Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím natřít(ošetřit) selský stůl masiv

Od: jana222® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.Nechala jsme si vyrobit na zakázku velký kuchynský selský masivní stůl.Borovice nebo smrk(to nepoznám).Po předchozích zkušenostech s jiným nabytkem kdy barva nábytku nebyla dle mých představ.Jsem si nechala stůl dodat "syrový" čisté dřevo s tím že si ho nalakuju,/namořím/lazuruju sama...Přiznám se že ted jsem trochu v rozpacích jak na to.Chci aby byla zachována struktura dřeva,světlejší nejlépe odstín přírodního dubu.Stůl bude normálně běžně používán a zatěžován.Vím že jsou mořidla,vosky,oleje,lazury.S lazurama mám zkušenost co se týče nátěrů dřeva ale váhám zda by to bylo na stůl to správné.Ostatní možnosti neznám.Mohu dostat od někoho doporučení jak postupovat a i třeba konkrétní výrobek

Děkuji Jana

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No, nevím jestli byl dobrej nápad nenechat si stůl zrovna nějak povrchově upravit. Už z principu věci se u sklíženýho a složenýho stolu (a nejen u stolu, ale vlastně u všeho nábytku) nedá dosáhnout kvality povrchový úpravy jako u nesložený věci.

Jinak na interiérový věci podle mýho názoru není nic lepšího než mořidlo a lak. Veškerý lazury, či vosky, oleje...já nevím, mě se prostě nelíbí.

mowla*
hodnocení

0x

Borovice i smrk působením UV tmavnou (červenají/hnědnou), takže má-li stůl zůstat světlý, je potřeba použít přípravek s UV filtrem... Já osobně bych - i vzhledem k určení stolu (možnost polití zabarvujícími tekutinami - kafe, čaj, víno) použil polyuretanový lak s UV, navíc je poměrně houževnatý a tvrdý proti mechanickému poškození...

Další možností, ´přírodnější´, je vosk či olej - ale ošetření bude nutné provádět opakovaně, není tak odolný proti poškození a stůl bude tmavnout...

Mořidlo a lazuru považuju v tomto případě za degradaci dřeva...

hodnocení

No že to nebyl asi dobrý nápad to chtít neupravené už asi vím ale co už ted..o život nejde.Ale možná bych si nepomohla oni to jen moří a pak voskují.ufff tak nevím...Jak už jsem psala potřebuji odstín přírodního dubu,aby se stůl dal normálně používat (jídlo,drobky,otření atd..)a aby se to nelesklo jako psí kulky..Případně prosím konkrétní výrobky či výrobce dela vašich zkušeností.

Moc děkuju

Já s úspěchem používám laky a mořidla Milesi, dobrou zkušenost mám i se Sayerlack. Dobrej je i Adler.

Zkusil bych před nátěrem stůl rozebrat co to jen půjde a pak třeba na spodní straně desky si to vyzkoušel. Hlavně odstín.

jabraka*
hodnocení

0x

A co tohle?

JB

Čím natřít(ošetřit) selský stůl masiv
hodnocení

Pane Jabraka děkuji.Firma CLOU toho má v nabídce strašně moc až je to nepřehledné..tohle bude předpokládám asi nějaký bezbarvý olej.To mi asi jen prokreslí dřevo a časem to bude červenat nebo hnědnout.Navíc nevím jestli je to na permanentně používaný stůl to pravé jen olej.Nedovedu si ten povrch představit.Potřebuji něco co mi probarví do odstínu dubu a pokud možno tak barevně zůstaně a bude i dobře odolné a otíratelné takže asi opravdu nějaku lazuru.

I tak Vám děkuji

jabraka*

Toto je vynikající vysýchavý olej s vosky a sikativy.Máme ho vyzkoušený právě na ten stůl,na němž leží,za dva dny nátěr zaschne a ztvrdne.Rozhodně se nezbarvuje,to potřebuje sluneční světlo,to v kuchyni není.

JABRAKA

Čím natřít(ošetřit) selský stůl masiv #2

krkovicka*
hodnocení

0x

jednou v pořadu Chalupa je hra potírali stůl špekem,vonní,leští a zachová svou strukturu.Přírodní...

Třeba babička měla v chaloupce javorový stůl kterej nebyl natřenej ničím. Každej týden ho vydrhla a byl jako nový. Ostatně je tam stále a moc rád u něj sedám.

hodnocení

Dobrý den.Vracím se trochu později k tématu.Bylo málo času budu stůl dělat až nyní.Stůl namořím nebo nalazuruji a potom tedy přelakuji.Chci se zeptat jak správně postupovat/provádět lakování?Je mi jasné že nejlépe je to provést stříkáním u odborníků.Ale to ani nechci vypadalo by to moc profesionálně a jak z obchodu.Takže si stůl nalakuju sama jen potřebuji poradit jak to správně dělat čeho se vyvarovat!Jakým štětcem?v jaké vrstvě,kolik namáčet atd..Nebo nebylo nejlepší lak hadrem vtírat?

Děkuji Jana

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]