizí stromy. Něco je tu špatně.
k otázce : vzrostlé stromy se kácejí jen s povolením, jinak je za to slušná pokuta
Ano, něco je tu špatně. Lidé se bojí na svém pozemku vysazovat stromy, aby později neměly problém s úřady. Mě samotnému bylo laskavě dovoleno pokácet vzrostlý ořech. Naštěstí byl uvnitř vykotlaný, takže povolení proběhlo kladně, do dvou měsíců. A to i přes to, že úřad můj záměr nahlásil místnímu občanskému sdružení aby se též vyjádřilo. Musel jsem jako náhradu vysadit dvě jabloně. Rád bych teď vysadil nový na jeho původní místo, ale radeji to oželím. Nechci aby potomci měli problém.
Těžko odhadnout, jaké problémy budou muset řešit vaše děti. Spíš bych se bála, jestli budou mít na to koupit si ořechy (nikdo je nebude pěstovat, nafta se zdražuje, doprava taky. Tak by mohlo jít o vzácné zboží.
No ono to k smíchu až tak není. Buď se domluvíte, nebo postup podle OZ § 127, něco i stavební úřad nebo soud. Kořeny ani větve nemají přesahovat na cizí pozemek. Tudíž se mají sadit v dostatečné vzdálenosti od hranice pozemku.Takže je soused ušmikne, to co přesahuje. Listí mu choďte uklízet.
Ušmikne, ušmikne... to snad může jen v období vegetačního klidu, ne? Jinak byť tomu moc nerozumím, tolik vím, že sousedské spory patří k nejhorším. Klasický je problém, komu patří jablka, spadlá z mého stromu na sousedův pozemek; problém to snad ani nené z hlediska právam ale z hlediska sousedských vztahů nesmírný.
Uklízet listí? A dovolí soused vstup na svůj pozemek? A co kduž ho nebude chtít povolit, ale listy bude stejně chtít mít uklizené? Zaděláno na další problém.
Já bych to řešil tak, že pokud ty stromy jsou na Vašem pozemku, tak mu to může bejt jedno. A jestli si ten plot chce udělat, tak ať se vyhne těm stromům.
Jsou na našem pozemku,to se ví.Mezi stromy ještě rostou keře bezu a tak.Tak mu manžel řekl,ať si je odstraní jestli mu vadí při výstavbě plotu.Ale on chce hned dát celé stromy i s kořeny.Nejraději by možná byl,aby jsme mu ten plot snad postavili my
Dobrý den Bety. Jen můj názor. To jsou ovocné stromy, nebo okrasné stromy? Padá mu tam listí, tak je jasné, že je naštvaný. Kdyby tam měl břízu, tak by se zbláznil. Jak jsou daleko stromy, od sousedova pozemku? Kolik let, tam stromy rostly? Jaký mají objem a jak jsou vysoké? Tenkrát, když se stromy sázely, tak u toho soused nebyl? Já bych stromy nekácela. Když jsou staré a mají velký objem, tak je ani bez povolení, nemůžete kácet. Problém je, aby se stromům soused nemstil. Mohl by je začít něčím otravovat, tak, jak se tady běžně řeší, takové spory.
Dobrý večer Viky...jsou to stromy co sázel manželův dědeček,né-li pradědeček,ty stromy tam jsou už přes 60 let...jsou to vesměs jasany a akáty.Jsou dost vysoké...ale jak,to nedokážu odhadnout.Psala jsem,že stromy jsou na hranici pozemku,ale kde má pozemek a dům má od stromů vzdálen snad víc jak 50m...má tam jen louku.
tak v lese je běžný, že se stromy sázely jako hraniční - ale tam je pak na dohodě, komu ty stromy připadnou - berte to tak, že pokud jsou skutečně na hranici a těsně vaše, že veškeré dřevo v podstatě budete mít vy, zatímco stromy žijí i ze sousedova pozemku a jak píšete, dělají mu na zahradě i bordel.
my po koupi domu vykáceli všechny stromy, které původní majitel kdysi vysadil těsně u plotu, tam stromy prostě nemají co dělat, pokud jde o sousedskou slušnost. pokud už jsou vzrostlé, asi bych hledal řešení domluvou, než si dělat naschvály.
Bety, to je problém. Za 60 let, ty stromy se musely rozrůst, tak to není jen na hranici, rostou všude kolem, to je mi jasné. Máme některé stromy, stáří 26 let a jsou veliké, jako 7 pater paneláku, tak si to dokážu představit, jak vaše stromy vypadají. Na tak staré stromy by mělo být povolení ke kácení. Je to starý soused, myslím bydlením, ne věkem. Nebo nově přistěhovaný? Nedá se s ním mluvit? Co vykácet, (s povolením) jen ty, co mu vadí na plot? Nebo mu jde o dřevo? V dnešní době, kdy palivo je drahé? Chtěl by získat nějaké palivo? Co vzít kafe a zajít za ním, podiskutovat, vyslechnout, možná se dovíte další věci, proč to dělá. Když se nedohodnete, může začít škodit všem stromům, nejen těm, co mu vadí při stavbě plotu, ale i všem ostatním. Jestli jsou ty stromy zdravé, tak bych za ně jednala u kávy. Než takové stromy vyrostou, trvá mnoho let, většinou se ten kdo je sázel, už toho nedožije. Je rozdíl, zda člověk si na zahradě, vykácí staré ovocné stromy, nasadí si nové a za tři roky mu rodí. Tímto argumentem bych s ním mluvila. Vše za záchranu nějakých stromů.
Dobrý den.Pokud jsou to vzrostlé stromy o průměru kmene větším než 25 cm měřeno ve výšce 1,3 m je třeba povolení úřadu ke skácení a to se provádí mimo vegetační období.Máte na řešení problému se sousedem v podstatě tři čtvrtiny roku.
Sousedovi nepovolili pokácet strom, který svými větvemi ohrožoval naše domy a kořeny ničil základy. Město strom jen očesalo o veškeré větve, takže dnes je to jen asi desetimetrový pahýl trčící ze země. Někdy bych ty rádoby ochranáře přírody mlátil od rána do večera. Bohužel někteří úředníci to v hlavě nemají v pořádku. Jinak není problém, pokud bude silná bouřka, domluvit se s někým z místních hasičů, kteří přijedou a strom uříznou i bez povolení. Když by se někdo ptal, tak ze stromu padaly větvě a praskl. No a kde je? Už přece prolítnul komínem, vždyť byl na mém pozemku né?
,,já mám vedle chaty ořech a jeho listí mi padá na můj pozemek koruna přesahuje v určitých místech do mé zahrady a mi to vadí. Nikdo to neuklidí z nich,,já tam mám okrasné rostliny atd.. Když jsem řekla tomu člověku ať to dají do pořádku ,zvedl prostředník. Není majitel,ale žije s tou paní. No a jsem namydlená
hejkal,,jenže ta paní tam přijde 5x do roka posekat trávu a dál se nestará..a ten její je stejný,,nemají zájem .Chátrá jim vše. Já jsem právě ten ořech chtěla nějak zlikvidovat jako když uschne. Mám strach,,že mi nadzvedne chatu. ..a naruší statiku,není s ní řeč -Jak jsem to kupovala,tak byl malý a jak jsem jí řekla ať s ním něco udělá ,tak mi řekla,"však jste viděla že je tady ořech",neměla jste to kupovat. Copak se s ní dá mluvit?Jedině ho snad zničit.
Ted sem to nepochopil, z Vašeho ořechu, padá listí na Váš pozemek = Váš problém, né jeho (jejich).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.